Prokuratūra nagrinėja atleisto pareigūno kaltinimus dėl neteisėto policijos sekimo | Kas vyksta Kaune

Prokuratūra nagrinėja atleisto pareigūno kaltinimus dėl neteisėto policijos sekimo

BNS / Paulius Perminas 2023/02/01 15:22
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Generalinė prokuratūra nagrinėja dėl įvairių pažeidimų atleisto buvusio Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) vyriausiojo tyrėjo Algimanto Martinkaus kaltinimus policijai galbūt vykdžius neteisėtą kriminalinę žvalgybą.

„Generalinei prokuratūrai yra persiųstas Seime gautas A. Martinkaus raštas, kurį išsamiai išnagrinėjus ir įvertinus teisės aktų nustatyta tvarka bus priimti atitinkami sprendimai“, – BNS trečiadienį nurodė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.

A. Martinkaus pateiktą medžiagą prokuratūrai persiuntė ją gavęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Buvęs pareigūnas savo rašte parlamento pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen prašo inicijuoti parlamentinės komisijos sudarymą dėl galbūt neteisėtų kriminalinės žvalgybos tyrimų.

Jis taip pat prašo tirti, jo teigimu, neteisėtus kai kurių buvusių ir esamų policijos vadovų veiksmus: buvusio Lietuvos kriminalinio policijos biuro vadovo Rolando Kiškio, buvusio jo pavaduotojo Andžejaus Roginskio, buvusio Imuniteto tarnybos vado, dabartinio teisingumo viceministro Elano Jablonsko, taip pat dabartinio biuro viršininko pavaduotojo Sauliaus Brigino, aukštų pareigūnų Gintaro Gečėno, Ginto Venclovo.

Savo ruožtu Seimo pirmininkė trečiadienį Žinių radijui pažymėjo matanti pagrindą pradėti ikiteisminį tyrimą, bet nepritarianti atskiros laikinosios komisijos parlamente sudarymui. Parlamento vadovė akcentavo, kad Seimo tyrimų komisijos turėtų įsijungti tik „kai yra tam tikras politinis aspektas vieno ar kito klausimo“.

A. Martinkus antradienį apkaltino buvusius aukštus pareigūnus, kad šie esą kovoje dėl įtakos jam nurodė be pagrindo sekti tuometinį Valstybės apsaugos sienos tarnybos (VSAT) vadą, dabartinį policijos generalinį komisarą Renatą Požėlą, tuometinį Vyriausybės kanclerį Algirdą Stončaitį, tuometinį Kauno apskrities policijos viršininką Darių Žukauską, Seimo narį ir vėliau aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką, parlamentarą Artūrą Skardžių ir kitus. Taip pat jis kaltina, jog LKPB vadovo pavaduotojas A. Roginskis jam nurodė melagingai susieti Palangos gelbėtojų stoties vadą Joną Pirožniką su Kauno „Kamuolinių“ grupuote, taip inicijuojant kriminalinę žvalgybą.

Policijos departamentas atmeta A. Martinkaus kaltinimus, pabrėždamas, kad jie „neatitinka tikrovės“. Policija nurodo, kad pareigūnas buvo atleistas dėl ryšių bei informacijos nutekinimo asmenims, siejamiems su organizuotu nusikalstamumu, taip pat dėl kriminalinės žvalgybos teisės aktų, veiklos ir procedūrų reglamentuojančių kriminalinę žvalgybą, policijos tarnybinės informacijos naudojimą, pažeidimų.

„Taip pat norime atkreipti dėmesį į tai, kad vakar Policijos departamentas išplatino pranešimą, kuriame informavo apie A. Martinkaus atleidimo priežastis ir pateikė situacijos vertinimą“, – nurodė Generalinės prokuratūros atstovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA