Šančių sinagogos statinių kompleksą svarstoma perduoti žydų fondui | Kas vyksta Kaune

Šančių sinagogos statinių kompleksą svarstoma perduoti žydų fondui

BNS 2022/11/09 10:05
Asociatyvi / Šančių sinagoga / MVB / J. Danielevičiaus nuotr.

Vyriausybė spręs dėl pastatų Vilniuje, Kaune ir Panevėžyje perdavimo Geros valios fondui, administruojančiam kompensacijas už žydų religinių bendruomenių turtą.

Fondui numatoma perduoti šiuo metu Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus valdomą pastatą Pylimo gatvėje, kuriame įsikūręs ir pats fondas, ir Lietuvos žydų bendruomenė.

Taip pat nutarimo projektuose numatyta perduoti Turto banko valdomus Šančių sinagogos statinių kompleksą Sodų gatvėje, Kaune, ir buvusią Panevėžio sinagogą M. Valančiaus gatvėje.

Architekto Povilo Taročkovo suprojektuota ir 1932-aisiais baigta statyti Šančių sinagoga yra vienintelė modernistinio stiliaus ir viena iš dviejų tarpukariu pastatytų ir iki šių dienų išlikusių sinagogų Lietuvoje. 2014-aisiais pastatas įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

Buvusi Panevėžio Toros draugijos sinagoga pastatyta pagal 1910 metų, architekto Justino Ušakovo projektą ir pagal paskirtį nebuvo naudojama nuo 1940-ųjų.

2007 metais sunykęs pastatas įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

Šis nekilnojamasis turtas perduodamas kaip kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą dalis. Jis bus naudojamas Lietuvos žydų religiniams, kultūros, švietimo ir mokslo tikslams.

Turtas Vilniuje įvertintas 1,11 mln. eurų, Kaune ir Panevėžyje – 284 tūkst. eurų. Šios lėšos bus išskaičiuotos iš šiųmetinės piniginės 3,376 mln. eurų kompensacijos už nusavintą Lietuvos žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą.

Šiemet jau išmokėta 1,5 mln. eurų šios kompensacijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA