Nelegalams ruošia vietą Kauno regione: planuojama statyti virš 100 namelių | Kas vyksta Kaune

Nelegalams ruošia vietą Kauno regione: planuojama statyti virš 100 namelių

Nerijus Povilaitis 2021/08/06 20:19
DELFI nuotr.

Ruklos miestelyje prie jau veikiančio Pabėgėlių priėmimo centro ruošiamasi įrengti naują nelegalių migrantų stovyklą. Planuojama, kad ji bus pastatyta iki rugsėjo pradžios, ją sudarys daugiau kaip 100 namelių, kuriuose galės apsistoti po keturis žmones. Rukloje žadama apgyventi labiausiai pažeidžiamus nelegalus, kuriems reikia pagalbos – moteris su vaikais, nėščiąsias, be suaugusiųjų keliaujančius nepilnamečius. Stovyklos teritoriją juos tvora, ją saugos Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, miestelyje patruliuos papildomos policijos pajėgos.

Išgirdo oficialų patvirtinimą: bus statoma stovykla

Lietuvai kovojant su nelegalių migrantų krize, dalis neteisėtai sieną kirtusių atvykėlių bus apgyvendinta Jonavos pašonėje esančiame Ruklos miestelyje. Tai Jonavos rajono savivaldybės nariams patvirtino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai.

„Apie tai, kad ruošiamai statyti pabėgėlių stovyklą mes beveik nieko nežinojome. Tik ketvirtadienį gavome oficialią informaciją iš Socialinių reikalų ir darbo viceministrės. Iki šiol oficialios informacijos nebuvo, tik nuogirdos“, – portalui „Delfi“ sakė Ruklos seniūnė Vilma Akvilė Karoblienė.

Ši informacija buvo pateikta Jonavos rajono savivaldybės tarybos posėdžio metu, į jį taip pat atvyko policijos atstovai. Ruklos seniūnė pripažino, kad tiek ji, tiek vietos gyventojai apie valdžios planus įkurdinti kelis šimtus nelegalių migrantų žino labai mažai. Visgi, ta informacija, kuri buvo pateikta leidžia manyti, jog didesnių problemų neturėtų kilti.

„Pabėgėlių centras Rukloje veikia 25 metus, mes jau esame pripratę prie pabėgėlių. Mus ramina tai, kad teritorija bus saugoja, o ten gyvens pažeidžiamiausios grupės. Tai besilaukiančios moterys, su mažamečiais vaikais, galbūt su kūdikiais. Tai pat – nelydimi paaugliukai ar vaikai. Mes prašėme kuo daugiau komunikacijos iš ministerijų pusės, kad tai būtų oficialesni raštai, o ne paskalų lygio informacija“, – sakė Ruklos seniūnė.

Jeigu gyvens tik moterys su vaikais – neramumų kilti neturėtų

Ji patikslino, kad Ruklos pabėgėlių centro teritoriją, kur įsikurs stovykla daugiau nei savaitę jau saugoja Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Seniūnė spėjo, kad įkurdinus pabėgėlius ženkliai padidės apkrova medicinos sektoriui, nes atvykėliai neretai skundžiasi tikrais ar išgalvotais negalavimais. Tačiau migrantams pirmiausia pagalbą teiktų jau veikiančio pabėgėlių priėmimo centro darbuotojai, o ruošiantis stovyklos steigimui skubiai ieškoma naujų žmonių.

Paklausta, ar nekils pavojus vietos gyventojams, V. A. Karoblienė minėjo, kad konfliktų gali būti, tačiau sakė tikinti, jog savo darbą tinkamai atliks stovyklą saugosiantys Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai bei jiems talkinsiantys Krašto apsaugos savanoriai.

„Jeigu čia bus apgyvendinta ta pažeidžiamoji žmonių grupė – moterys, mažamečiai vaikai iki mokyklinio amžiaus, tikėtina, kad viskas bus ramu. O jeigu pradės rastis vyresnių paauglių, vyrų – visko gali būti“, – spėjo vietos seniūnė.

Statybos dar nepradėtos, o teritorija jau saugoma

Apsilankius vietoje, kurioje jau netrukus turėtų būti statoma stovykla, teritoriją saugojo Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Paklausus, ar jie saugo būsimąją statybvietę, ar šalia esantį Pabėgėlių priėmimo centrą, jie sakė neturintys teisės bendrauti su žiniasklaidos atstovais, todėl negalintys detalizuoti savo veiklos specifikos.

Kiti kalbinti žmonės užsiminė, kad dar nėra tiksliai aišku nei kiek namelių bus atvežta į Ruklą, nei kiek pabėgėlių juose įsikurs. Jų teigimu, viskas priklausys ne tik nuo ministerijų sprendimų, kurie gali keistis kasdien, bet ir nuo to, kaip pavyks šiuos namelius gauti iš juos turinčių Europos šalių.

Vieta, kur ketinama statyti pabėgėlių stovyklą / DELFI nuotr.

„Bet kuriuo atveju mes darysime tai, ką privalome. Kiek čia bus žmonių, dar labai sunku pasakyti“, – sakė vienas pašnekovų.

Vietos gyventojai įpratę prie pabėgėlių

„Pas mus toks rajonas, kad pabėgėliai visą laiką buvo pas mus, panašu, kad su jais gyvensime dar ilgai. Man svarbiausia buvo išgirsti, kad Rukloje patruliuos papildomos policijos pareigūnų pajėgos, jie nebus „atimami“ iš Jonavos komisariato. Išgirdome patikinimą, kad papildomos pajėgos bus siunčiamos iš Kauno, reikia tikėtis, kad nesusipratimų bus išvengta.

Tikrai nesinorėtų, kad pas mus kiltų tokie gyventojų neramumai, kokie vyko kitose šalies vietose“, – sakė Jonavos rajono savivaldybės tarybos narys socialdemokratas Erlandas Andrejevas.

Vieta šalia Ruklos pabėgėlių priėmimo centro, kur ruošiamasi statyti nelegalių migrantų stovykląFoto: DELFI / Nerijus Povilaitis
Buvęs ilgametis Ruklos seniūnas, rajono savivaldybės tarybos narys Gintas Jasiulionis svarstė, kad ši gyvenvietė – pakankamai specifinė, žmonės jau įpratę prie laisvai vaikštančių atvykėlių, tad naujos stovyklos įkūrimas neturėtų sukelti pasipiktinimo bangos.

„Kiek turiu informacijos, gyventojų saugumas bus užtikrintas vien dėl to, kad migrantai gyvens aptvertoje teritorijoje, jie bus saugomi ir negalės migruoti. O krizes suvaldėme ir mano darbo laikotarpiu, jeigu protingai elgsimės – suvaldysime ir dabar. Lietuviai yra tolerantiški žmonės, nebent bus provokacijų iš vidaus“, – sakė Jonavos rajono savivaldybės tarybos narys, buvęs ilgametis Ruklos seniūnas G. Jasiulionis.

Konfliktais garsėjo čečėnai, irakiečiai siekė diskredituoti Lietuvą

Jis minėjo, kad Rukloje iš viso buvo dvi su pabėgėliais susijusios krizinės situacijos. Tai prieš keliolika metų vykę konfliktai su čečėnais, kurie galėdami išeiti už pabėgėlių centro ribų neretai baruose konfliktuodavo tiek su vietos gyventojais, tiek ir su policija. Pasak G. Jasiulionio, šias problemas keldavo antroji pabėgėlių iš Čečėnijos banga, paskui tikruosius prieglobsčio prašytojus patraukę įvairių ketinimų turintys veikėjai.

„Buvo visko. Ir apsvaigusių nuo įvairių medžiagų, konfliktų baruose, kuriuos ir pačiam teko spręsti. Konfliktų turėjome ir su irakiečiais, neva juos kažkas skriaudžia. Mano galva, tai buvo provokacija, su policija peržiūrėjome vaizdo įrašus ir juose nieko blogo nepamatėme. Tiesiog kažkas labai norėjo parodyti, kad Lietuvoje yra labai blogai, jiems reikia geresnių gyvenimo sąlygų. Tegul patys elgiasi gerai ir viskas bus gerai“, – sakė G. Jasiulionis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA