Ką aplankyti Birštone be SPA procedūrų? | Kas vyksta Kaune

Ką aplankyti Birštone be SPA procedūrų?

Birštono Kurhauzas / Archyvo nuotr.

Birštonas – vienas iš populiariausių Lietuvos kurortų, pagarsėjęs sanatorijomis, gydyklomis, SPA procedūromis ir žinoma – mineralinio vandens šaltiniais. Jeigu norisi ramaus ir poilsio – Birštonas tikrai puikus pasirinkimas, tačiau nurašyti kurorto nereiktų ir aktyvesnio poilsio mylėtojams. Keletas rekomendacijų, ką verta aplankyti Birštone.

Kneipo arbata Kneipo sode

Birštono centriniame parke pagal Kneipo rekomendacijas įrengtas Kneipo sodas, kuriame galima išbandyti refleksoterapinį takelį, su skirtingais paviršiais, vandens procedūras, skirtas organizmo grūdinimui, imuninės sistemos stiprinimui. Nemokama sveikatingumo procedūra sutraukia tiek vietinius, tiek Birštono svečius.

Kneipo arbata / Archyvo nuotr.

Greta Kneipo tako įsikūrusiame turizmo centre galima įsigyti Kneipo vaistažolių arbatos paruoštos pagal Kneipo receptūrą, kuri pasižymi gydomuoju ir atpalaiduojančiu poveikiu bei padeda pasiekti ilgalaikio sveikatos pagerėjimo. Vaistažolių terapijai naudojama apie 16 rūšių vaistažolių, išskirtų paties Kneipo.

Birštono kurhauzas

Šalia Vytauto parko stovintis Birštono kurhauzas archyviniuose šaltiniuose minimas nuo 1855 m. Tai vienas iš nedaugelio išlikusių tokio tipo pastatų Lietuvoje, kuriame vyko rimtosios muzikos koncertai. Atidarius kurhauzą daugiausiai jį lankė Sankt Peterburgo aukštuomenė, kurios atstovai mėgo ne tik pasiklausyti garsiausių to meto artistų muzikos, bet ir pasipuikuoti savo apdarais.

Prieš 1863 m. sukilimą jo vadai Kurhauze kūrė kovos planus. Po Pirmojo pasaulinio karo medinis kurhauzas buvo apleistas, tačiau nuo 1923 m. buvo rekonstruotas ir kasmet dailinamas. Kurhauze buvo atidaryta viena pirmųjų dietinio maitinimo įstaigų Lietuvoje. 2006 m. kurhauzas įrašytas į architektūros paveldo objektų sąrašą, po rekonstrukcijos atidarytas 2013 m. Šiuo metu čia vyksta koncertai, konferencijos, meno parodos.

Šv. Antano Paduviečio bažnyčia Birštone

Pirmosios medinės bažnyčios, statytos XVI-XIX a. sunyko ar sudegė, o dabartinė bažnyčia, suprojektuota architekto Vaclovo Michnevičiaus, buvo pastatyta 1903-1909 m. 1909 m. bažnyčia pašventinta ir jai suteiktas Šv. Antano Paduviečio vardas. Raudonų plytų bažnyčią puošia 37 m bokštas su varpu.

Šv. Antano Paduviečio bažnyčia / Archyvo nuotr.

Trijų navų bažnyčios vidus skliautuotas, grindys – iš akmens plokščių, mozaikinės. Bažnyčioje sumontuoti 8 balsų vargonai, pagaminti Jono Garalevičiaus. Didįjį altorių puošia Švč. Mergelės Marijos, Šv. Apaštalo Judo Tado atvaizdai bei Šv. Petro ir Šv. Pauliaus skulptūros.

Manoma, kad kairės pusės altoriuje esantis Šv. Juozapo su kūdikiu paveikslas yra senesnis už dabartinę bažnyčią ir atkeliavo iš anksčiau čia stovėjusios medinės XVIII a. bažnyčios. 1987 m. bažnyčios dekorą papildė vitražai, skirti Lietuvos krikšto 600 metų sukakčiai.

Birštono sakralinis muziejus

Nuo 1956-1958 m. kelbonijoje praleido palaimintasis arkivyskupas Teofilius Matulionis, todėl jo atminimui skirti du muziejaus kambariai, kuriuose eksponuojami vyskupo atributai, taip pat daiktai primenantys jo įkalinimo sovietų kalėjimuose metus. Galima išskirti iš duonos pagamintą rožinį ir ranka rašytą maldaknygę.

Birštono sakralinis muziejus / Archyvo nuotr.

Edukacinės programos metu lankytojai patys gali pasigaminti rožinį iš duonos. Muziejuje eksponuojamos medinės spalvingos liaudies menininkų drožtos skulptūrėlės, daugiausiai sukurtos Žemaitijoje XIX a. Dar viena muziejaus ekspozicija pristato aukšto meninio lygio bažnytinės tapybos darbus, ritualinius indus iš Nacionalinio dailės muziejaus fondų. Muziejuje taip pat organizuojami renginiai, nuolat keičiamos meno parodos. Kasmet muziejų aplanko vis daugiau piligrimų ir pavienių lankytojų.

Dar daugiau lankytinų objektų galima rasti kultūros paveldo objektų gide.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA