Nuo apsauginių kaukių nuimti mažyčiai objektai krečia socialinius tinklus: kas tai? | Kas vyksta Kaune

Nuo apsauginių kaukių nuimti mažyčiai objektai krečia socialinius tinklus: kas tai?

Pastarosiomis dienomis „Facebook“ viešinami vaizdo įrašai su namų sąlygomis atliktais „eksperimentais“ tiesiog laužia internetą, „Kas vyksta Kaune“ pasiekusiais atvaizdais pasidalyta šimtus ir tūkstančius kartų. Gyventojai telefonais ant apsauginių kaukių tariasi fiksuojantys gyvus mikroorganizmus, tačiau mikrobiologijos specialistai patikino, kad įžiūrėti bakterijas be specialios įrangos tiesiog neįmanoma.

„Facebook’e“ užmatytas video, ką žmonės randa visose kaukėse. Manau, čia tiesiog nanoplastiko dalelytės ar dar kažkas nepavojingo“, – komentavo nuoroda pasidalijęs kaunietis.

Visgi vaizdo įraše matomas dalelytes užfiksavęs vyras, nors nebuvo tikras, ką mato, darė prielaidą, kad tai žmogui galimai pakenkti galintis mikroorganizmas.

„Nukrapštėme nuo kaukės, dezinfekavome su dezinfekciniu skysčiu, bet tai nepadeda – toliau raitosi ant dantų krapštuko. <...> Žmonės, pagalvokite, ką dedate sau ant veido, su kuo darote testus ir ar jums reikia kažkokių svetimkūnių jūsų kūne“, – patarė įrašo autorius.

Kai kuriems diskusijos dalyviams neaiškios kilmės dalelytės tapo kone medicininių priemonių gamintojų sąmokslo prieš nieko neįtariančius gyventojus įrodymu.

Vaistinėje pirktas vienkartines apsaugines kaukes virš garų palaikiusi moteris mobiliojo telefono kamera taip pat užfiksavo pailgus tamsius plaušelius, kiti tuos pačius objektus aptiko maiste.

Žmonės tamsių dalelyčių esą aptiko ir maiste / „Facebook“ nuotr.

Morganella morganii buvo nurodyta kaip pneumonijos, endoftalmito, empiemos priežastis, tarp kitų ligų taip pat sukelianti chirurginių žaizdų infekcijas, naujagimių sepsį, spontanišką bakterinį peritonitą, centrinės nervų sistemos infekcijas ir Ludwigo anginą, tarp kitų ligų“, – net „bakterijos“ rūšį ir sukeliamas patologijas identifikavo sąmokslo teorininkai.

Dalis internautų, visgi, mėgino protinti, esą tai tiesiog nešvarios pajuodusios audinio atplaišos, kurių galima rasti tiesiog patrynus tualetinį popierių į veidą.

LSMU Mikrobiologijos ir virusologijos instituto vadovas dr. Raimundas Mockeliūnas „Kas vyksta Kaune“ patikino, kad nėra realistiška bakterijas matyti pritraukus telefonu, kadangi tai yra pro mikroskopą įžiūrimi dalykai.

„Tokiems mikroorganizmams įžvelgti reikalinga tam skirta įranga. Kadangi virusai dar mažesni už bakterijas, jie įžiūrimi tik elektroniniu mikroskopu, o įprastai specialiomis priemonėmis laboratorijoje fiksuojamas ir dažomas bakterijas galima pamatyti optiniu liuminescenciniu mikroskopu“, – aiškino R. Mockeliūnas.

Mokslininko manymu, vaizdo įraše gali judėti maži audinio plaušeliai. Mikroorganizmai, anot pašnekovo, galėtų sudaryti lazdeles, apskritimus, siūlo pavidalo galėtų būti pirmuonių dalys, bet be mikroskopo jų ir tai nematysi.

„Telefonas tokių galimybių neturi. Tuose atvaizduose tikrai yra ne tai, ką žmonės bando pasakyti ar parodyti, ten ne bakterijos ir ne virusai“, – kalbėjo R. Mockeliūnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA