Darbai Aleksote kauniečiams įgriso iki gyvo kaulo: vienus statydami, kitus naikina | Kas vyksta Kaune

Darbai Aleksote kauniečiams įgriso iki gyvo kaulo: vienus statydami, kitus naikina

Skaitytojo, „Citify“ nuotr.

Pernai Europos prospekte prasidėjusios daugiaaukščio namo statybos greta gyvenantiems aleksotiškiams tapo tikru galvos skausmu. Burzgiančios technikos teko klausyti vėlyvais vakarais, statybininkai taip pat užtvėrė servitutinį kelią. Lyg to būtų maža, statybvietėje neišsitenka kranai – praėjusį mėnesį kliudytas fasadas, o vakar kaimynai sulaukė naujo siurprizo.

Kelią užtvėrė neteisėtai

Europos pr. 4 kylantys „Europos sodo namai“ žada patrauklius butus su puikia miesto panorama naujakuriams, bet mėgina greta jau įsikūrusių kauniečių kantrybės ribas. Kaip portalui pasakojo šalia esančio Saulėgrąžų g. 1 namo gyventojas, naujo daugiabučio statybos prasidėjo prieš gerą pusmetį, o senbuviai su statytojais kariauja jau kurį laiką.

„Iš pradžių buvo daug problemų su ramybės valandomis vykdomu darbu, o rudenį vykdytas patikrinimas dėl neteisėtai užtverto servitutinio kelio, esančio tarp statybų ir Fredos miestelio“, – dėstė vyras.

Prieš pusmetį prasidėjusios statybos iškart sukėlė ant kojų kaimynus / „Kaminta“ „Facebook“ puslapio nuotr.

Gyventojai apie galimus servituto pažeidimus rugsėjo pradžioje pranešė Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT), kurios specialistai atliko patikrinimą. NŽT Kauno skyriaus laikinojo vedėjo Kęstučio Tarnausko pasirašytame akte nurodoma, kad „Europos sodo namų“ statybvietė aptverta laikina segmentine tvora, juosiančia ir sklypo dalį, kurioje numatytas servitutinis kelias, skirtas patekti į Europos pr. 14 namo požeminį garažą.

„Patikrinimo metu jokios viešos informacijos apie galimybę naudotis kitu keliu bei pravažiavimu vietoje nėra nurodyta. Šalia išvažiavimo iš garažo ant laikinos tvoros matyti įspėjamieji ženklai, kad vaikščioti ar važiuoti toje vietoje kur nustatytas servitutinis kelias yra draudžiama“, – teigiama NŽT patikrinimo akte.

Šiuo pagrindu statytojo UAB „Europos 4“ atžvilgiu pradėta administracinė procedūra pagal ANK 261 str. 1 d., už žemės naudojimo reikalavimų pažeidimą. Tai užtraukia baudą nuo 140 iki 300 eurų, tiesa, gyventojai dėl baudos galutinio sprendimo dar nesulaukė.

Kentėjo fasadas ir lodžija

Iki galo neišsprendus senų bėdų, atsirado kitų. Kaip pasakojo šaltinis, visai prieš šventes, gruodžio mėnesį, statybų aikštelėje darbus vykdantis kranas pažeidė daugiabučio namo fasadą.

„Paprastai pasakius, atsitrenkė į namo fasadą, nubyrėjo tinkas, apgadintas namas. O ketvirtadienį, apie 15 val., kranas vėl pataikė į septintame aukšte gyvenančių kaimynų lodžiją ir suskaldė visą stiklą“, – skersai skilusio lango nuotraukomis dalijosi vyras.

Jis svarstė, ar viskas tvarkoje su tokia situacija, ar laikomasi visų statybos niuansų ir saugumo reikalavimų, nes didžiuliai kranai esą zuja palei pat gyventojų langus ir tai jau antras panašus incidentas per mažiau nei mėnesį laiko.

Lodžijos langas skilo skersai / Skaitytojo nuotr.

„Dar vienas dalykas, šalia mūsų sklypo suverstas statybinis laužas ir situacija tokia, aišku nesinori prisikalbėti, bet gaisro atveju, atvykus priešgaisrinei tarnybai, dėl to suversto sąvartyno negalėtų į vidinį kiemą patekti jokia gaisrinė“, – dar vieną probleminę vietą pastebėjo kaunietis.

„Kas vyksta Kaune“ pasiekė ir Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyriui adresuotas gyventojų prašymas išsiaiškinti, ar „Europos sodo namų“ statybvietėje laikomasi visų reikalavimų.

Vyriausiasis darbo inspektorius Algis Bisikirskas nustatė, kad „Kauno kranai“ esą ištyrė pirmąjį incidentą kai bokštinis kranas kliudė greta esantį gyvenamąjį namą ir priėmė prevencines priemones. Darbuotojų saugos ir sveikatos norminių aktų pažeidimai nustatyti ir rangovo UAB „Kaminta“ atžvilgiu, kuris įpareigotas juos pašalinti.

„Kas vyksta Kaune“ dėl suskaldytos lodžijos, ankstesnio fasado apgadinimo ir žalos atlyginimo išsiuntė užklausą subrangovui „Kauno kranai“. Gavę komentarą, papildysime.

Vilioja vaizdais ir gamtos prieglobsčiu

Be įprastų techninių naujo gyvenamojo namo privalumų, „Europos sodo namų“ vystytojai naujakurius masina nuo kalno atsiveriančia puikia Kauno panorama ir čia pat esančiu Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodu. Minimas ir šalia Fredos miestelio esantis skverelis, kurį savivaldybė ketina rekonstruoti.

Projektų žemėlapio „Citify“ duomenimis, Gedimino Jurevičiaus architektų studijos suprojektuoto daugiabučio statybos prasidėjo 2021-ųjų antrajame ketvirtyje. „Europos sodo namų“ svetainėje nurodoma, kad pagrindiniame 13 aukštų bokšte visi būstai jau parduoti.

Naujas daugiabutis bus aukščiausias gyvenamasis pastatas kvartale / „Citify“ nuotr.

Čia statomų butų plotas sieks 33-88 kv. m, kvadrato kaina svyruoja nuo 2142 iki 2683 eurų. Iš viso 10 776 kv. m bendro ploto trijų korpusų pastate numatyta įrengti 133 butus su 138 vietų požemine ir antžemine automobilių stovėjimo aikštele.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA