Kauno taryba: žadama prailginti posėdžiuose pasisakymų laiką | Kas vyksta Kaune

Kauno taryba: žadama prailginti posėdžiuose pasisakymų laiką

BNS 2022/03/17 21:08
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno savivaldybei rengiantis įgyvendinti teismo sprendimą ir prailginti pasisakymams bei klausimams posėdžiuose skirtą laiką, opozicija teigia, jog jis ilginamas nepakankamai.

Kauno savivaldybė kitos savaitės tarybos posėdžiui yra užregistravusi reglamento pakeitimą, pagal kurį klausimams būtų skirta 40 sekundžių vietoj esamų 30-ies, o pasisakymams – 80 sekundžių vietoj dabar esančios minutės.

Pakeitimai daromi po to, kai dėl pernelyg trumpų pasisakymų į teismus kreipėsi Vyriausybės atstovas, o šie patvirtino jo poziciją.

Opozicija: laikas pratęsiamas nepakankamai

Vis dėlto opozicinės Kauno miesto tarybos frakcijos teigia, jog pasisakymai pailginami nepakankamai.

Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Andrijana Filinaitė teigia, jog per trumpais pasisakymais ribojama tarybos narių žodžio laisvė.

„Dažnai tarybos posėdžiuose turime jautrių ir didesnio dėmesio reikalaujančių klausimų, kuriems būtina platesnė ir ilgesnė diskusija. Mažų mažiausiai keista, kuomet siūloma tik keliomis sekundėmis pailginti pasisakymų laiką“, – teigia politikė.

Konservatoriai primena anksčiau siūlę pailginti klausimams pateikti skiriamą laiką iki minutės, o tarybos nariui skirtą kalbėjimo laiką – iki dviejų minučių.

Kitos opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Vygantas Gudėnas teigia, jog teikdami tokį pasiūlymą valdantieji „atvirai ir ciniškai tyčiojasi iš Kauno miesto savivaldybės tarybos narių“ ir sudaro nepagrįstas procedūrines kliūtis.

„Miesto valdantieji ir toliau nenori pripažinti, kad klausimams ir diskusijoms skirto laiko apribojimas prieštarauja šalies įstatymams ir demokratijos principams“, – teigia jis.

Ši frakcija žada teikti savo pasiūlymus dėl pasisakymų laiko.

Valdantieji teigia, kad tiek laiko užtenka

Tuo tarpu Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis pabrėžia, jog teismas nepasisakė, koks laiko apribojimas turėtų būti taikomas pasisakymams ir klausimams, palikęs tai kiekvienos savivaldybės individualiai interpretacijai.

„Visos šalies savivaldybės riboją laiką. Kauno miesto savivaldybė, skirdama tarybos nariui 30 sekundžių klausimui užduoti, tikrai nebuvo vienintelė ir išskirtinė, tiesiog sulaukė daugiausiai dėmesio“, – sako vicemeras.

Pasak jo, tarybos nariai jau yra išmokę užduoti konstruktyvius trumpus klausimus bei pasisakyti taip, kad laiko net ir lieka.

„Neretai pastebime, kad kuo ilgesnis klausimas ar pasisakymas, tuo dažniau jis neatitinka miesto taryboje pristatomo klausimo esmės. Visi tarybos nariai lygūs ir turi vienodas galimybes pareikšti savo nuomonę“, – sako vicemeras.

Dėl sprendimo taryba apsispręs kovo 22 dieną.

Klausimų ir pasisakymų trukmė Kauno taryboje sutrumpinta 2015 metais, kai rinkimus pirmą kartą laimėjo verslininko Visvaldo Matijošaičio vadovaujamas judėjimas „Vieningas Kaunas“. Iki tol pasisakymams buvo skiriamos dvi minutės, o klausimams – minutė.

Vilniaus miesto tarybos reglamentas numato, kad klausimams skiriama minutė, o pasisakymams – dvi minutės.

Klaipėdos miesto tarybos reglamente klausimams taip pat numatyta minutė, o pasisakymams – trys minutės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA