Šančiai nepasiduoda: 160 plytelių prie savivaldybės išraižė anglimi | Kas vyksta Kaune

Šančiai nepasiduoda: 160 plytelių prie savivaldybės išraižė anglimi papildyta

DELFI, Kas vyksta Kaune, 2021/04/02 14:32
Protestas prie Kauno savivaldybės / Žemųjų Šančių bendruomenės „Facebook“ nuotr.

Penktadienį prie Kauno savivaldybės rūmų protesto akciją surengė keliolika Žemųjų Šančių rajono bendruomenės aktyvistų. Gyventojai piktinasi savivaldybės planais Nemuno krantinėje tiesti naują gatvę, dėl ko bus iškirsta 160 medžių. Savivaldybės atstovai tikina, kad žala bus kompensuota atsodinant medžius, taip pat atsižvelgiama į ir gyventojų lūkesčius.

Laisvės alėjoje, prie Kauno savivaldybės pastato susirinkę protestuotojai ant grindinio anglimi penktadienį nupiešė 160 kryžių.

Jie simbolizuoja Nemuno pakrantėje augančius medžius, kuriuos norima iškirsti tvarkant šiluminę trasą ir tiesiant kelią, kuriam aršiai priešinasi dalis šio rajono gyventojų.

„Ši akcija – tai Žemųjų Šančių bendruomenės rauda dėl Nemuno pakrantės gamtos naikinimo ir netvariai vystomo miesto. Šis projektas turėtų negrįžtamus padarinius gamtai ir miesto gyventojų sveikatai“, – sakė protesto akcijos organizatoriai.

Savivaldybei planuojant Nemuno krantinėje tiesti dviejų eismo juostų gatvę, įrengti dviračių takus ir šaligatvius šiems planams nepritariantys gyventojai teigia, kad valdžia neatsižvelgia į jų nuomonę. Jų vertinimu, gatvės turi būti tiesiamos ten, kur to pageidauja gyventojai, o ne tose vietose, kurias numatė valdininkai. Žmonės baiminasi, kad planuojamas tiesti kelias sudarkys natūralų kraštovaizdį, sukels papildomų nepatogumų.

Protestas prie Kauno savivaldybės / DELFI nuotr.

Savivaldybės atstovai atkerta, jog šie aktyvistai atstovauja toli gražu ne visus Žemųjų Šančių rajono gyventojus, o permainos šioje teritorijoje – būtinos.

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis sakė, kad numatyti išpjauti 160 medžių – tik tiek, kurie fiziškai trukdytų planuojamiems darbams.

„Kalbama ne tik apie gatvę ir šaligatvius, bet ir apie šiluminės trasos paklojimą, apie ant magistralinių tinklų augančius „savaiminius“ medžius. Tas skaičius yra toks, tačiau pasakius „a“ reikia pasakyti ir „b“. Balansas bus teigiamas ir tokią žinią mes norėjome skleisti“, – sakė A. Pakalniškis.

Kauno savivaldybės atstovas patikslino, kad bus atsodinta apie 180 medžių, jų skaičius dar bus tikslinamas, o planuojant pertvarkas atsižvelgiama ir į tai, kad gyventojams per langus nebūtų užstojamas vaizdas.

„Pagrindinė žinia ir pagrindinis tikslas, kad tai būtų teigiamas balansas“, – sakė A. Pakalniškis.

Visgi, „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, protesto akcija prie savivaldybes ilgai nesitęsė, anglimi išraižytus kryžius nuo Laisvės alėjos grindinio buvo pasirūpinta mikliai nuplauti.

Portalas primena, kad tai ne pirmasis Žemųjų Šančių rajono bendruomenės protestas, visai neseniai, kovo 20-ąją, kuoliukų, „Stop“ juostos ir plačią polietileno atraižą su gatvės ženklinimo imitacija griebę šančiškiai leidosi į protesto kelionę Nemuno krantine.

Remdamiesi savivaldybės dokumentais, gyventojai nužymėjo rekonstruoti planuojamos gatvės trasą ir pamėgino pavaizduoti, kaip ji atrodys.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Papildyta

„Kauno švaros“ viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa portalui pateiktame komentare nurodė, kad balandžio 2 d. pagal Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus užsakymą vandeniu plautos visos užterštos Laisvės alėjos grindinio vietos.

„Jeigu nelyja, centrinė miesto erdvė plaunama vieną-du kartus per savaitę – priklausomai nuo oro sąlygų ir užterštumo. Dažniausi grindinio nešvarumai – varnų ir balandžių išmatos, kavos, ledų ir kitų atliekų paliktos dėmės“, – aiškino J. Tumpa.

Jis pripažino, kad penktadienį „Kauno švara“ susidūrė ir su kiek neįprasta užduotimi – plovė šalia Kauno miesto savivaldybės ant grindinio išpaišytus kryžius. Šie valymo darbai baigti apie 12.30 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA