Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos proga kaunietė sukūrė drabužių kolekciją patriotams | Kas vyksta Kaune

Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos proga kaunietė sukūrė drabužių kolekciją patriotams

Organizatorių nuotr.

Vienai ar kitai valstybinei šventei artėjant tiek Lietuvos gyventojai, tiek aistringi šalies patriotai ar išeiviai, minėdami kiekvienam tautiečiui reikšmingas dienas, stengiasi savo aprangoje turėti vieną ar kitą valstybinį simbolį. Todėl artėjančios Mindaugo karūnavimo dienos proga, žinoma kaunietė dizainerė Natalija Šakelienė sukūrė tautiniais motyvais dekoruotą laisvalaikio drabužių kolekciją.

[galerija kiek=”8″]

Iš Uralo (Rusijoje) kilusi dizainerė Natalija Šakelienė teigia, kad jos vyras – aistringas patriotas ir lietuvybės puoselėtojas, kuris jai ne tik įskiepijo meilę Lietuvai, bet ir paskatino bei įkvėpė sukurti tautiniais motyvais puoštus drabužius.

„Mano vyras būdamas moksleiviu rado sidabrinę penkių litų monetą ant kurios buvo pavaizduotas Vytis. Jis jį perpiešė, pasigamino trafaretą ir pasisiuvo tais laikais madingą maišelį ant kurio užpurškė Vyčio simbolį. Su šiuo maišeliu nuėjo į mokyklą, kur kilo didžiulis triukšmas.

Už Vyčio simbolį jį net norėjo išmesti iš mokyklos. Mano vyrui Vytis – tai stiprybės ir pasipriešinimo simbolis todėl praėjus daugeliui metų po šio įvykio jis manęs paprašė sukurti rūbą, kurį būtų galima vilkėti ir per šventes, ir kasdien, taip, kad Vytis būtų įkomponuotas pačio rūbo rašte, bet, tuo pačiu, neatrodytų iššaukiančiai“, – pasakojo N. Šakalienė.

„Taip kilo mintis pasiūti ne tik vyrišką, bet ir moterišką tokio rūbo variantą sau, kad derėtume. Vyriškiems rūbams, kaip foninis raštas buvo naudojami ąžuolo lapai, simbolizuojantys jėgą ir vyriškumą, o moteriškiems – rūtos – grožio ir dorovingumo simbolis.

Lietuviški Vyčiai harmoningai įsipynė į audinio raštą. Iš tolo atrodo, kad tai vientisas raštas, o pažvelgus iš arčiau ima ryškėti lietuviškasis Vytis. Šitaip kuriant vieną rūbą, po kito gimė nedidelė kolekcija“, – šypsodamasi kalba dizainerė.

Dizainerė pastebi, kad nors kasdien vaikščioti pasipuošus tautine simbolika dekoruotais rūbais lietuviai vengia, tačiau valstybinių švenčių metu jie noriai vilki tokius drabužius.

Dėl subtiliai įkomponuoto Vyčio, šios kolekcijos rūbus žmonės mėgsta vilkėti ne tik valstybinių švenčių metu, bet ir laisvalaikiu. Tai labai populiarus drabužis tarp patriotų, užsienio lietuvių, kuriems šis rūbas visuomet primins, kad jų šaknys – Lietuvoje.

Juos labai vertina ir tautiškumą puoselėjančios šeimos, norinčios atrodyti harmoningai vilkėdamos tarpusavyje suderintą aprangą.

Patriotinę kolekciją sudaro laisvalaikio stiliaus rūbai: džemperis, kelnės, šortai, palaidinė, sijonas, suknelė, kuriuos lengva tarpusavyje derinti. Svarbiausias šios kolekcijos akcentas – tautiniai simboliai, kuriais puošti audiniai: nuo Vyčio, rūtų ir ąžuolo lapų motyvų iki kunigo ir poeto Maironio žodžių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA