Namo kieme observatoriją pasistatęs Artūras stebi galaktikas, ūkus: vaizdai atima žadą | Kas vyksta Kaune

Namo kieme observatoriją pasistatęs Artūras stebi galaktikas, ūkus: vaizdai atima žadą

A. Medvedevo, R. Tenio nuotr.

Kaune gyvenantis programuotojas Artūras Medvedevas laisvalaikiu panyra į astrofotografiją –  iš namo kieme įsirengtos observatorijos stebi ir fotografuoja vyksmą danguje. „Reginys gniaužia kvapą, net sunku patikėti, kad tokį grožį matai“, – sako Artūras, esantis vienas iš nedaugelio lietuvių, savame kieme turinčių observatoriją.

Iš Vilniaus kilęs Artūras džiaugiasi, kad 2019 m. sausio 16 d. Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) jo užfiksuotą IC 342 galaktiką (dar vadinama „Pasislėpusiąja“) paskelbė dienos fotografija. Jo astrofotografijos buvo eksponuojamos „Expo Dubai 2020“ parodoje, taip pat Lietuvos etnokosmologijos muziejuje. Artūro darytą nuotrauką galima rasti ir „National Geographic Lietuva“ leidinyje.

IC 342 – „Pasislėpusioji“ galaktika. Šią nuotrauką NASA paskelbė 2019 m. sausio 16 d. kadru./ A. Medvedevo nuotr.

Pasistatė observatoriją

Dangaus kūnus mėgėjas astrofotografas A. Medvedevas fotografuoja jau aštuntus metus. Įsigijęs teleskopą, netrukus jis ėmė lankytis Lietuvos astronomijos mėgėjų forume „Albireo“, o pirmą astrofotografiją padarė 2015 m. vasarį – užfiksavo Oriono ūką.

Artūras neseniai su šeima dar gyveno mieste, o kiekvieną giedrą naktį susikraudavo maždaug 100 kg sveriančius reikmenis (teleskopą, trikojį, montuotę bei kt.) ir skubėdavo į laukus. Už miesto tekdavo pavažiuoti apie 30 km, kad netrukdytų šviesos. Ten jis per naktį fiksuodavo dangaus grožybes.

Persikraustęs gyventi į užmiestį ir 2021 m. vasarą namų kieme pasistatęs astrofotografijos observatoriją, Artūras nuotraukas daro iš namų Kauno rajone.

„Vos pradėjus fotografuoti buvo sunku patikėti, kad tokius vaizdus gali pamatyti: tiek spalvų, kompozicijų, išraiškų. Per teleskopą akimis žiūrėdamas tiek nematai, o astrofotografija suteikia šią galimybę”, – kalbėjo A. Medvedevas.

Astrofotografas Artūras Medvedevas
Astrofotografas A. Medvedevas savo observatorijoje namo kieme./ R. Tenio nuotr.

Fotografuoja miegodamas

Vaikinui labiausiai patinka fiksuoti giliojo dangaus objektus: galaktikas, ūkus. Tereikia giedros, tamsaus dangaus ir procesas prasideda. Dangų Artūras stebi pasitelkdamas 25 cm skersmens Niutono tipo teleskopą „Skywatcher 250pds“, kelias monochromines šaldomas kameras, „Skywatcher“ ekvatorinio tipo montuotę, kompiuterį, programinę įrangą. Taip pat naudoja specialius filtrus, pasitelkia dangaus kūnų atlasus, programėles, nurodančias, ką ir pagal kurias koordinates tą naktį geriausia stebėti.

Artūras fotografuoja sėdėdamas namuose – valdo įrangą per nuotolį. Bereikia tik pačiam nukelti observatorijos stogą.

Giedrą naktį jis nustato įrangą, kada pradėti fotografuoti bei kada baigti ir eina miegoti. Fotografijos daromos nuo tamsaus paros meto iki saulėtekio. Ryte matomas rezultatas. Po to nuotraukas dar reikia apdoroti, redaguoti, parengti publikavimui. Vieną nuotrauką paruošti užtrunka bent 10 valandų.

„Būna, nustatai fotografuoti, o vidury fotografavimo mėnulis pradeda šviesti į vamzdžio vidų. Tada yra du pasirinkimai: išmeti apgadintus kadrus ir artimiausiu metu bandai perfotografuoti arba nukeli kitiems metams, kai objektas vėl bus tinkamoje fiksuoti padėtyje”, – sakė A. Medvedevas.

„Pacman“ ūkas plačiu kampu. Šis emisinis ūkas ištįsęs per 47 šviesmečius./ A. Medvedevo nuotr.

Svajoja atrasti

Artūras jau įamžino Saulės sistemą, įvairias galaktikas, ūkus, kometas, žvaigždžių spiečius. Ką astrofotografas dar norėtų užfiksuoti? Vaikinas pažymi, kad tapti atradėju – įtemptas darbas, nes daug jau yra atrasta, tačiau toks siekis išlieka.

Dabar jo artimiausiuose planuose – orų stotelės su viso dangaus kamera įrengimas. Ši įranga visą naktį fotografuos, o paskui automatiškai sugeneruos filmuką, kur matysis kaip plaukia debesys, skrieja meteorai ir pan.

„Mano vizija – kaime pastatyti nuotolinę observatoriją, visiškai automatizuotą. Ten tamsus dangus, horizonto niekas neužstoja”, – sakė pašnekovas, pažymėjęs, kad nors gyvena užmiestyje, čia irgi neideali vieta fiksuoti dangų – dalį jo užstoja medžiai, trukdo apšvietimas. Dėl šių trukdžių veiksmo Rytuose, deja, negali tinkamai fiksuoti.

A. Medvedevui yra tekę fotografuoti Tarptautinę kosminę stotį, dangaus platybėse skrendančius lėktuvus, taip pat planetas, jų palydovus, tačiau pradėjęs fiksuoti galaktikas ir ūkus – stipriai susidomėjo ir negali atsitraukti. Anot jo, artimiausi keleri metai bus labai geri fotografuoti planetas. Kitąmet Jupiteris bus aukščiau, Saturnas pradeda kilti, 2026 m. jis bus tinkamas fiksuoti, tad jau galima planuoti darbus.

Daugiau astrofotografo A. Medvedevo nuotraukų galima pamatyti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA