Muša lauko kavinių valanda: Kaune užims kone dukart daugiau ploto nei pernai | Kas vyksta Kaune

Muša lauko kavinių valanda: Kaune užims kone dukart daugiau ploto nei pernai

BNS 2021/04/21 21:51
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybei nuo ketvirtadienio leidus atnaujinti veiklą lauke restoranams, kavinėms ir barams, pastarųjų atstovai džiaugiasi atlaisvinimais ir sako jų ilgai laukę. Visgi kai kurie teigia, kad orams dar neatšilus, daug klientų sulaukti nesitikima.

Didžiųjų miestų savivaldybių atstovai sako, jog kavinės, kaip ir pernai, bus atleistos nuo vietinės rinkliavos, be to, joms leidžiama plėsti savo plotą netrukdant kitiems šalia veikiantiems verslininkams, pėstiesiems ir dviratininkams.

Savivaldybės kasdien sulaukia prašymų įrengti lauko kavines

Tiek Vilniaus, tiek Kauno savivaldybių atstovai sako, jog leidimų įrengti lauko kavines sulaukiama kasdien. Vilnius jau išdavė 321 leidimą, o Kaunas – daugiau nei 60, tačiau neabejojama, kad skaičiai dar augs.

Kauno vicemeras Andrius Palionis teigė, kad praėjusią vasarą savivaldybė buvo išdavusi beveik 70 tokių leidimų, o šiemet, tikėtina, jų bus daugiau. Be to, šiemet, kaip ir pernai, lauko kavinės bus atleistos nuo vietinės rinkliavos, suderinus joms leidžiama plėsti savo teritorijas lauke.

„Kas gali, tikrai plečiasi ir didėja. Stengiamės sudaryti kuo didesnę laisvę, jei gali plėstis šalia savęs esančioje viešoje teritorijoje, tai ir leidžiame maksimaliai plėstis, jeigu tas poreikis tik yra“, – BNS sakė A. Palionis.

Pasak jo, pernai kavinės lauke buvo užėmusios 3 tūkst. kv. metrų, o šiemet plotas sieks bent 5 tūkst. kv. metrų.

„Ten, kur kavinių koncentracija, tikrai turėtų išeiti graži lauko kavinių juosta, vidurys Laisvės alėjos ir kraštai lieka pėstiesiems ir dviratininkams. Praėjusiais metais ten leista tris ar keturis metrus išsinešti staliukus į plotį, lygiai taip pat ir šiemet, o į ilgį, priklauso, kiek kaimynų turi“, – sakė Kauno vicemeras.

Lauko kavinės ruošiamos atidarymui

Tuo metu Vilniaus savivaldybė teigia pastarosiomis dienomis sulaukianti po kelias dešimtis naujų prašymų lauko kavinėms įrengti, o iki vasaros jų skaičius gali augti iki 445, kaip ir pernai.

Pasak Vilniaus tarybos narės, Laisvės partijos frakcijos atstovės Deimantės Rimkutės, sostinėje lauko kavinės taip pat bus atleistos nuo rinkliavos, o tos, kurios nuomojasi patalpas iš savivaldybės, galės nemokėti iki 75 proc. nuompinigių. Pasak jos, lauko kavinėms šiemet taip pat planuojama skirti daugiau erdvių nei pernai.

„Daugiau erdvių įtraukėme kaip pasirinkimus lauko kavinėms ir bendra tendencija tikrai yra didesnė“, – BNS sakė D. Rimkutė.

Jos teigimu, kartais savivaldybė sulaukia skundų, tačiau įmonės, teikdamos paraiškas, pačios atsako už duomenų teisingumą.

„Skundų turime, bet nėra tiek daug, visas situacijas vertiname individualiai. (…) Dėl „Šlaito namų“ buvo iškilęs klausimas, mes ir nagrinėjame šį atvejį. Jei paaiškėtų, kad duomenys buvo neteisingi, naikinsime tą leidimą, bet kol kas tokių duomenų neturime“, – sakė D. Rimkutė.

Šią savaitę dėl augančio lauko kavinių masto sostinėje planuojama apriboti eismą dalyje Senamiesčio gatvių – nuo ketvirtadienio iki spalio pabaigos bus draudžiamas eismas Savičiaus gatve ir Gedimino prospekto dalyje tarp Vilniaus ir Šventaragio gatvių.

Kavinių atstovai laukė atlaisvinimų

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė džiaugėsi, kad vėl leista veikti. Anot jos, kurorto kavinėms tai buvo ilgai lauktas sprendimas.

„Visi laukė šito. Kurorto specifika gal tokia, žmonės atvykę neskuba, jie nori sėdėti lauko terasose, užsisakinės, manau, kad bus ir eilučių prie tų kavinių, nes ribotas staliukų skaičius kavinėse, atstumai“, – BNS sakė I. Valaitienė.

Pasak jos, iki šiol Palangoje maistą išsinešti gamino apie 15 kavinių, tačiau nuo ketvirtadienio jų bus daugiau, atsidarys didžioji dalis.

„Mažoji dalelė, gal viešbučiai, jei yra susiję, jei nuo mėnesio pabaigos ar nuo gegužės planuoja atsidaryti, ar vėluoja kažką įsiruošti, bet šiaip planuojama nuo rytojaus“, – sakė asociacijos vadovė.

Pasak jos, didžioji dalis darbuotojų grįš iš prastovų, nors pasitaiko ir atvejų, jog kai kurie nusprendžia negrįžti, pakeisti darbo vietą.

Tuo metu Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas, daugiau nei pusšimtį restoranų ir picerijų šalyje valdančios Kauno bendrovės „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis sako, kad sprendimas yra pavėluotas ir didelio pokyčio nesitikima, nes oras dar per šaltas sėdėti lauke.

„Didelio skirtumo nėra, tos, kurios dirbo ir teikė paslaugą mastui išsinešti, jos papildomai išsistatys staliukus ir tikėtina, kad kai bus šiltesnės dienos, popietės, gal šiek tiek žmonių bus, bet kad kažkas rezervuotųsi staliukus ir specialiai pultų prie 7 laipsnių temperatūros, to nebus’, – BNS sakė G. Balnis.

„Bet iš principo gerai, kad leido atsidaryti. Sumažės nekontroliuojamo sėdėjimo ant suoliukų bortelių ar kiekvieno lopinėlio, kur atstumų nėra, bus daugiau kontrolės“, – pridūrė jis. G. Balnio teigimu, atlaisvinimas yra nepakankamas, nes neleidžiama dirbti viduje.

Vyriausybės sprendimu nuo ketvirtadienio veiklą lauke nuo 7 iki 21 valandos gali atnaujinti viešojo maitinimo įstaigos, restoranai, kavinės ir barai, prie vieno staliuko sėdint ne daugiau nei dviem asmenims, išskyrus vieno namų ūkio narius.

Taip pat galės veikti maitinimo įstaigos, esančios jūrų ir oro uostų keleivių išvykimo terminaluose, kai užsakytas maistas ir gėrimai vartojami prie staliukų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA