Turistas savo mieste, arba ko apie Kauną nežinome mes? | Kas vyksta Kaune

Turistas savo mieste, arba ko apie Kauną nežinome mes?

Kauno miesto panorama / A. Aleksandravičiaus nuotr.

„Ačiū, jau savo mieste tai apsieisiu be patarimų ir rekomendacijų“, – ištarė tikrai ne vienas žmogus, kuris dar nebuvo perskaitęs šio straipsnio. Nesvarbu, kurios kartos kaunietis esate, neabejojame, kad turite savo mėgstamiausių adresų, slaptų vietelių ir gražiausių panoramų sąrašą. Ir kiekvienas toks sąrašas – kaunietiškai unikalus bei nuostabus. O jei pakeistume žodį „kaunietiškas“ į „kaunastiškas“? Na, čia beveik kaip fantastiškas – tik… Kaune.

Taigi šią vasarą, kai kelionės į egzotinius kraštus ar Europos sostines dar negrįžo į „normalumo būseną“, pats metas atrasti dar vieną ar net kelis Kauno veidus – galbūt nė nenumanėte juos egzistuojant? Nuo architektūros iki gatvės meno, nuo gamtos gėrybių iki urbanistinių mįslių. Atradimų savame mieste, ne ką mažiau nei išvykus: vietų kuriose nebūta, neragauto maisto ar neišbandytų pramogų – apstu. Turime visus tris vasaros mėnesius atostogoms ar mini atostogoms pasirinkti Kauną.

Atsibusti svečiuose

Lengviausia įsijausti į keliautojo vaidmenį – pakeitus aplinką ir išbandžius viešbučio patalų minkštumą. Juk dar tikrai nebuvote neseniai vardą pakeitusiame ir svetingumo kartelę pakėlusiame „Radisson Kaunas“ – tai pirmasis šio pavadinimo skandinavų tinklo „atstovas“ mūsų mieste, K. Donelaičio gatvėje.

„Moxy“ viešbutis / Organizatorių nuotr.

O pasirinkę viešbutį „Victoria“ pamatysite ir slaptą statulą – skulptoriaus A. Aleksandravičiaus „Šviesos nešėją“. Žinoma, daugiausiai virtualių komplimentų sulauksite namus iškeitę į „Moxy“ – šio naujausio Kauno viešbučio interjeras tiesiog idealiai pritaikytas „Instagram“ mėgėjams.

Ką bepasirinktumėt, nepamirškite, kad po nakvynės viešbutyje tiesiog būtina tingiai ir neskubant papusryčiauti miesto centre. O dar vieną rekomendaciją tobulam atsibudimui svečiuose rasite šio straipsnio pabaigoje.

Gastronominiai turai

Eilės prie senosios „Spurginės“ Laisvės alėjoje šį tą sufleruoja – kepiniai čia autentiško skonio, nenusileidžiantys mamų ir močiučių šedevrams. Prie spurgos puikiai dera ir puodelis kakavos.

Drąsiai nusiteikę gastroliuotojai tuo tarpu džiaugiasi Kaune gausėjančia virtuvių geografija. Nuo tolimosios Azijos tokiose vietose, kaip „Moksha“ ar „Nuogas“, iki tradicinių europietiškų receptų „Piccola Italia“ ar „Dia“, grilio nuodėmių „Momo Grill“, baltiškų atradimų „Uokse“…

Nuo itin instagramiškų mėsainių „Kuhne“ (su vaizdu į Prisikėlimo baziliką!) ir „Pelėdinėje“ iki daugiau nei pusšimtį metų veikiančios šašlykinės „Žaliukė“ – tik spėkite deginti kalorijas! Burbulinės arbatos ir azijietiškas „greitmaistis“ Senamiestyje ar Kauno gatvių pavadinimų įkvėpti kokteiliai Vienybės aikštės pašonėje, legendiniame „kavaledyje“ įsikūrusiame bare „Donelaičio“ – viskas lengvai pamilstama per vieną savaitgalį.

„Kaunastic“ vasara / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Gatvės meno džiunglės

Sienų piešiniai Kaune jau skaičiuojami šimtais. Nors nemaža jų dalis sukurta pastaraisiais metais, kai simpatijų šiam menui ėmė nebeslėpti ir savivaldos atstovai, ir gyventojai, svarbu žinoti, kad ši tradicija Kaune ėmė rastis dar iki atkuriant Nepriklausomybę.

Žinoma, pirmieji „grafičiai“ neišlikę, bet vienas garsiausių miesto sienų menininkų Tadas Vincaitis-Plūgas atsimena, kad pirmąjį savo darbą nupiešė dar 1989-aisiais! Naujausias Plūgo darbas – Kauno miesto simfoniniam orkestrui skirta neofreska, vaizduojanti dirigentą.

Ar žinote, kur ją rasti? O kur puikuojasi simpatiška briedžių kompanija? Skrydžiui pasirengęs astronautas? Mona Liza su akiniais? Arba kokia istorija slepiasi už populiariojo rožinio dramblio, kurį itin pamėgo jaunavedžiai? Ir kodėl „Žvaigždžių sėjėją“ geriausia lankyti sutemus? Jei per savaitgalį Kaune atrasite bent du tuzinus dar nematytų sienų piešinių, sveikiname – jūs tikras sienografas.

Kiemo galerija / K. Štreimikio nuotr.

Kurortinės nuotaikos

Lietuviškas pajūris – už kelių valandų kelio, bet tai nereiškia, kad kurortas – tiek pat toli. Kulautuva ir Kačerginė, du Kauno rajono deimantai, menantys auksinius tarpukario laikus, kai vilas abipus Nemuno statėsi visi reikšmingesni Kauno veikėjai – ranka pasiekiami. Čia galite ne tik grožėtis medine architektūra, bet ir aktyviai praleisti laisvalaikį.

Net ir Kauno miesto ribose tvyro kurorto nuotaika – pavyzdžiui, prie Lampėdžio ežero, kurio pakrantėje veikia Vinco Kudirkos bibliotekos padalinys, o drąsesnius vilioja vandenlenčių parko figūros.

Nelepinant orui Kaunas tikrai neleis liūdėti tiems, kurie dievina vandens pramogas. Štai istorinėje spaustuvėje įsikūręs kompleksas „Aušra SPA“ vilioja ne tik įspūdingu interjeru, bet ir tikrai plačiu pirčių pasirinkimu ir grakščiu baseino takeliu.

O gal savaitgalį praleisite prie Kauno jūros? Tai yra, marių, didžiausio dirbtinio vandens telkinio Lietuvoje? Čia veikia net du oficialūs paplūdimiai, įvairiausių kaunastiškų patirčių siūlo jachtų ir katerių kapitonai, su horizontu derančius kokteilius plaka barmenai.

Bet ir tiesiog ramiai pasivaikščioti šile ar pažiūrėti į tyvuliuojantį vandens mėlį – jau poilsis. Be to, vilioja galimybė apsistoti išskirtiniame svetingumo komplekse „Monte Pacis“, veikiančiame Pažaislio vienuolyne.

Čia filmuotas HBO serialas „Jekaterina Didžioji“, tad baroko šedevras įspūdį padarė ir pagrindinį vaidmenį jame sukūrusiai „Oskaro“ laureatei Helen Mirren. Ir ne tik jai – prieš keletą mėnesių paskelbta, kad Pažaislis išrinktas geriausia Europos filmų lokacija!

Pažaislio vienuolyno bažnyčia / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Naujos perspektyvos

Atostogos – puikus metas atrasti dar nematytus Kauno kampus. Pavyzdžiui, ar žinote, kaip miestas atrodo iš vandens? „Raketa“ iš Kauno pasieksite Nidą (ar atvirkščiai), bet ir netolimos kelionės į pakaunės kurotus ar pasiplaukiojimas Kauno mariomis iki pat Birštono kelia didelę laimę. Net iškeliavę dviračiu galite persikelti unikaliu keltu ties Vilkija ir papozuoti atostogiškai asmenukei.

Kaunas iš paukščio skrydžio – dar viena romantiška atostogų savo mieste idėja. Apžvalginius skrydžius siūlo asociacija „Pilotai.lt“ – jų ultralengvieji lėktuvai laukia S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome Aleksote, viename seniausių Europoje. Oro balionas – taip pat nuostabus būdas pradėti dieną ar ją baigti. Nepamirškite pamojuoti vaikštantiems žemėje.

Modernistinis pasaulio žemėlapis

Ar galėjote įsivaizduoti, kad Kaune galima atrasti ir Mumbajaus, ir Meksiko, ir daugelio Europos miestų pėdsakų. Žinoma, šiek tiek fantazijos tai darant nepakenks.

Projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programa, siekianti suaktyvinti domėjimąsi architektūros paveldu, „Modernizmas ateičiai“, siūlo žaisti šį geografinį–fotografinį žaidimą – ieškoti gatvėse pastatų, panašių į kitur pasaulyje esančius. Programos „Instagram“ paskyroje gausu smagių pavyzdžių, skatinančių akylesnį žvilgsnį į mus supančią aplinką.

Turistas savo mieste / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Kaunietiškasis modernizmas domina architektūros gerbėjus iš viso pasaulio – kaip tik šiuo metu visi laukia atsakymo, ar UNESCO įtrauks šį fenomeną į pasaulio paveldo sąrašą. Tuomet beliks pasikartoti žinias ir pasitikti į Kauną plūsiančius tyrinėtojus. Juk iki to laiko jau būsite apsilankę vieninteliame tokiame privačiame art deco muziejuje, įsikūrusiame autentiškame bute Gedimino gatvėje. Jo atidarymas planuojamas jau birželį.

O kad keliauti Kauno gatvėmis būtų įdomiau, rekomenduojame tai daryti su nemokamais „It’s Kaunastic“ maršrutų serijos žemėlapiais.

Pavyzdžiui, leidinyje „Modernisto gidas“ – septynios dešimtys privačių ir viešųjų tarpukariu statytų pastatų, jų ir architektų istorijos, „Sienografo užrašai“ – gatvės meno paslapčių lobynas, „Kaunas kine“ – keliolikos mūsų mieste kurtų filmų lokacijos ir užkulisiai, „Piligriminis Kaunas“ – naujas žvilgsnis į Kaune esančius maldos namus, „Po Kauną su diplomatu“ – intriguojančios tarpukario diplomatinio korpuso istorijos, „Kaunas tarp eilučių“ – literatų gyvenimai ir kūryba. Beveik trisdešimt suskaitmenintų maršrutų galite rasti ir svetainėje www.kaunastika.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA