Nidoje praūžęs festivalis „Ant bangos“ kelia pasipiktinimo bangas | Kas vyksta Kaune

Nidoje praūžęs festivalis „Ant bangos“ kelia pasipiktinimo bangas

„Ant Bangos Festival“ / T. Stuko, grupės „Mūsų Neringa“ nuotr.

Savaitgalį Nidą sudrebinęs festivalis „Ant bangos 2021“ aidėjo ne tik ekstatiškais klubinėtojų šūksniais, bet ir apmaudo pasisakymais. Neringoje verslu užsiimantiems kauniečiams kliuvo išpaišytos iškabos ir stalai, o dienas kurorte leidęs Andrius Tapinas Nidai suteikė Lietuvos narkotikų sostinės titulą. Tuo metu pajūrio pareigūnai teigia, kad šventinės dienos tiek Klaipėdoje, tiek Neringoje buvo gana ramios.

Sostinės klubo „Opium“ organizuojamas renginys Neringą aplankė jau aštuntą kartą. Praėjusio ketvirtadienio vakarą prasidėjusi diskoteka ant Baltijos jūros kranto tęsėsi iki pat sekmadienio, trijose scenose prie pultų stojo 40 vakarėlio judintojų, tarp kurių – tokie vardai kaip Manfredas, Palms Trax, daugybė kitų didžėjų iš užsienio ir Lietuvos.

Kalbėti su savivaldybe ėmėsi A. Tapinas

Nidą užplūdę festivaliautojai paliko nekokį įspūdį A. Tapinui, kuris viešoje „Facebook“ grupėje „Mūsų Neringa“ sekmadienio vakarą prašė pasidalyti esą nuniokoto miesto vaizdais ir teigė dėl renginio pateikęs šūsnį klausimų Neringos savivaldybei.

„Kaip žmogus, kuris tris dienas pragyveno pačiame „Ant bangos“ festivalio epicentre – apie organizavimo ypatumus, šiukšlių krūvas pajūrio takeliuose, svirduliuojančias festivalerių bandas naktį be atšvaitų einančias pagrindiniu plentu, narkotikų kainas bei nuolaidas, jei imi daugiau, policijos prevencinę narkotikų platinimo užkardymo veiklą, iš pajūrio restoranų išvogtus baldus, konkuruojančius muzikos srautus parašysiu vėliau.

Turiu daug viešų klausimų savivaldybei, todėl paprašiau pateikti visus su festivaliu susijusius dokumentus ir leidimus, o šitos grupės narių norėčiau paprašyti – jeigu turite nuotraukų, kaip yra šiukšlinamas, darkomas ar kitaip niokojamas miestas festivalio metu, atsiųskite man privačia žinute.

Kad nesuprastumėt neteisingai – aš absoliučiai palaikau festivalius, koncertus ir pramogas Nidoje visoms amžiaus kategorijoms, bet kažkas turi prisiimti atsakomybę už šitą bardaką, kuris buvo „Ant bangos“ ir kuris pavertė Nidą šio savaitgalio Lietuvos narkotikų sostine“, – rėžė A. Tapinas.

Mundurą plauna iš netikros anketos?

Žinomas visuomenininkas komentarų sekcijoje sulaukė argumentuotų mėginimų sumažinti A. Tapino nupieštą niokojimų mastą: „Suprantu jūsų susirūpinimą, bet manau jūs rašote „ant karštųjų“. Festivalis baigėsi tik šiandien ryte ir turbūt nepalikote laiko viskam susigulėti. Renginys sutraukia didelius srautus jaunimo ir natūralu, kad pasitaiko incidentų, bet tai yra tik pavieniai atvejai.

Dėl šiukšlinimo – pats prieš kelis metus stebėjausi, kaip priimant tiek žmonių į paplūdimio teritoriją ji nevirsta sąvartynu. Manau, kad tiek organizatoriai iššukuodami teritoriją, tiek patys dalyviai šioje vietoje elgiasi atsakingai, juolab festivalyje nėra parduodamas maistas, o dalyviai festivalio zonoje negyvena, todėl prišiukšlinti tiesiog fiziškai nėra įmanoma, o kad mieste voliotųsi šiukšlės ant kiekvieno kampo taip pat nemačiau.

Narkotikai – turbūt neigčiau, kad jų ten tikrai nėra, manau kiekviename festivalyje jų gali pasitaikyti, kaip ir gali pasitaikyti bet kokioje žmonių grupėje, tačiau teigti, kad Nida tampa narkotikų sostine yra mažų mažiausiai nepamatuota. Taip, mieste savaitgalį daug jaunimo, bet apraiškų, kad jie pavartoję narkotikus tikrai nėra matyti. Manau smarkiai perspaudžiate šiuo įrašu, o 3 dienas per vasarą pagyventi su didesniu nei įprastai šurmuliu Nidoje tikrai gyvenimo nekomplikuoja.“

Kaunietis žurnalistas Juras Jankevičius atkreipė dėmesį, kad cituotas Andriaus Petrausko komentaras parašytas iš netikros paskyros, kas sukelia įtarimų kontrargumentus pažėrus suinteresuotas šalis – festivalio organizatorius arba dalyvius. Kam reikalinga tokia pigi priedanga, neaišku.

Nukentėjo verslininkai iš Kauno

Neva pridergta Nida pasipiktinęs J. Jankevičius taip pat teiravosi Neringos savivaldybės apie festivalio perspektyvas vykti šiame mieste. Toje pačioje „Facebook“ grupėje prakalbo kiti kauniečiai, vasarą besiverčiantys verslu Nidoje, kurie galimai nukentėjo nuo festivaliautojų.

Apartamentams „Nidos namai“ vadovaujantis Rytis Šūmakaris dalijosi išpaišyta iškaba ir „Ant bangos“ organizatorių diplomatiškai klausė, ar nevertėtų palikti aplinkos tokios, kokią rado. Juodais aerozoliniais dažais „pagražintas“ ir Roberto Reklaičio jūros gėrybių stalas prie „Nidos seklyčios“.

Su Neringos savivaldybės meru Dariumi Jasaičiu pirmadienį „Kas vyksta Kaune“ susisiekti ir paklausti, kaip vertina kai kurių poilsiautojų bei verslininkų pyktį dėl praūžusio festivalio, nepavyko.

Policijai įkliuvo du jaunuoliai

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Asta Kažukauskienė portalui pateiktame komentare pažymėjo, kad Neringoje vykusio festivalio „Ant bangos“ ir Klaipėdoje vykusios Jūros šventės metu, kaip įprasta, viešąją tvarką ir saugumą užtikrino sustiprintos policijos pareigūnų pajėgos.

„Pasak pareigūnų, abi šventės praėjo gana ramiai. Neringos m. PK pareigūnai šventės teritorijoje neužfiksavo nė vieno pažeidimo. Mieste pradėti du ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti“, – nurodė A. Kažukauskienė.

Liepos 23 d., apie 19.40 val., Neringoje, Kuršių gatvėje, patruliuojantys pareigūnai dalinės apžiūros metu pas 1997 m. gimusį vaikiną aptiko dvi suktines su augalinės kilmės medžiaga ir du plastiko maišelius su baltos spalvos biria medžiaga – įtariama, jog tai gali būti narkotinės medžiagos.

Liepos 24 d., apie 1.30 val., toje pačioje Kuršių gatvėje patruliuojantys pareigūnai dalinės apžiūros metu pas 2000 m. gimusį vaikiną aptiko du gabalėlius žalios spalvos, augalinės kilmės medžiagos. Įtariama, jog tai narkotinė medžiaga.

Abiem atvejais pradėti ikiteisminiai tyrimai pagal Baudžiamojo kodekso 259 str., dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti. Už tai gresia viešieji darbai, bauda, areštas, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Klaipėdoje pasižymėjo vagystėmis

Tuo metu per Jūros šventę, anot A. Kažukauskienės, skaudžių incidentų, masinių muštynių pavyko išvengti. Liepos 23 d. šventės teritorijoje surašyti šeši, liepos 24 d. – dar šeši administracinio nusižengimo protokolai dėl nedidelio viešosios tvarkos pažeidimo, alkoholinių gėrimų vartojimo ar pasirodymo neblaiviam viešoje vietoje.

Taip pat pradėti du ikiteisminiai tyrimai dėl vagysčių. Liepos 24 d. gautas 1961 m. gimusios moters pareiškimas, kad tą pačią dieną, apie 14.30 val., Danės gatvėje iš rankinės dingo piniginė, kurioje buvo 22 eurai, dokumentai, banko kortelė.

Liepos 25 d., apie 5.38 val., Tiltų ir Turgaus gatvių sankryžoje pastebėta, kad prapjovus prekyvietės palapinę iš jos pavogta konditerijos gaminių. Žala – apie 500 eurų. Abiem atvejais pradėti tyrimai dėl vagystės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA