Papasakojo apie pirmą Lietuvoje COVID-19 sirgusios gimdyvės mirtį: liūdna, kad turime mokytis taip | Kas vyksta Kaune

Papasakojo apie pirmą Lietuvoje COVID-19 sirgusios gimdyvės mirtį: liūdna, kad turime mokytis taip

Stopkadras

Ketvirtadienio rytą pranešę apie Kauno klinikose mirusią gimdyvę, kuri sirgo koronavirusu, netrukus medikai daugiau atskleidė apie moters gimdymo ir ligos eigą. Mirusioji nebuvo pasiskiepijusi nuo COVID-19, kaip ir absoliuti dauguma klinikose gydytų nėščiųjų. Gydytojai paragino skiepytis bei patikino, kad vakcinos nedaro žalos moters ir vaisiaus sveikatai, tuo metu susirgus nėščiosioms, komplikacijų pasitaiko dažnai.

Gimė sveika mergaitė

Kaip nuotolinėje spaudos konferencijoje nupasakojo užuojautą išreiškęs Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovas prof. dr. Mindaugas Kliučinskas, 23-ejų metų amžiaus pacientė blogėjant kvėpavimo funkcijai į gydymo įstaigą pervežta spalio 21 dieną iš Kauno ligoninės.

Moters kūdikis buvo išnešiotas, jai atlikta cezario pjūvio operacija, kurios metu gimė sveika išnešiota mergaitė. Pacientė toliau gydyta Akušerijos skyriaus COVID-19 padalinyje, kur jai skirtas įprastas adekvatus gydymas. Visgi spalio 26 dieną kvėpavimo būklei toliau prastėjant, moteris perkelta į COVID-19 reanimaciją.

Gelbėjo kaip įmanydami

Prie užuojautos pacientės šeimai ir artimiesiems prisidėjęs Intensyviosios terapijos klinikos vadovas doc. dr. Tomas Tamošuitis pažymėjo, kad tai neįprastas ir tragiškas atvejis. Gimdyvė į reanimaciją pateko spalio 26-osios naktį smarkiai blogėjant būklei, ūmėjant kvėpavimo nepakankamumui.

„Taikyti visi dabar įmanomi ir įprasti kvėpavimo palaikymo, gydymo metodai, kurie iš pradžių lyg ir padėjo, tačiau plaučių pažaidai greitai progresuojant, pacientė kitą dieną po ilgai trukusio gaivinimo mirė“, – nurodė T. Tamošuitis. Spalio 27 d., 11 val. užfiksuotos mirties priežastis – koronaviruso sukelta plaučių pažaida, kuri komplikavosi tromboze.

Moteris nebuvo pasiskiepijusi

M. Kliučinsko duomenimis, jauna moteris nebuvo pasiskiepijusi nuo COVID-19, bet kalbant apie nėštumo eigą, buvo sveika. Galbūt, anot profesoriaus, turėjo su nėštumu susijusių klausimų, tačiau tai nebuvo gretutinė sunki nėštumo komplikacija.

„Kalbant apskritai apie nėščiųjų skiepijimąsi, dabar yra galimybė kreiptis į nėščiąsias, specialistus akušerius ginekologus ir raginti pastojančias moteris skiepytis. Iš stebėjimų Jungtinėse Amerikos Valstijose matome, kad skiepas neturi kitokių išskirtinių šalutinių poveikių nei nėščiajai, nei vaisiaus vystymuisi.

JAV jau yra daugiau nei 150 tūkst. skiepytų nėščiųjų ir rezultatai rodo, kad išskirtinių požymių nuo mums žinomų įprastų reakcijų moteriai ar vaisiui neatsirado. Kviečiu visus skleisti informaciją, kad skiepas saugus tiek nėštumo eigoje, tiek planuojant nėštumą, tiek planuojant vaisingumo procedūras. <...> Prašau visų sąmoningumo“, – į visuomenę kreipėsi M. Kliučinskas, savo žodžius taip pat parėmęs moksliniais duomenimis grįsta Lietuvos akušerių ginekologų draugijos pozicija, kurią rasite čia.

T. Tamošuitis pastebėjo, kad taip blogai nėščiosioms pasibaigę COVID-19 ligos atvejai nedažni, bet tai šiemet – ne vienintelis nėščiosios susirgimas Kauno regione ir Kauno klinikose.

Nėščiosioms ligos eiga sudėtingesnė

Intensyviosios terapijos klinikos vadovui antrino M. Kliučinskas, patikslinęs, kad per šiuos metus skaičiuojama virš 100 moterų, kurios klinikose gydytos nuo COVID-19. Tai yra pirmoji Lietuvoje koronavirusu sirgusios gimdyvės mirtis, o visos moterys, kurios sirgo ir gydytos Kauno klinikose, buvo nesiskiepijusios.

„Tai toli gražu nerodo viso skaičiaus. Klinikose gydomos tik trečio lygio paslaugų, išskirtinės specializuotos pagalbos reikalaujančios gimdyvės. JAV tyrimai rodo, kad nėščiosioms COVID-19 eiga sudėtingesnė, jos dažniau patenka į reanimaciją, dažniau miršta lyginant su to paties amžiaus nenėščiomis moterimis. Gretutinės ligos kaip hipertenzinės būsenos COVID-19 ligą gali dar sunkinti“, – aiškino Gimdymo skyriaus vadovas.

Šiuo metu mergytė Kauno klinikose prižiūrima specialistų, ji neserga, šeima naujagimę pasiims ir rūpinsis. Užsikrėtimo šaltinio konferencijoje dalyvavę gydytojai sakė nežinantys, šeimoje, kiek teko bendrauti, sergančių nėra.

M. Kliučinskas atkreipė dėmesį, kad ne visais atvejais infekcija gimdymo metu perduodama naujagimiui. Tuo metu iš 101-os nėščiosios, gydytos Kauno klinikose, visos buvo neskiepytos, o viena iš dažnų COVID-19 ligos komplikacijų yra priešlaikinis gimdymas. Komplikacijos dažnis priklauso nuo to, kuriame nėštumo laikotarpyje moteris užsikrečia infekcija.

„Turime visi susikaupti ir raginti žmones skiepytis. Labai liūdna, kad iš tokio liūdno atvejo turime mokytis ir priimti naujus sprendimus, kurie lyg ir seniai rekomenduojami ir siūlomi. Būtų smagu, kad ne tokie atvejai sužadintų žmonėms norą būti sveikiems“, – paklaustas, kaip vertina nėščiosioms taikomą išimtį nemokėti už COVID-19 testus, kalbėjo M. Kliučinskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA