Koronaviruso situaciją apžvelgusi R. Lingienė siunčia įspėjimą klubų mėgėjams ir ligoninėms | Kas vyksta Kaune

Koronaviruso situaciją apžvelgusi R. Lingienė siunčia įspėjimą klubų mėgėjams ir ligoninėms

Organizatorių nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė pirmadienį pasidalijo apibendrinta informacija apie praėjusios savaitės COVID-19 susirgimus. Kaip pastebi epidemiologė, šiuo metu viruso plitimas susijęs su vidiniais židiniais, kurie fiksuojami ir Kaune – R. Lingienė ragina naktinių klubų lankytojus būti atsakingus, o ligoninių personalą – itin budrų.

Kaip savo „Facebook“ paskyroje šiandien rašė R. Lingienė, spalio 3-9 d. registruoti net 882 COVID-19 infekcijos atvejai, iš jų 209 nesusiję su protrūkiais ir 31 įvežtinis.

NVSC Vilniaus departamento direktorės duomenimis, 6 atvejai atkeliavo iš Baltarusijos, 5 – Ukrainos, 4 – Jungtinės Karalystės, po 3 – Nyderlandų ir Norvegijos, po 2 – Suomijos ir Švedijos, po 1 – Moldovos, Lenkijos, Prancūzijos, Uzbekistano, Danijos ir Čekijos.

Lietuvoje per praėjusią savaitę hospitalizuoti 62 pacientai, su simptomais serga 445 asmenys. Jaunesnių nei 19 metų gyventojų užsikrėtė 93, o vyresnių nei 65-erių – 100. Įvežtiniai atvejai, nurodo R. Lingienė, sudarė tik 3,51 proc. susirgimų, o didžioji dalis atvejų susiję su protrūkiais (76,3 proc.).

„Didžiausi protrūkiai: Blinstrubiškių socialinės globos namai, LSMU Kauno ligoninė, „Alfa Steps“, „Telia“ Šiauliuose, Kelmės pieninė, Druskininkų savivaldybės administracija, protrūkis tarp ledo ritulininkų“, – vardija R. Lingienė.

Ji pažymi, kad infekcija vėl plinta asmens sveikatos priežiūros, socialinės globos įstaigose, taip pat – aktyvaus laisvalaikio leidimo vietose. Anot epidemiologės dabar pirmiausia būtina didinti asmens sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigų darbuotojų budrumą.

„Esant tokiai epidemiologinei situacijai Lietuvoje, šių įstaigų darbuotojai turėtų būti ypač atsakingi – darbe visada dėvėti asmens apsaugos priemones, susidaryti savo „socialinį burbulą“ (darbe dirbti toje pačioje komandoje, laisvalaikiu bendrauti su tais pačiais žmonėmis), vengti ekskursijų, lankymosi sporto klubuose, šokiuose ir pan.“ – dėsto R. Lingienė.

Jaunus žmones ji ragina suvokti, kokią lemiamą įtaką jie daro infekcijos plitimui: „Matome „storius“ iš naktinių klubų, barų, kur linksminamasi be kaukių labai ribotame plote. O tuomet be poilsio dienų dirbantys epidemiologai, bendraudami su jau patvirtintas atvejais išsiaiškina, kad pvz. bare „Bardakas“ po rugsėjo 25-26 d. apsilankymo užsikrėtė mažiausiai 5 asmenys.“

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad per spalio 11 d. Lietuvoje patvirtinti 125 COVID-19 infekcijos atvejai, iš jų 35 Kauno, 33 Vilniaus, 28 Šiaulių, 13 Telšių, 10 Klaipėdos, 3 Alytaus, 2 Tauragės apskrityse.

NVSC duomenimis, Kauno apskrityje po 1 atvejį fiksuota Blinstrubiškių socialinės globos namų protrūkyje, KTU Vaižganto progimnazijoje, 1 antrinis atvejis patvirtintas LSMU Kauno ligoninės Kardiologijos skyriuje, 1 antrinis atvejis yra siejamas su Raseinių r. savivaldybe, 1 atvejis patvirtintas Kauno „Social Dance Life“ klubo protrūkyje, taip pat 1 antrinis atvejis siejamas su Erudito licėjaus protrūkiu.

Lietuvoje iš viso patvirtinti 6248 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 3330 asmenys, 2793 – pasveiko.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA