Nemokamos psichologo konsultacijos projekte „Normalu, jei neramu“ padeda pasijusti geriau vis daugiau kauniečių | Kas vyksta Kaune

Nemokamos psichologo konsultacijos projekte „Normalu, jei neramu“ padeda pasijusti geriau vis daugiau kauniečių

Organizatorių nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis apie 25 proc. Europos gyventojų kenčia nuo kasdien juos lydinčio nerimo bei depresijos. Ne išimtis ir Lietuva, iki šiol pirmaujanti pagal itin skaudžią – savižudybių – statistiką Europos Sąjungoje. Specialistai ir emocines krizes išgyvenę žmonės vieningai sutaria: viena efektyviausių priemonių kovoje su šia skaudžia statistika – laiku priimta psichologinė pagalba.

Atsižvelgdami į skaudžią statistiką bei galimus problemų sprendimo būdus, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras su psichologiniais sunkumais susiduriančius kauniečius kviečia pasinaudoti nemokama psichologinių konsultacijų programa „Normalu, jei neramu“.

Padeda nusiimti akidangčius

Kaunietį Edgarą (vardas – pakeistas) emociniai sunkumai užgriuvo jam sulaukus 43 metų. Psichologinės pagalbos vyras nusprendė ieškoti susidūręs su stipriais išgyvenimais šeimoje – Edgaro tėčiui pabandžius atimti savo gyvybę.

„Pirmą kartą psichologo pagalbos kreipiausi po šeimos nario – tėčio – savižudybės bandymo. Psichologė padėjo susigaudyti situacijoje, pažiūrėti į ją kitu kampu, suteikė teorinių žinių bei normalizavo kylančią paniką. Suteikusi teorinį situacijos pagrindą, psichologė tikslingais klausimais padėjo nusimesti prisiimtos atsakomybės naštą, suvokti ir įvertinti situaciją iš šalies, pamodeliuoti galimus scenarijus ateičiai“, – patirtį psichologo kabinete pristato Edgaras.

Vyras atvirauja, jog apsilankymai psichologo kabinete leido jam pasijausti stipresniu. Taip pat – atsikratyti nežinios ir išvengti dėl jos kylančios panikos.

„Galima sakyti, jog konsultacijos padėjo nusiimti savotiškus akidangčius, t. y. panašius, kurie naudojami arkliams. Juos, norėdami ar ne, kartais užsidedame patys dėl įvairių gyvenimiškų situacijų: nuovargio, savęs pamiršimo ir kt.“, – sako vyras.

Apžvelgdamas savo situaciją bei konsultacijų su psichologe metu pasiektus rezultatus, Edgaras drąsina ir kitus – susidūrus su emocine krize išbandyti visus galimus būdus jai spręsti.

„Jei kyla klausimų – ieškokite atsakymų. Jei nekyla – dar geriau. Rekomenduoju pabandyti psichologo konsultacijas ir tik tada spręsti, ar jos tinka jums, ar ne. Tiesa, bet kokiu atveju, rezultatai ateina ne po pirmosios konsultacijos“, – teigia Edgaras.

Nemokama psichologinė pagalba / Organizatorių nuotr.

Tie, kurie žiūri kreivai, patys nėra konsultavęsi

24 metų Tautvydas (vardas – pakeistas) psichologo kabinete apsilankė susidūręs su poreikiu išsikalbėti apie jam rūpimus dalykus ir gauti atsakymus į jį neraminančius klausimus.

„Psichologo pagalbos kreipiausi norėdamas pakalbėti apie prasmingus, man svarbius dalykus. Konsultacijų metu psichologė nuolat pakartodavo tai, ką aš išsakiau. Tuomet pats išgirsdavau savo mintis iš šono ir rasdavau man reikiamą atsakymą. Mano lūkesčiai pateisinti – esu patenkintas konsultacijomis“, – sako Tautvydas.

Analizuodamas konsultacijų metu pasiektus rezultatus, vyras išskiria teigiamas emocijas, kurias pavykdavo išsinešti iš Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro psichologo kabineto.

„Po vizito užplūsdavo vidinė ramybė, visą likusią dieną po konsultacijos lydėdavo šypsena bei jausmas, kad prasmingai praleidau laiką. Konsultacijos man – malonus ir šiltas bendravimas su nepažįstamu žmogumi“, – sako vyras.

Paklaustas, ar rekomenduotų konsultacijas išbandyti ir kitus su slegiančiomis mintimis bei klausimais susiduriančius žmones, Tautvydas skatina nedvejoti.

„Jeigu aplinkiniai daro spaudimą, jog neverta, tai žinokite – verta. Tie, kurie žiūri kreivai, patys nėra konsultavęsi, tad nežino naudos“, – teigia Tautvydas.

Jei nepavyksta susitvarkyti, kodėl nepriėmus pagalbos?

Programos „Normalu, jei neramu“ siūlomas nemokamas psichologo konsultacijas išbandė ir 30 metų Milda (vardas – pakeistas). Apsilankyti ir pasikalbėti su specialistu Mildą paskatino problema, persekiojanti daugelį emocinėje krizėje atsidūrusių asmenų.

„Išgyvenau nuolatinį nerimą, gyvenimas nebedžiugino. Norėjau pasijusti geriau. Tai padaryti psichologės kabinete man leido vaikystės bei paauglystės temų pasukimas kitu kampu. Šis suteiktas naujas požiūris mane stipriai paveikė, išlaisvino daug minčių“, – sako Milda.

Moteris atvirauja, jog pirmosios konsultacijos tapo tikru iššūkiu, kurio rezultatus prognozuoti buvo sunku.

„Konsultacijų pradžioje sekė stiprus susikaustymas, drovumas, nežinojimas, ką kalbėti. Visgi, su kiekviena konsultacija pokalbiai tapo vis lengvesni, o ir po konsultacijų užliejusi ramybė suteikė nepaprastai gerą emociją. Galiausiai, konsultacijos padėjo suvaldyti panikos priepuolius, pradėti labiau atsigręžti į save, savo poreikius“, – džiaugiasi moteris.

Įvertinusi savo patirtį bei gautą naudą, pasinaudoti programos „Normalu, jei neramu“ atveriamomis nemokamomis galimybėmis, Milda ragina ir kitus su nerimu kovojančius kauniečius.

„Tikrai nėra ko bijoti kreiptis psichologinės pagalbos. Visos problemos prasideda mūsų pačių galvoje, ir jei mums tos netvarkos nepavyksta susitvarkyti patiems, kodėl nepriėmus pagalbos?“, – sako Milda.

„Normalu, jei neramu: nemokamos psichologinės konsultacijos

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras informuoja, jog visi su psichologiniais sunkumais susiduriantys Kauno gyventojai gali tapti programos „Normalu, jei neramu“ dalyviais ir kreiptis nemokamos specialistų pagalbos. Psichologo konsultacijoms registruotis galima anonimiškai, joms nereikalingas gydytojo siuntimas.

Užsiregistruoti individualioms psichologo konsultacijoms galima telefonu +37067274530. Daugiau informacijos apie pagalbos galimybes Kauno mieste gyventojai gali rasti internetinėje svetainėje www.kaunovsb.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA