Ką Kauno meras V. Matijošaitis pavadino našlaičiais? | Kas vyksta Kaune

Ką Kauno meras V. Matijošaitis pavadino našlaičiais?

Savaitę po „Kaunas Pride“ eitynių pasiėmęs atostogų, miesto meras į darbą grįžo su nauja energija. Antradienį vykusiame Kauno tarybos posėdyje daug klausimų dėl gatvių remonto turėjo opoziciniai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nariai. Posėdis dėl to užtruko, o Visvaldas Matijošaitis jį užbaigė politikus pavadindamas našlaičiais – konservatorių numanymu, epitetas buvo skirtas opozicijai.

„Lygiai taip pat ir aš padėkosiu visiems, ir ilgai negaišinsiu. Ką tik kalbėjo du buvę administracijos direktoriai. Galėtumėt tarpusavy ir pasidalinti darbus, ar gerai miestas daro, kad tvarkosi, ar laukia dar 30 metų. Ačiū už tai, kad dalyvavote. Nepakeisime mes jūsų. Sekantis tarybos posėdis spalio 19-ą. Našlaičių“, – ramiai, bet kiek keistai posėdį uždarė Kauno meras.

Po šio baigiamojo pareiškimo miesto vadovas tarė dar kelis žodžius, tačiau mikrofonas jau buvo išjungtas. Įdomu, kad oficialiame posėdžio įraše savivaldybės „YouTube“ kanale „našlaičiai“ buvo nukirpti.

TS-LKD narė Andrijana Filinaitė savo „Facebook“ paskyroje netruko pagarsinti konservatorius apie save pripratus girdėti įvairių epitetų, o antradienį sužinojus esant dar ir našlaičiais. Dėl tokio apibūdinimo socialinio jautrumo politikė paliko spręsti auditorijai.

„Kas vyksta Kaune“ susisiekus su A. Filinaite, ji svarstė, kad miesto taryboje yra ne tik konservatorių, tad galbūt meras minėtą epitetą skyrė kažkam iš savų (Kauno taryboje dirba tik TS-LKD ir valdančiųjų „Vieningo Kauno“ atstovai – „Kas vyksta Kaune“).

„Replikų iš mero būna labai dažnai. Kad trukdome dirbti, kad nieko nepadarėme ir mūsų geriau nebūtų, tada darbas eitųsi žymiai palankiau ir parankiau. Kiek teko girdėti apie tai, kas vyksta savivaldybėje (darbuotojai, ko gero, nekalbės, nes bijo), ten būna ir riebesnių žodžių. Tik jie neišeina į eterį.

Galbūt reikėtų su kokiu politinės kultūros įvadu susipažinti, nes tokių dalykų dar niekur nesu girdėjusi. XXI amžius, sovietinis laikas baigėsi, tad reikėtų gerbti kitą nuomonę ir apskritai suvokti, kas yra demokratija ir žodžio laisvė, kad ir kaip tau nepatinka opozicijos užduodami klausimai“, – pasiteiravus, ar dažnai sulaukia pašaipių komentarų, sakė A. Filinaitė.

Rugsėjo 14 d. vykusio Kauno tarybos posėdžio darbotvarkėje buvo numatyta 50 klausimų. Tarp jų spręsta dėl meno ir sporto būrelių įkainių didinimo, pareiginės algos koeficiento kėlimo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojams, tvirtintas 2021 m. neprižiūrimo nekilnojamojo turto sąrašas, nustatytas pedagogų skaičius mokyklose, darželiuose bei neformaliojo ugdymo įstaigose.

TS-LKD siūlymu į darbotvarkę įtrauktas klausimas dėl Vilniaus ir kitų gatvių remonto darbų. Konservatoriai norėjo išsamiai susipažinti su darbų eiga, terminais, kylančiomis problemomis. Frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė taip pat siūlė kitą tarybos posėdį rengti gyvai, tačiau vicemeras Andrius Palionis reagavo, kad posėdis organizuojamas pagal šalyje galiojančius reikalavimus.

Klausimus ir pastabas apie Kauną kaustantį gatvių remontą žėrė Vitas Lendraitis, Jonas Koryzna, Vygantas Gudėnas, Jurgita Kupčinskienė, E. Gudišauskienė. Opozicija teiravosi dėl numatomos Romainių gatvės ir „Regitros“ kalno rekonstrukcijos, darbų P. Kalpoko gatvėje, važiuojamosios dalies siaurinimo įvairiose vietose, transporto pralaidumo ir eismo atidarymo nebaigus rekonstrukcijos apskritai.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis į šias užklausas atsakinėjo apie pusvalandį. Po to konservatoriai pasinaudojo posėdžio darbotvarkėje numatyta galimybe tarybos narių pareiškimams ir klausimams.

Šioje baigiamojoje dalyje, kuri truko apie 10 minučių, J. Koryzna ragino pamąstyti apie besiformuojančius kamščius, kurių mažėjimo ateity esą nematyt. Politikas taip pat siūlė diegti dviejų aukštų sankryžas, platinti gatves miegamuosiuose rajonuose, peržiūrėti šviesoforų veikimą.

A. Filinaitė turėjo klausimų dėl parkavimo apmokestinimo Gedimino gatvėje esančio namo kieme. Paulius Keras patikino, kad šis sklypas nesuformuotas, o į situaciją bus reaguojama, tuo metu kauniečiai skatinami suformuoti sklypus ir tapti savo kiemų tikraisiais šeimininkais, kas leidžia užkardus įrengti tesėtai.

Galiausiai, E. Gudišauskienė konstatavo, kad naujas politinis sezonas pradėtas miestą kaustant automobilių spūstims: „Reikia tvarkyti miestą rengiantis Europos kultūros sostinės metams, bet miestiečiai čia gyvena kiekvieną dieną ir kasdien susiduria su tinkamai nesuplanuotų darbų sukeltomis problemomis. Galėjo būti kitų sprendimų, reikėjo išdiskutuoti eismo valdymo klausimus.“

Anot TS-LKD frakcijos seniūnės, kai visas miestas pavirsta statybviete, toje statybvietėje reikia užtikrinti saugumą, tačiau apkasais priversti vaikščioti kauniečiai neturi kaip patekti į namus ar darbą.

E. Gudišauskienės manymu, pilies žiede, Šv. Gertrūdos ir Šauklių gatvėse iš pradžių reikėjo paleisti tik viešojo transporto eismą ir leisti autobusais bei troleibusais važiuoti nemokamai, kol darbai nebaigti. Politikė ragino stiprinti Miesto tvarkymo skyrių, iš kitos pusės, sveikino dėl algos kėlimo administracijos direktoriaus pavaduotojams, kurie „stumiami į priešakines linijas“.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad pagal Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos šiemet išleistas gaires savivaldybių tarybų nariams, žmogiška įtampa tarp politikų negali būti laikoma pagrindu interesų konfliktui kilti, tačiau „nepagarbūs, reputaciją ir autoritetą žeminantys tarybos narių pasisakymai bei žeminantis tarybos nario elgesys yra vertinamas Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso nustatyta tvarka.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA