Pirmą kartą kauniečiams atvėrė muziejaus saugyklos duris | Kas vyksta Kaune

Pirmą kartą kauniečiams atvėrė muziejaus saugyklos duris

Tarp saugomų eksponatų – pašto skrynios, siuntų maišų siuvimo mašina ir net Senamiestyje veikusio populiaraus baro „BO“ iškaba / R. Tenio nuotr.

KaunoŠią savaitę Kauno miesto muziejus pirmą kartą pakvietė smalsuolius apsilankyti 2019 m. pavasarį Šilainiuose įkurtoje fondų saugykloje. Laikinam saugojimui čia buvo perkelti stambiagabaričiai Ryšių istorijos eksponatai: senovinės skaičiavimo mašinos, kasos aparatai, iššifravimo mašinos, telefonai, pirmieji lietuviški personaliniai kompiuteriai ir kt.

Po saugyklą vedžiojo vyriausioji fondų saugotoja Jurgita Adomaitienė ir rinkinio saugotoja Irena Petraitienė.

Laikinoji saugykla

Kaip pasakojo vyr. fondų saugotoja J. Adomaitienė, 2017 m. Kauno miesto muziejus perėmė dalį buvusio Ryšių istorijos muziejaus eksponatų, teko svarstyti, kur juos padėti, ypač stambiagabaričius. Kuriam laikui juos priglaudė Kauno tvirtovės VII fortas. 2019 m. pradžioje jame ėmus steigti mokomąsias klases, eksponatams teko ieškoti kitų namų.

2019 m. balandį eksponatai buvo perkelti į Baltų pr. 53-čią pastatą, laikinąsias patalpas. Kadangi didžioji dalis eksponatų yra stambiagabarčiai, technika buvo išardyta ir yra saugoma dalimis. Patalpoje iš viso saugomi 1425 eksponatai, tarp jų ir XVIII a. originalai.

Centre – brikelis (vežimas) / R. Tenio nuotr.

Legendinio pašto baldai

Šilainių saugykloje atidžiau apžiūrime pašto istorijos eksponatus: pašto ženklus, antspaudus, skrynias korespondencijai, svarstykles iš Kauno paštų, siuntų maišų siuvimo mašinas, kasos aparatus, siuntų dėžučių įpjovių stalus, nuotraukų albumus su užfiksuotomis pašto šventėmis ir kt. Ypatingi eksponatai – Kauno centriniame pašte stovėję kabineto baldai: stalas, spintos, kėdės. Šie baldai tarpukariu buvo specialiai pagaminti Panevėžio pašto dirbtuvėse.

Šalia saugomas brikelis – vežimas paštui gabenti, turėjęs slaptų talpų ypatingai korespondencijai ir leidiniams. Saugykloje galima išvysti ir Laisvės alėjoje stovėjusį atvirukų pardavimo aparatą su tuo metu populiariais atvirukais.

Lietuviškas kompiuteris „Santaka“ / R. Tenio nuotr.

Lietuviški kompiuteriai, skaičiavimo mašinos

Kitame saugyklos skyriuje pamatysite Morzės abėcėlės aparatą, skaičiavimo mašinas, tarp jų ir Vilniuje gamintą skaičiavimo mašiną „Rūta 110“. Lentynoje – ir pirmieji lietuviški kompiuteriai „Santaka“, sukurti KPI (dab. KTU), taip pat Šiaulių „Nuklono“ gamykloje sukurtas kompiuteris „Šaulys“.

Anksčiau naudoti telefonai / R. Tenio nuotr.

Saugykloje saugoma ir pirmoji Lietuvoje pradėta naudoti judriojo ryšio sistema „Altaja“, ja naudodavosi greitosios medicinos pagalbos ir policijos brigados. Telefonų lentynoje – gausi ekspozicija: nuo prietaisų su rageliais iki mobiliųjų. Pasak rinkinio saugotojos I. Petraitienės, vaikams įdomiausi būna stacionarūs sukami telefonai, kuriuos mažieji pirmiausiai bando įjungti liečiamasiais judesiais, kaip dabartinius telefonus.

Architekto K. Reisono mokyklos sukurtas Kristaus Prisikėlimo bažnyčios maketas, skirtas rinkti aukas bažnyčios statybai / R. Tenio nuotr.

Atvers ir kitas saugyklas

Kauno miesto muziejus planuoja rengti ekskursijas ir į kitas saugyklas. Kadangi į jas gali patekti ribotas kiekis žmonių (ne daugiau kaip 10), reikės užsiregistruoti iš anksto.

„Kauno miesto muziejus turi daugiau kaip 90 tūkst. eksponatų, nerealu juos visus eksponuoti vienu metu, tad rengiame ekskursijas į fondų saugyklas. Kitąmet planuojame atverti kitas saugyklas: Tautinės muzikos sk., M. ir K. Petrauskų sk., Archeologijos radinių sk.“, – sakė vyr. fondų saugotoja J. Adomaitienė ir pridūrė, kad negalintieji atvykti, eksponatus galės apžiūrėti Lietuvos integralioje muziejų informacinėje sistemoje limis.lt, į kurią keliama suskaitmeninta informacija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA