Naujutėlaitis darželis Šilainiuose jau stovi, bet tėvams neramu | Kas vyksta Kaune

Naujutėlaitis darželis Šilainiuose jau stovi, bet tėvams neramu

„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Kuršių, o tiksliau – Sargėnų Dvaro gatvėje ką tik pastatytą lopšelį-darželį jau po savaitės užpildys vaikų klegesys, tačiau kai kurie tėvai dvejoja, ar įstaiga pasiruošusi priimti 200 darželinukų. „Kas vyksta Kaune“ gavo laišką vienos mamos, atkreipusios dėmesį į informacijos stygių, tam tikrus biurokratinius neatitikimus. Savivaldybės atstovai tikina, kad reikalingi leidimai bus išduoti, darželis – atidarytas kaip numatyta.

Tėvai nežinioje

„Rašau atstovaudama kelioms mamoms, kurių vaikai nuo lapkričio 3 d. turi pradėti eiti į naują darželį „Vaikystės takas“ Sargėnų Dvaro g. 3. Šiuo metu dalis tėvų gavo laiškus, kad naujas darželis pakvies tėvus į susirinkimą su auklėtojomis ir darbą pradės nuo lapkričio. Likus savaitei iki lankymo pradžios, niekas iš tėvų nežino, į kokią grupę pradės eiti vaikas, kada ir kur ateiti“, – pirmadienį skundėsi moteris.

Patikrinusi „Vaikystės taką“ portale rekvizitai.lt, ji atrado, kad nurodomas klaidingas kitos įstaigos adresas, o dirbančių žmonių skaičius – 10. „Ar darželis gali priimti 200 vaikų, kai įdarbintų asmenų skaičius 10? Ar žmonės bus įdarbinti paskutinę minutę? Be jokio apmokymo, susipažinimo su įstaiga ir tvarka?“ – klausimus vieną po kito žėrė mama.

Iš lauko statybomis jau nekvepia, ant durų pasitinka lapelis su darželio darbo laiku / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Moters žiniomis, darželiui nėra išduotas higienos pasas. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro sistemoje atlikusi paiešką pagal įmonės kodą, kaunietė šio leidimo savaitės pradžioje nerado.

„Direktorė ir atstovai svaidosi pažadais, bet nieko konkretaus nepasako. Kaip žinoti ir ką daryti tėvams? Reikia planuotis darbus, kaip pasitikėti, kad įstaiga, kuri likus savaitei neturi nei normalaus skaičiaus darbuotojų, nei higienos paso, bus saugi vaikui? Mes, visi tėvai, pavargome laukti ir tikėtis normalios ir konkrečios informacijos. Tikiuosi, kad viešumas pastums šiuos reikalus į priekį“, – naujienų portalui rašė mama, dėl pastarojo momento neprašovusi.

Darželis atsidarys laiku

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė ketvirtadienį „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare patikino, kad naujai pastatytas darželis „Vaikystės takas“ lapkričio 3 d. atvers duris.

„Tiesa, dėl pastaruoju metu dažnai neišvengiamų trikdžių tiekimo grandyse, įstaiga kiek pavėluotai sulauks kai kurių ne pirmo būtinumo baldų, tačiau tai nekliudys pradėti veiklą ir užtikrinti pilnavertišką ugdymo procesą.

Įstaigos atidarymo data įtraukta į sutartis, nuo pat pradžių aptarta gyvai su kiekvienu iš tėvų – nuspręsta nelaukti ilgiau ir pradėti įkurtuves. Prieštaraujančių dėl to nebuvo. Šią savaitę taip pat numatyti susirinkimai – tėveliai galės susipažinti su „Vaikystės tako“ kolektyvu, jų vaikų grupių pedagogėmis, bendra įstaigos tvarka“, – paaiškino E. Andriuškienė.

Ji pridūrė, kad užpildytos visos lopšelio-darželio vietos – suformuota 12 grupių, kurias lankys beveik 200 vaikų. Mažiausieji, gimę 2021 m., patenka į 2 grupes po 10 vaikų. Dvimečiai bus ugdomi 5 grupėse po 15 vaikų, o likusias 5 grupes lankys po 20 vaikų nuo 3 metų amžiaus.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos duomenimis, 2022-ųjų mokslo metams iš viso sulaukta virš 330 tėvų prašymų priimti į darželius. Panašus norinčiųjų skaičius įtrauktas į laukiančiųjų eilę kitiems metams.

Trūksta dviejų specialistų

Pasiteiravus dėl darželio darbuotojų skaičiaus, kuris spalio 19 d., „Sodros“ duomenimis, siekė 10, E. Andriuškienė nurodė, kad įstaigos kolektyvą sudaro jau beveik pusšimtis darbuotojų: auklėtojos ir jų padėjėjos, virtuvės ir kiti administracijos darbuotojai.

„Šiuo metu dar keletas specialistų tvarkosi įdarbinimo dokumentus. Turimų pajėgumų tikrai užtenka norint užtikrinti kokybišką ugdymo procesą. Darželiui trūksta socialinio ir specialiojo pedagogo. Neabejojame, kad šiuos etatus irgi pavyks užpildyti artimiausiu metu, kol bus įvertinti įstaigą lankančių vaikų specialieji ugdymosi poreikiai“, – sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Ji pabrėžė, kad visi darbai statybvietėje yra užbaigti. Dokumentai, tarp jų higienos pasas, priduoti reikiamoms institucijoms ir užregistruoti informacinėse sistemose – specialistai užtikrino, kad leidimai bus išduoti iki lopšelio-darželio atidarymo.

E. Andriuškienė teigia, kad darželis atsidarys laiku ir su reikalingais leidimais / D. Biržiečio nuotr.

Paklausus, kodėl „Vaikystės takas“ registruotas darželio „Rasytė“ adresu Rasytės g. 5, E. Andriuškienė paaiškino, kad naujojo lopšelio-darželio buveinė buvo laikinai įregistruota netoliese esančios įstaigos adresu siekiant maksimaliai pagreitinti naujojo darželio atidarymo procesus. Spalio 18 d. savivaldybės taryba patvirtino oficialų ugdymo įstaigos adresą – Sargėnų Dvaro g. 3, LT-48110, Kaunas – kuris viešame registre turėtų pasirodyti artimiausiu metu.

Išties, sutapimas tai ar ne, naujienų portalui išsiuntus užklausą, „Vaikystės tako“ duomenys buvo operatyviai atnaujinti – tiek buveinės adresas, tiek apdraustųjų darbuotojų skaičius.

Primename, kad 2,7 tūkst. kv. m ploto A+ energinio naudingumo klasės pastato Šilainiuose statybos prasidėjo 2020-ųjų antroje pusėje. Darželyje įrengtos transformuojamos sporto bei užsiėmimų salės, vaikų žaidimų ir poilsio zonos, persirengimo bei valgymo patalpos, specialistų kabinetai.

Kaip skelbta anksčiau, pastatą už 3,4 mln. eurų įsipareigojo pastatyti bendrovė „Statybų vizija“. 1,5 mln. eurų projekto įgyvendinimui skyrė Vyriausybė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA