Kauno rajonas gedi: anapilin iškeliavo savivaldos riteris P. Mikelionis | Kas vyksta Kaune

Kauno rajonas gedi: anapilin iškeliavo savivaldos riteris P. Mikelionis

Petras Mikelionis / KRS nuotr.

Trečiadienį pranešta, kad anapilin iškeliavo Lietuvos mokslinis agronomas, partinis, politinis ir visuomenės veikėjas, žymų pėdsaką Kauno rajono savivaldoje palikęs Petras Mikelionis.

„Yra nedaug žmonių, kurie savo esybe taip būtų suaugę su Kauno rajonu, taip aistringai gyventų jo problemomis, rūpesčiais, kaip Petras Mikelionis. Deja, atėjo diena, kai turiu palydėti Amžinybėn savo Mokytoją, Savivaldos Riterį, nepaprastai šiltą ir nuoširdų žmogų”, – apie netektį trečiadienį pranešė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Kaip pažymi Kauno rajono meras, P. Mikelionio gyvenimo kelias prasidėjo 1939 balandžio 4 d. Lazdijų rajone, Smarliūnų kaime, ūkininkų Marijos ir Antano Mikelionių šeimoje. 1957 m. baigęs Veisiejų vidurinę, jaunuolis atvyko į Kauną, Žemės ūkio akademiją, studijuoti agronomijos.

Baigęs mokslus, P. Mikelionis įleido šaknis Kauno rajono žemėje: 1962 m. pradėjo dirbti Panevėžiuko tarybiniame ūkyje agronomu, o nuo 1965 iki 1973 m. ėjo Pagynės tarybinio ūkio direktoriaus pareigas.

„Tuometinis Kauno rajono Žemės ūkio gamybinės valdybos viršininkas Vytautas Einoris įžvelgė Petro asmenyje gabų vadybininką. Ir neapsiriko. P. Mikelionis yra užkopęs visais Kauno rajono savivaldos laipteliais: nuo Kauno rajono savivaldybės tarybos pirmininko (1990 – 1992) iki Kauno apskrities viršininko (1995 – 1997), Kauno rajono savivaldybės mero (2000 – 2003), vicemero (2007 – 2010).

Energingą vadovą ne kartą kvietė dirbti į Vilnių, bet jis sakydavo, kad jam labai patinka Kauno rajonas, jo gamta, o ypač – žmonės. Štai kodėl beveik 60 P. Mikelionio gyvenimo metų atiduoti mūsų kraštui, iš jų didelė dalis – savivaldos kūrimui”, – rašė V. Makūnas.

Anot Kauno rajono mero, P. Mikelioniui teko praeiti sudėtingus etapus, išgyventi santvarkų lūžius, bet jis nedarė kompromisų su sąžine ir visada stengėsi išlaikyti žmoniškumą.

„1989 m. lapkričio 13-ąją, virš Raudondvario pilies bokšto suplevėsavus Trispalvei, kalbą sakė ne tik Sąjūdžio lyderiai, bet ir P. Mikelionis. 1991 m. Sausio 13-ąją Jis irgi buvo kartu su Kauno rajono žmonėmis, organizavo budėjimus, maitinimą. Būdamas sporto aistruolis, P. Mikelionis rūpinosi „Žalgirio“ krepšininkais ir rasdavo būdų, kaip Arvydą Sabonį ir kitus žalgiriečius apsaugoti nuo tarnybos sovietų kariuomenėje”, – priminė meras.

V. Makūnas atkreipia dėmesį ir į tai, kad 2013 m. Lietuvos savivaldybių asociacija įvertino P. Mikelionio nuopelnus, suteikdama jam Savivaldos Riterio vardą.

„Šalia Petro jausdavomės saugiai, nes visas problemas Jis spręsdavo su Jam būdingu humoru, matydamas šviesą net juodžiausioje tamsoje. Liūdėdamas kartu su P. Mikelionio šeima ir visa bendruomene tikiu, kad jo darbai ir poelgiai ilgam išliks žmonių atmintyje, nes tai buvo asmenybė, su kuria buvo rašomi prasmingiausi Kauno rajono istorijos puslapiai”, – rašė V. Makūnas.

Kaip praneša Kauno rajono savivaldybė, su velioniu bus galima atsisveikinti laidojimo namuose „Rekviem“ (Jonavos g. 41a), balandžio 21 d.(ketvirtadienį) nuo 14 val.

Balandžio 22 d. (penktadienį), 8 val. Raudondvario Šv. Teresės Kūdikėlio Jėzaus bažnyčioje už P. Mikelionį bus aukojamos mišios. 12 val. velionis bus palydėtas į Petrašiūnų kapines.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA