Viešbučio projektas Senamiestyje suka kita kryptimi: paskelbė konkurso laimėtoją | Kas vyksta Kaune

Viešbučio projektas Senamiestyje suka kita kryptimi: paskelbė konkurso laimėtoją

„Archispektras“ nuotr.

Prieš porą metų apleistame pastate Gimnazijos gatvėje prasidėję darbai kiek pristojo, o dabar Lietuvos architektų sąjungos (LAS) Kauno skyrius apie šios vietos urbanistinę perspektyvą turi naujų žinių. Objekto vystytojas suorganizavo architektūrinį konkursą ir gavo keturias rimtas idėjas – konkurso komisijos manymu, verta vystyti dvi iš jų, tačiau privalu gerai įvertinti istorinės vietos kontekstą ir bendradarbiauti su savivaldybe.

LAS Kauno skyrius apie UAB „Optina“ užsakyto konkurso laimėtoją paskelbė vasario 15 d. Pastatų Gimnazijos g. 2 rekonstrukcijos architektūrinės idėjos konkurso laimėtojais paskelbta studija „Archispektras“ – jungtinės architektų komandos projektas „Parko vartai“ surinko 76,76 balo.

Antrą vietą užėmė studijos „Archas“ projektas „GG“ (71,41 balo), trečią pasidalijo projektai „Prezidentų kiemelis“ („Architektų biuras G. Natkevičius ir partneriai“, 54,8 balo) ir „Oranžerija“ („Kančo studija“, 54,6 balo). Išsamius projektų aiškinamuosius raštus rasite čia.

„Komisijai įvertinus projektus, paaiškėjo, kad balų skirtumas tarp I ir II vietų – labai nedidelis, o kiti du projektai įvertinti iš esmės vienodai, todėl aiškaus lyderio komisija neišskyrė. Projektuojamas objektas patenka į Kauno Senamiesčio paminklo teritoriją, rekonstruojamas pastatas – paminklinė vertybė, greta – Istorinė LR Prezidentūra, kiti saugomi objektai ir elementai“, – nurodoma LAS Kauno skyriaus pranešime.

Ten pat pažymima, kad greta sklypo yra dvi intensyvaus eismo gatvės, netoliese – pagrindinė Kauno pėsčiųjų arterija – Vilniaus gatvė. Konkurso užduotyje nebuvo aiškiai apibrėžtos pastato funkcijos, priešingai – pastato pritaikymo galimybes modeliuoti pavesta projektuotojui. Šie iššūkiai atskiruose darbuose sprendžiami skirtingai: vieni geriau įvertino urbanistinius ryšius, kituose – geresnis pastato pritaikymas skirtingoms funkcijoms, dar kito darbo idėja stipresnė. Komisija išskyrė atskirų darbų privalumus ir trūkumus.

„Parko vartai“

Komisijos nuomone, projekte geriausiai sprendžiamos pastato pritaikymo, funkcinio panaudojimo galimybės. Yra numatytos kelios galimos funkcijos, keli pastato vystymo scenarijai. Reikia pastebėti, kad projekto vystymas, kaip ir kitų projektų, galimas tik suderinus sprendinius su gretimų sklypų savininkais, kas gali iš esmės pakeisti panaudojimo galimybes.

Projektas geriausiai atitinka ekonominio kriterijaus reikalavimus, suprojektuotas papildomas plotas palėpėje, jo architektūra yra lengvai realizuojama, paprasta. Architektūra nėra išskirtinai originali, tačiau vientisa ir nuosaiki.

Komisija mano, kad plytos nėra pati tinkamiausia medžiaga senamiesčiui. Pasirinktas mastelis dera prie Senamiesčio aplinkos. Projekto sprendiniai gretimame sklype nurodo perimetrinio užstatymo imitaciją. Tačiau, komisijos nuomone, būtina tobulinti pastato funkcinius ryšius su aplinkinėmis teritorijomis, šia prasme projekte yra mažiausia įdirbio lyginant su kitais.

Kritiškai vertintas ir koreguotinas mechaniškas stogo pakėlimo kompozicinis santykis su senojo pastato frontonais ties Gimnazijos gatve, komplikuoti ryšiai tarp Šv. Gertrūdos g. ir Gimnazijos g. pro vidinį kiemelį, atsižvelgiant į būsimo gretimo užstatymo galimybę.

„Parko vartai“ / „Archispektras“ nuotr.

„GG“

Naujas pastato priestatas – modernus, minimalistinės išraiškos, nekonkuruojantis su prezidentūros pastatu, kuriantis pirmo aukšto ryšį su skveru. Komisijos nuomone, nauja pastato dalis sunkiai pritaikoma administracinėms ir kitoms funkcijoms dėl natūralios šviesos trūkumo. Kritiškai vertintas ir koreguotinas naujo tūrio kompozicinis uždarumas santykyje su Prezidentūros sodeliu.

„GG“ / „Archas“ nuotr.

„Prezidentų kiemelis“

Projektas iš kitų darbų išsiskiria savo drąsiu užmoju. Šiuolaikiškas modernus tūris derinamas prie senojo pastato, tačiau komisijos nuomone, derinys atrodo drastiškai, suabejota dėl tinkamo santykio su prezidentūra, kuri yra pagrindinė kultūrinė dominantė.

Teigiamai vertintas vidinio kiemelio atvėrimas. Ši barų / restoranų „aikštė“ būtų patraukli vieša erdvė. Tai pats geriausias ryšių su aplinkinėmis teritorijomis sprendimas. Teigiamai vertinami pastato funkciniai sprendimai pritaikant jas bendradarbystės erdvėms, tačiau nenurodomos panaudojimo alternatyvos.

Kritiškai vertinta ir koreguotina centrinė simetriška kompozicija, kuri labiau būtų tinkama atvirai erdvei, mažiau – perimetrinei sankryžai, kurią tokia padaro simetriškai visomis kryptimis komponuojami stambūs stogo tūriai.

„Prezidentų kiemelis“ / „Architektų biuras G. Natkevičius ir ir partneriai“ nuotr.

„Oranžerija“

Stipriausias darbas idėjine prasme, kuris duoda užuominą į Prezidentūros rūmų buvusį rožių sodelį, šiltnamį – oranžeriją. Darbe aiškiai atskiriama naujosios ir senosios pastato dalies architektūra. Įdomi, teigiamai vertinta detalė – įstrižas plyšys iš Šv. Gertrūdos gatvės.

Teigiamai vertinti praėjimai į pagrindines gatves, suformuoti ryšiai su aplinkinėmis teritorijomis, takais. Netinkamas sprendimas, jei gretimame sklype numatoma pastatų statyba. Stiklinis pastatas neigiamai vertintas dėl pražvelgiamumo į daugiabučių kiemus, taip pat tvarumo ir saulės kontrolės prasme kritiškai vertintas stiklinio korpuso fasadų atvėrimas į labiausiai saulės veikiamą sklypo pusę.

„Oranžerija“ / „Kančo studija“ nuotr.

Komisija pateikė rekomendacijas projekto vystytojui ir Kauno savivaldybei:

„Projektuojamas objektas yra gerai matomoje ir įsimintinoje Kauno vietoje. Greta – judriausia transporto arterija, kuria pravažiuoja daugiausiai transporto priemonių mieste, pastatą Naujamiestyje kasdien mato didelis srautas žmonių. Kaimynystėje – Prezidentūros pastatas – svarbiausias aplinkoje kultūros objektas. Konkursas parodė šios vietos projektavimo svarbą ir sudėtingumą. Sėkmingiems sprendimams būtinas visų suinteresuotų miesto šalių geranoriškas dialogas.

Komisijos vertinimų balai laimėtoją nulėmė tik minimaliu skirtumu. Projektų teigiamų ir neigiamų aspektų analizė parodė, kad nėra vieno ryškaus lyderio, sutelkusio perspektyviausias urbanistines ir architektūrines idėjas. Dėl šios priežasties komisija siūlo užsakovui tęsti darbą su dviem pirmąsias vietas užėmusiais kolektyvais, koreguojant projektus pagal pastabas.

Dalyviai turėtų konkretizuoti sprendinius bei pastatų paskirtis, turėtų būti patikslinta ir užsakovo užduotis. Konkurso dalyviams svarbu žinoti santykį su gretimu sklypu ir savivaldybės planus gretimame sklype.

Rekomenduojama vystytinus pasiūlymus papildyti projekcijose ir perspektyvoje parodant atitinkamo pasiūlymo funkcionavimą, ryšius ir kompozicinį santykį su galimu užstatymu gretimame sklype bei su pagrindine teritorijos dominante – Prezidentūros pastatu bei sodeliu. Komisijos nuomone nei vienas iš konkurso darbų neparodė galimo teisingo scenarijaus gretimame savivaldybės sklype.“

Architektūrinių idėjų vertinimo komisiją sudarė Petras Išora Lozuraitis, Rimgaudas Miliukštis, Rimantas Giedraitis, Nerijus Valatkevičius, Karolis Vinciūnas ir Vaiva Mažonė, jai vadovavo Nerijus Stanionis. Balai projektams skirti vasario 3 d., komisijai išklausius recenzentų L. Janušaitienės ir L. Avyžiaus pasisakymus.

Gimnazijos g. 2 statybvietė 2022-ųjų pabaigoje / „Citify“ nuotr.

XIX a. namas Šv. Gertrūdos ir Gimnazijos gatvių sankryžoje nertis iš prikepti spėjusio tento pradėjo maždaug prieš dvejus metus. Pastatas konservuotas, įrengta požeminio aukšto perdanga. Nekilnojamojo turto bendrovė „Optina“ buvo užsakiusi viešbučio projektą, kurį taip pat parengė studija „Archispektras“, tačiau vystytojas nusprendė šiai vietai ieškoti naujos architektūrinės vizijos.

Per daugiau nei pusantro šimto metų svarbioje miesto vietoje esantis pastatas turėjo daugybę šeimininkų, o kiekvienas jų įvedė savas pertvarkas. Gyvenamasis namas kilo 1847-1858 m., iki sovietinės okupacijos prie jo rankas pridėjo bent keturi architektai ir statybos technikai.

Dabartiniam pastato savininkui Edvinui Mamedovui, „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, priklauso interjero apdailos medžiagų bendrovė „Termopalas“ bei minėta įmonė „Optina“, NT srityje dirbanti nuo 2000-ųjų. 2019 m. verslininkas su partneriais užbaigė apie 30 mln. eurų vertės Žemųjų Šančių karinio miestelio rekonstrukcijos projektą, kurį su kolegomis parengė architektas Gintautas Natkevičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA