Vienas Kauno pastatas gali tapti „Lego“ rinkiniu | Kas vyksta Kaune

Vienas Kauno pastatas gali tapti „Lego“ rinkiniu

R. Tenio nuotr.

Konstruktoriaus „Lego“ gerbėjams iš Kauno atsirado retas pasiūlymas – prisidėti prie vieno iš miesto tarpukario architektūros simbolių atkūrimo. „Lego ideas“ svetainėje vienas kūrėjas siekia surinkti pakankamai balsų, kad jo sukurta J. ir A. Iljinų namo replika atsidurtų oficialiame rinkinyje.

Atkurs net mažiausias detales

Anot idėjos autoriaus, kruopščiai atkurtą 30.4 x 32 x 21.1 cm. J. ir A. Iljinų namo modelį sudaro apie 2600 „Lego“ detalių. Jame galima atrasti šiam pastatui būdingus bruožus, kaip apvalius ir kampuose esančius langus, art deco interjerą ir kitą. Norintys apžiūrėti pastato vidų galės tai padaryti išimdami stogą ir pirmą aukštą.

Autorius atkreipia dėmesį, kad jei šis projektas pasisektų, tai būtų pirmas modernizmo stiliaus pastatas oficialiame „Lego“ rinkinyje. Be to, tai labiau atkreiptų dėmesį į Kauną ir jo tarpukario architektūrą.

J. ir A. Iljinų namas iš „Lego“ / Lego.com nuotr.

Tiesa, norint pasiekti tikslą – oficialų rinkinį – reikia surinkti 10 tūkst. vartotojų balsų, o kol kas ši idėja turi apie 600. Taigi, jeigu vos 3 proc. Kauno gyventojų patvirtintų šį projektą, galėtume turėti kaunietišką „Lego“ rinkinį.

Norintys palikti savo balsą ar arčiau susipažinti su siūlymų tai padaryti gali čia.

Namas su nepaprasta istorija

Kaip apie pastatą rašoma „Kaunas 2022“ svetainėje, jis yra pastatytas 1933 m., pagal inžinieriaus architekto Arno Funko projektą. Statybos darbų priežiūrą vykdė S. Grinkevičius. 1934 m. pagal A. Funko projektą fasade pristatyti betoniniai priešgaisriniai laiptai. Pirmame aukšte buvo įrengti du nuomojami butai. Antrame aukšte buvo namo šeimininkų – Iljinų – butas. Šio namo su oranžerija ant stogo projektą ir sklypą Iljinai įsigijo dar 1933 m. iš karo gydytojo Prano Gudavičiaus. Jurgis Iljinas šį namą padovanojo žmonai Aleksandrai.

Pastatas dviaukštis su rūsiu, rekreacinė terasa ir nedidele oranžerija ant stogo, matoma per holo stiklines lubas. Virš itin aukštų gatvės durų (apie 5 m) įrengtas erkelis su apskritu ir horizontaliu langais. Laisvas ir novatoriškas langų išdėstymas byloja, kad langas čia yra ne tik funkcinis elementas, bet ir aktyvi kompozicinė priemonė.

Namas išsiskyrė ir savo prabangiu bei išskirtiniu art deco stiliaus interjeru. Architektas Arnas Funkas taip pat žinomas ir kaip puikus tarpukario interjerų meistras į šį namą įnešė rytietiškos dvasios: cholyje įrengta išskirtinė medžio drožiniais dekoruota altana.

1941 m. sausį namas nacionalizuotas, vietoje į Vokietiją pabėgusių savininkų antrajame aukšte apsigyveno dainininkė Gražina Matulaitytė su vyru žurnalistu ir poetu Aleksiu Rannitu. Sovietmečiu čia buvo įvairių organizacijų, tarp jų – Laisvanoriškos pagalbos armijai, aviacijai ir laivynui draugijos Kauno skyriaus būstinė, vėliau pastatas priklausė priešgaisrinės apsaugos tarnybai.

2018 m. pastatas renovuotas. Preciziškai išlaikytos eksterjero ir interjero detalės bei proporcijos. Po renovacijos pilkas pastatas suspindo balta spalva, o interjeras mena unikalų XX a. trečiajame ir ketvirtajame dešimtmečiais vyravusį art deco stilių. Šiandien šis išskirtinis pastatas yra nuomojamas. Tai vienas žymiausių ir išskirtinių tarpukario modernizmo pastatų ne tik Kaune, bet ir Lietuvoje, įtrauktas į Europos paveldo sąrašą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA