Europos kultūros sostinės metai baigėsi, bet tradicija tapę renginiai tęsiasi: sugrįžo 11 iniciatyvų | Kas vyksta Kaune

Europos kultūros sostinės metai baigėsi, bet tradicija tapę renginiai tęsiasi: sugrįžo 11 iniciatyvų

„Kiemų šventė“./ M. Plepio nuotr.

Daugiau kaip 2,4 mln. žiūrovų ir lankytojų į Kauną ir Kauno rajoną pritraukusio projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ pradėtas kultūrinis veiksmas tęsiasi – 2023-iaisiais į miestą sugrįžta kauniečių ir miesto svečių pamilti, jau tradicija tapę renginiai ir festivaliai.

Miesto veidą keičiančios iniciatyvos kvies susėsti prie ilgiausio kaimyno stalo visoje Europoje, išvysti kvapą gniaužiančius scenos menų pasirodymus, iki paryčių pasinerti į elektroninę muziką ar leistis į meno objektų maršrutą. „Kaunas 2022” kviečia susipažinti, kokie projektai Kaune ir Kauno rajone tęsiasi ir šiais metais.

Tarptautinė laimės diena

Dar 2018-aisiais metais Tarptautinės laimės dienos ambasadoriais Lietuvoje tapusi „Kaunas 2022“ komanda įsitikinusi – Kaunas yra laimingų žmonių miestas. Kovo 20-ąją kalbama itin svarbiomis temomis – apie visiems ir visur prieinamą laimę, tvarumo svarbą ir emocinę sveikatą. Šiais metais miesto bendruomenės, menininkai ir kūrėjai tęsia tradicijas ir stebins renginiais ir susitikimais, o Kauną ir Kauno rajoną ir vėl pavers nutrūktgalviškų pasirodymų arena.

Kada: kovo 20 d. Daugiau informacijos galima rasti čia.

„Nemuno7“./ M. Plepio nuotr.

Kultūros laivas „Nemuno7“ (Zapyškis, Kauno raj.)

Nemuno krante ir vėl prisišvartuos laivas-žemkasė „Nemuno7“, pristatydamas įvairią kultūrinę programą. Šiltąjį sezoną upių technikos ir landšafto dizaino erdvėje vyks renginiai, koncertai, menininkų rezidencijos ir parodos, į Zapyškį, kaip tikimasi, pritrauksiančios dar daugiau lankytojų.

Kada: gegužės–rugsėjo mėn. Daugiau informacijos galima rasti čia.

„Japonijos dienos Kaune WA!“./ M. Plepio nuotr.

Festivalis „Japonijos dienos Kaune WA!“

Jau gegužės 3–6 dienomis į Kauną sugrįžta „Japonijos dienos WA“ – daugiau nei 10 japonų kūrėjų per skaitmeninį meną, šiuolaikinį šokį, muziką, fotografiją, kaligrafiją ir kitas meno formas kvies pažinti Japonijos kultūrą. Šis festivalis – galimybė pajusti Tekančios Saulės šalies dvasią ir Kaune patirti tradicinės bei šiuolaikinės japonų kultūros sintezę.

Kada: gegužės 3–6 d. Daugiau informacijos galima rasti čia.

Kauno literatūros savaitė./ M. Plepio nuotr.

Kauno literatūros savaitė

Suklusti verta ir knygų bei poezijos mylėtojams – į Kauną sugrįžta „Kauno literatūros savaitė“. Gegužės 10–14 d. visame mieste vyks literatūros vakarai, tradiciniai skaitymai, susitikimai su rašytojais, „akli“ pasimatymai su knyga bei naujos, pirmą kartą pristatomos iniciatyvos. Organizatoriai tiki, kad meistriški kūriniai, intriguojančios istorijos, protingi ir šmaikštūs pašnekesiai niekada neišeis iš mados“.

Kada: gegužės 10–14 d. Daugiau informacijos galima rasti čia.

„Kiemų šventė“

Apie „Kiemų šventę“ Kaune girdėjo kone visi. Gegužės 26 d. Laisvės alėja ir vėl virs dideliu, laimingų žmonių kiemu, o prie ilgiausio visoje Europoje stalo susės kaimynai, draugai ir artimieji. Kaip įprastai, viso vakaro metu vyks džiuginantys, stebinantys, netikėti renginiai, kuriuos kurs patys dalyviai. Kauniečiai neabejoja – „Kiemų šventėje“ sudalyvauti privaloma bent kartą gyvenime.

Kada: gegužės 26 d. Daugiau informacijos galima rasti čia.

Iniciatyva „Švęskime upę“./ G. Jovaišos nuotr.

Švęskime upę

„Švęskime upę“ – Kaune gimusi bendraminčių iniciatyva, kuria siekiama paskatinti upes, jų vandenis ir pakrantes išnaudoti kultūriniams renginiams, bendruomeniniams susitikimams, kurti naujus meno reiškinius. Praėjusiais metais keli šimtai Kauno miesto ir rajono gyventojų dieną praleido plaukdami Nerimi ir Nemunu, dar panašiai tiek pat juos pasitiko pakrantėse – su muzika, dainomis ar kitomis veiklomis. Nespėjusiems sudalyvauti praėjusį sykį – gera žinia: į kultūrinius nuotykius upėmis bus galima leistis orams atšilus.

Kada: gegužės 27 d. Daugiau informacijos galima rasti čia.

„Šiuolaikinės seniūnijos“./ A. Aleksandravičiaus nuotr.

„Šiuolaikinės seniūnijos“

„Unikalios po vieną, stiprios kartu“ – tokiu šūkiu pasitinka „Šiuolaikinių seniūnijų“ organizatoriai ir dalyviai.  Jau kelerius metus sėkmingai plėtojamas projektas Kauno rajoną unikalia renginių ir festivalių scena pavers ir 2023–iais. Kokią autentišką kultūrą kuria seniūnijose gyvuojančios bendruomenės bus galima sužinoti jau vasaros pradžioje – birželį renginių programa nusidrieks per visą rajoną ir gyventojams bei svečiams padovanos festivalius, edukacijas, koncertus bei kitas iniciatyvas.

Kada: birželio-rugsėjo mėn. Daugiau informacijos galima rasti čia.

Festivalis „Audra“./ G. Jovaišos nuotr.

Šiuolaikinio miesto festivalis „Audra“

„Audra“ 2022–siais įelektrino ir užliejo ne tik Kauną. Festivalis pritraukė 60 000 lankytojų iš visos Lietuvos ir aplinkinių Europos šalių, o vienas reikšmingiausių elektroninės muzikos portalų pasaulyje „Resident Advisor“ renginį įtraukė tarp geriausių pasaulyje 2022 m. birželį vykusių festivalių. Visiškai atnaujintoje, kone didžiausioje  Lietuvoje elektroninę muziką ir šiuolaikinio miesto kultūrą apjungiančioje programoje jau birželio 29 – liepos 2  d. susitiks šokių muzikos atlikėjai, lauks naktinės veiklos, gyvi pasirodymai ir menai. Lankytojų lauks ne tik muzikinės patirtys, bet ir plati kultūrinių renginių programa, pernai pritraukusiu tūkstančius lankytojų.

Kada: birželio 29 – liepos 2 d. Daugiau informacijos galima rasti čia.

Tarptautinis scenos menų festivalis „ConTempo“ 

Nuo 2019 m. organizuojamas, analogų neturintis tarptautinis scenos menų festivalis „ConTempo“ jau įsitvirtino tarp laukiamiausių Kauno miesto ir rajono renginių, o 2022–aisiais sulaukė rekordinio lankytojų skaičiaus. Pasirodymai upėje, angare, požeminėje aikštelėje ar miške – „ConTempo“ festivalis scena vėl pavers netikėčiausias Kauno miesto ir rajono erdves, jas pripildydama nematytų triukų, kvapą gniaužiančių pasirodymų, jautrių meninių emocijų ir netikėtų susitikimų su įdomiausiais Lietuvos ir pasaulio menininkais. 

Kada: rugpjūčio 1–6 d. Daugiau informacijos galima rasti čia.

„Fluxus festivalis“./ G. Jovaišos nuotr.

„Fluxus festivalis“

„Fluxus festivalis“ kviečia bent trumpam pamiršti rūpesčius ir pakeisti kasdienybę – juk čia viskas įmanoma ir viskas galima! Per kelerius festivalio gyvavimo metus jau matėme kojūkininkus, žonglierius, orkestrų pasirodymus ir netikėčiausiais kostiumais – kosmonautų, milžinų, mėgstamų filmų herojų – pasidabinusius kauniečius. Spalvingai miniai užkopus į Parodos kalną tradiciškai laukia desertas – netikėti, originalūs, kartais absurdiški Lietuvos ir užsienio menininkų pasirodymai, muzika ir meninės instaliacijos. Kas nustebins šiais metais, sužinosime jau rugsėjo 9 d.

Kada: rugsėjo 9 d. Daugiau informacijos galima rasti čia.

Viešo meno maršrutas Kauno rajone „Smaragdo kelias“

„Smaragdo kelias“ – neįprastas, Kauno rajone įsikūręs, pusšimčio meninių objektų maršrutas. Jame lyg brangakmeniai netikėtose erdvėse sužimba Lietuvos ir užsienio menininkų kūriniai, Kauno rajoną paverčiantys išskirtine galerija po atviru dangumi. Visi meniniai objektai kurti netradicinėse erdvėse ir yra itin skirtingi: nuo skulptūrų, instaliacijų, gatvės meno kūrinių, iki į galerijas ar gastronomijos centrus transformuotos senosios technikos. „Smaragdo kelias“ lankytojams atviras visus metus – galbūt laikas suplanuoti šeimos kelionę į Kauno rajoną?

Kada: visus metus. Daugiau informacijos galima rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA