Jubiliejų švenčianti Kauno choreografijos mokykla šokį įamžino neįprastose miesto erdvėse | Kas vyksta Kaune

Jubiliejų švenčianti Kauno choreografijos mokykla šokį įamžino neįprastose miesto erdvėse nustebino aplinkinių reakcijos

Parodos „IšŠok“pristatymas./ R. Tenio nuotr.

Autoservisas, požeminė perėja, fontanas, pieva su šiaudų ritiniais, prieplauka, Senamiesčio stogai ir kitos neįprastos vietos trumpam buvo tapusios gatvės fotostudijomis, kuriose įsiamžino 20-metį mininčios Kauno choreografijos mokyklos pedagogai. Pandemijos metu vykusį mokyklos gimtadienį šitaip originaliai pažymėti pakvietė kaunietis fotografas Algimantas Barzdžius. Rezultatas – ketvirtadienį Kauno autobusų stotyje pristatyta ekspresyvi nuotraukų paroda „IšŠok“.

Vietoj šventės – paroda

Kadangi dėl pandemijos dvidešimtmetį švenčianti mokykla neturėjo galimybės surengti įprastų gyvų koncertų, nuspręsta suorganizuoti fotosesijas ir jose įamžinti rečiau žiūrovų dėmesiu apdovanojamus bendruomenės narius – pedagogus. Fotosesijos neįprastose Kauno erdvėse vyko dar prieš karantiną, rugsėjį, ir užtruko apie 15 dienų.

Fotografas A. Barzdžius ir mokyklos vadovė L. Navardauskienė./ R. Tenio nuotr.

„Įdomu, kad vietos fotografavimui atsirasdavo ir netikėtai. Nuvykus tik persirengti prie Kauno Šv. Kryžiaus (Karmelitų) bažnyčios, ekspromtu sugalvojau užfiksuoti šuolį virš bažnyčios bokštų ir gavosi puikus kadras. Viena mokytoja pasiūlė ją įamžinti ant šieno ritinių šalia Kauno, rezultatas irgi pavyko“, – pasakojo fotomenininkas A. Barzdžius.

Kiekvienas mokytojas turėjo galimybę nusifotografuoti trijose skirtingose vietose, su vis kita apranga.

Pamačius rezultatus, fotosesijų idėja išaugo į parodą „IšŠok“, kuria visuomenei siekiama suteikti džiugesio šiuo neeiliniu metu. A. Barzdžius pažymėjo, kad fiksuojant šokio mokytojus naudoti keli fotografijos žanrai: gatvės fotografija bei situacinis portretas. „Judesys man „žiauriai“ patinka, esu įamžinęs įvairius šokėjų pasirodymus, judėjimo ir kliūčių įveikimo meną, vadinamąjį „parkūrą“, taip pat karatė užsiėmimus ir pan.“, – vardino A. Barzdžius.

Ekspozicija autobusų stotyje./ R. Tenio nuotr.

„Pagauti“ judesį

Kauno choreografijos mokyklos ir A. Barzdžiaus draugystė vystosi jau ne pirmus metus, fotografas yra įamžinęs ne vieną jaunųjų šokėjų pasirodymą. „Pasitikėjome autoriumi, nes jis puikiai „pagauna“ judesį, užfiksuoja jį taip, kad neprarastų žavesio. Tai nėra paprasta“, – atkreipė dėmesį Kauno choreografijos mokyklos direktorė Lina Navardauskienė ir pridūrė, kad iš pradžių mokytojai fotografavimosi idėją priėmė atsargiai, buvo kiek savikritiški. „Visgi, proceso metu jie įsitikino, kad baimintis nėra ko, o rezultatas – džiugina“, – teigė pašnekovė.

Įdomi detalė, kad mokytojai proceso metu nežinojo, kurioje vietoje, kuris iš jų sugalvojo įsiamžinti. Tai paaiškėjo tik lapkričio 19 d., atidarant parodą. „Mokytojai tik šiandien išvydo vieni kitus nuotraukose, buvo staigmena. Reakcijos geros – labai patiko, nustebo pamatę save kitokius“, – teigė L. Navardauskienė.

Nustebino aplinkinių reakcijos

A. Barzdžių nustebino geros aplinkinių reakcijos fotografavimo metu. „Viename prekybos centre fotografuojant ant eskalatoriaus, jaučiau, kad pro šalį važiuojantys žmonės net pro kaukes šypsosi, pralinksmėja. Fotografuojant šokinėjimą virš fontano, praeiviai sustodavo, susidomėję stebėdavo, jų akys trumpam praskaidrėdavo. Džiugu“, – įspūdžiais dalinosi A. Barzdžius.

Kauno choreografijos mokyklos direktorės pavaduotoja ugdymui ir šiuolaikinio šokio mokytoja Aistė Kavolienė, įsiamžinusi laukuose su šiaudų ritiniais, pažymėjo, kad tai buvo netikėta, tačiau labai įdomi patirtis.

„Išlaikyti balansą ant šieno ritinių buvo naujas iššūkis kūnui, įspūdinga patirtis. Automobilių autoservise vykusioje fotosesijoje ten dirbantiems vyrams praskaidrėjo visa diena. Jie teiravosi, ar pirmadienį vėl sugrįšim fotografuotis. (…) Šiuo sudėtingu laikotarpiu, kai draudžiami gausūs susibūrimai, siunčiame žinutę meno kūrėjams bei visiems žmonėms: nesustokite, judėkite pirmyn, kad ir kas benutiktų, juk yra tiek gerų, šiltų, nuoširdžių akimirkų, kuriomis galima pasidžiaugti“, – ragino A. Kavolienė.

Šokių mokytoja Goda Puleikytė, pozavusi Vilniaus g. požeminėje perėjoje ant laiptų, antrino kolegei, pridurdama, kad fotosesija paliko neišdildomą įspūdį. „Žmonės sustodavo pasigėrėti grakščiu judesiu, pasakydavo komplimentų, nusistebėdavo, atsigręždavo. Malonu“, – dalinosi G. Puleikytė.

Centre – šokių mokytoja G. Puleikytė./ R. Tenio nuotr.

„Judesys, judėjimas pirmyn gali išgelbėti pasaulį. Šiuo neeiliniu metu norisi paraginti: šokite nuolat, peršokite savo galimybes. Nepaisant to, kas vyksta aplinkui, gyvenimas tęsiasi: galima kurti ir tuo pasidalinti su kitais“, – tikino mokyklos vadovė L. Navardauskienė.

Planuojama, kad paroda „IšŠok“ Kauno autobusų stotyje bus eksponuojama iki gruodžio 10 d., o po to iškeliaus į kitus Lietuvos miestus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA