Sunkiu metu pagelbės mobilioji programėlė: įsijungs paukščių čiulbesys, nuramins skaitovo balsas | Kas vyksta Kaune

Sunkiu metu pagelbės mobilioji programėlė: įsijungs paukščių čiulbesys, nuramins skaitovo balsas

Užvaldė nerimas ar baimė? Gedite artimųjų ar kamuoja kiti sunkūs išgyvenimai? Šiame etape į pagalbą ateis mobilioji programėlė „Meditacinė biblioterapija“. Mobiliajame telefone ar kompiuteryje atsidarius šią programą galima pasiklausyti terapinių tekstų, išgirsti raminančios muzikos bei išvysti rekomenduojamos literatūros sąrašą.

Analogų neturinčią meditacinę programėlę neseniai pristatė Birštono viešoji biblioteka. Žvilgtelkime į šį nemokamą savipagalbos būdą atidžiau.

Sunkių jausmų patiria visi

Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo, kad ši įstaiga įvairias biblioterapijos iniciatyvas įgyvendina dar nuo 2008 m., o šįmet per konferenciją „Biblioterapija. Knyga gali prakalbinti ir gydyti“ pristatė unikalų dalyką – mobiliąją programėlę „Meditacinė biblioterapija“. Ji skirta jaučiantiems psichologinį diskomfortą, išgyvenantiems vidinį skausmą, nerimą, nusivylimą savimi, gedintiems artimųjų. „Juk visi mes patiriame sunkių jausmų, kuriuos išgyventi kartais būna labai sudėtinga ir kreiptis į specialistą pagalbos ne visada galime“, – sakė A. Jaskūnienė.

Vyksta biblioterapija

Įprastai biblioterapija – savipagalba skaitant – vyksta, kai žmogus pats skaito specialistų atrinktą literatūrą, tačiau šioje programėlėje knygas skaito kiti – profesionalai. Šiuo atveju poveikis juntamas ir per skaitovo intonaciją, balso tembrą. Programėlė padeda atsipalaiduoti, nusiraminti, geriau suprasti savo jausmus. „Biblioterapija gali padėti įveikti nesunkią depresiją, elgesio sutrikimus, nepasitikėjimą savimi, gyti po sunkių operacijų, traumų, netekčių, padeda atsikratyti slogių minčių“, – rašoma Birštono viešosios bibliotekos puslapyje.

„Klausantis profesionaliai įskaityto teksto, lydimo ramios muzikos, terapinis poveikis sustiprėja, tik pamėginkite leisti tekstui pasiekti jūsų širdį. Atverkite ją ir nebijokite savo kylančių jausmų ir emocijų. Leiskite jiems būti“, – teigia programėlės kūrėjai.

Raminanti programėlė./ Organizatorių nuotr.

6 temos 

Programėlėje yra 6 temos, kurios aktualios visiems: kai nerimas ir baimė užtveria kelią; kai nusiviliu savimi; kai gedime artimųjų; kai jaučiame vidinį skausmą ir neviltį; kai reikia tvirtumo kasdienybėje bei kai nesiseka atleisti. Pasirinkus temą, pasigirsta trumpi įvadiniai tekstai, sukurti socialinių mokslų daktarių Daivos Janavičienės ir Jūratės Sučylaitės. Po to skaitomi Lietuvos ir užsienio rašytojų tekstai, kuriuos atrinko Lietuvos biblioterapijos asociacijos nariai. Galima išgirsti šių lietuvių rašytojų tekstus: Algimanto Baltakio, Janinos Degutytės, Vytauto Mačernio, Marcelijaus Martinaičio, Vinco Mykolaičio-Putino, Jono Strielkūno, Gendručio Morkūno, Rūtos Alės ir kt., taip pat yra užsienio autorių tekstų ištraukų.

Programėlėje pateiktus tekstus skaito profesionalūs aktoriai: Rimantas Bagdzevičius,  Andrius Bialobžeskis,  Jūratė Vilūnaitė ir Justė Zinkevičiūtė. Kiekvienai temai geriau suprasti šalia yra pateiktas rekomenduojamų knygų sąrašas, kurį parengė Lietuvos medicinos bibliotekos specialistai. Jaukias iliustracijas programėlei sukūrė Ugnė Lidžiūtė.

Raminanti programėlė./ Organizatorių nuotr.

Meditacinė muzika

Tekstus pagyvina raminančios kompozitoriaus Aro Žvirblio sukurtos melodijos ar įrašyti gamtos garsai. Tiesa, galima pasirinkti klausyti teksto ir be muzikos. Yra galimybė pasiklausyti vien tik meditacinės muzikos, galima išgirsti: paukščių balsus, lietų, jūrą, taip pat pasirinkti viltingą, raminančią, įkvepiančią, padrąsinančią, paguodžiančią ar ryžtingą muziką. Garso įrašai trunka 10-26 min., na, o klausant visų, turėsite garso takelį apie 2,5 valandos.

„Per 2 savaites programėle pasinaudojo 500 žmonių. Džiaugiamės, kad programėle naudojasi ir gyvenantys  JAV, Prancūzijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje. Nuoširdžiai tikimės, kad specialistų parinkti biblioterapiniai tekstai, lydimi meditacinių melodijų, padės žmonėms sunkią minutę pasijusti geriau, padės atrasti gyvenimo džiaugsmą“, – viliasi A. Jaskūnienė.

Raminanti programėlė./ Organizatorių nuotr.

Kaip naudotis

Programėlę „Meditacinė biblioterapija“ nemokamai atsisiųsti galima į mobilųjį telefoną ar kompiuterį iš Google Play arba Apple Store parduotuvių. Jei naudojatės kompiuteriu, programėlę rasite čia.

Rekomenduojama patogiai įsitaisyti namuose arba išeiti pasivaikščioti gamtoje, pasirinkti dominančią temą bei susitelkti į tekstą – žodžius, sakinius, aktoriaus balso tembrą, rekomenduojama stebėti savo kvėpavimą, pajusti širdies plakimą, atkreipti dėmesį į savo jausmus.

„Tiesiog pabūkite su savimi čia ir dabar“, – pataria programėlės kūrėjai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA