Kaune laikinam prieglobsčiui apsistojo beveik 400 ukrainiečių | Kas vyksta Kaune

Kaune laikinam prieglobsčiui apsistojo beveik 400 ukrainiečių

Kaunas.lt nuotr.

Beveik keturi šimtai nuo karo bėgančių ukrainiečių laikinam prieglobsčiui pasirinko Kauną, skelbiama miesto savivaldybės pranešime spaudai. Šeimos ir našlaičiai saugiai apgyvendinti, pasirūpinta maitinimu, psichologine ir socialine pagalba, vaikų ugdymu, darbo paieškomis suaugusiems žmonėms. Miestas sulaukė tvirtos gyventojų bei verslo paramos – jau dabar pasiruošta suteikti saugią pastogę apie pusantro tūkstančio žmonių ir toliau plečiamas galimų vietų skaičius.

Nebus tik laikini miesto svečiai

„Kaune jau įsikūrė apie pusantro šimto ukrainiečių šeimų, paskutinę naktį dar atvyko kelios dešimtys našlaičių su lydinčiais asmenimis. Žmonės nuvargę, praleidę keletą bemiegių parų kelyje.

Mūsų pareiga – suteikti saugų ir kiek įmanoma komfortiškesnį prieglobstį, visapusiškai jais pasirūpinti – nuo migracijos dokumentų sutvarkymo, įdarbinimo, medicininės, socialinės ir psichologinės pagalbos iki kokybiško vaikų ugdymo mokyklose. Tikimės artimesnio bendradarbiavimo su institucijomis nacionaliniu lygiu, kad ukrainiečiai būtų nukreipiami į Kauną, o mūsų miestas pasirūpins, kad jie čia nesijaustų tik laikini svečiai”, – sako Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Laikinam ir ilgesniam prieglobsčiui iš viso paruošta apie 1500 vietų.

Taip pat pasirūpinta pagalbos priemonėmis, maitinimu, medikamentais, viešojo transporto lengvatomis, parengti vaikų užimtumo algoritmai, sklandi jų integracija į Kauno mokyklas.

Kauniečiai tiesia pagalbos rankas

„Žmonių susitelkimas ir noras padėti – neįtikėtinas. Savaitgalį, kol vieni geradariai pildė autobusus humanitarine parama Ukrainos miestams, kiti susibūrė į talką Kulautuvoje. Pavieniai gyventojai, šeimos su kūdikiais vežimėliuose susirinko nešini šluotomis, valymo priemonėmis, grėbliais ir net kibiru saldainių, kad paruoštų buvusį ligoninės kompleksą nuo karo bėgantiems žmonėms.

Esame nuoširdžiai dėkingi kiekvienam už skirtą laiką ir pagalbą”, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų centro vadovas Paulius Keras.

Kauno miestas visus veiksmus koordinuoja su valstybinėmis institucijomis, humanitarinę pagalbą teikiančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis – Raudonuoju Kryžiumi, Caritu, „Maisto banku”, „Gelbėkit vaikus” ir Maltos ordinu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA