Lietuviai nakties danguje išvydo unikalų reiškinį | Kas vyksta Kaune

Lietuviai nakties danguje išvydo unikalų reiškinį

DELFI, „Kas vyksta Kaune“ inf. 2022/01/15 21:47
Asociatyvi / J. Montvydo nuotr.

Savo akimis gyvai pamatyti tai, ką danguje praėjusią naktį fiksavo lietuviai, norėtų kiekvienas. Penktadienio naktį dangų gražiausiomis spalvomis nudažė Šiaurės pašvaistės.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Šiaurės pašvaistės buvo matomos visoje Lietuvoje. Jos pastebėtos Tauragėje, Palangoje, apie jų pasirodymą socialiniuose tinkluose pranešė Klaipėdos, Skuodo, Panevėžio gyventojai.

Kaip rašo naujienų portalas „Delfi“, nuostabius šio reiškinio vaizdus užfiksavo tauragiškis Justas. Nuotraukomis buvo pasidalyta feisbuko grupėje „Ką pamatyti Lietuvoje“.

Taip pat įspūdingą Šiaurės pašvaistę stebėjo gyvenantieji Palangoje. Ji buvo užfiksuota apie pusė pirmos nakties.

Šį nepaprastą reiškinį pajūryje stebėjusiems Laimai ir Ryčiui net pavyko padaryti vaizdo įrašą, kuriame atsiskleidžia visas Šiaurės pašvaistės grožis.

Toks reiškinys Lietuvoje pastebimas retai, jam susidaryti reikia ypatingų sąlygų. Turi įvykti galingas Saulės pliūpsnis, sukeliantis elektromagnetinę audrą, kuri įžiebia Žemės atmosferoje esančias dujas – jonizuotos skirtingų elementų dalelės švyti skirtingomis spalvomis.

Pašvaistės susidaro ir dieną, tačiau tuo metu jas nustelbia Saulės šviesa – tam, kad reginiu galėtų pasigrožėti žmonės, turi būti tamsu ir giedra. Šiaurės pašvaistės geriau pastebimos šaltuoju metų laiku, dažniau jos susiformuoja ašigaliuose, bet kartais matomos ir vidutinėse platumose ar atogrąžose.

Pastarąjį kartą Kauno apylinkėse pašvaistė užfiksuota 2015-ųjų spalį, skaitytojas ją pastebėjo Netoniuose. Apie magnetinių audrų įtaką žmonių sveikatai skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA