Dėl mokėjimo paskirties laukelyje įrašytų juokų gali tekti pasiaiškinti | Kas vyksta Kaune

Dėl mokėjimo paskirties laukelyje įrašytų juokų gali tekti pasiaiškinti

delfi.lt / Edgaras Savickas 2020/01/19 16:17
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į banko sąskaitą gauti 5 eurai su prierašu „už narkotikus“ gali priversti raudonuoti Valstybinės mokesčių inspekcijos patikrinimo metu.

Internete galima rasti pasakojimų, kai žmonės į tuščią langelį apie mokėjimo paskirtį pažiūri kūrybiškai.

„Parama skurstantiems emigrantams“, – rašo moteris, siųsdama pinigus dukrai Airijoje. „Nusipirk ką nors gražaus“, – pataria vaikas mamai.

Klasika tapo humoras apie perlaidas už „narkotikus“, „intymias paslaugas“, „vadeivos pašalinimą“ ir t. t. Tačiau tokie tik tarp dviejų asmenų likti turėję prierašai kartais atsiduria ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) akiratyje.

Paprastai VMI gyventojų sąskaitų neseka ir neprižiūri visų pavedimų paskirties. Dėmesys į juos atkreipiamas tik vykdant taip vadinamus gyventojo kontrolės veiksmus.

Kai neatitinka – apmokestina

Kaip DELFI paaiškino VMI kontrolės departamento vyresnioji patarėja Diana Šalomskienė, atliekant gyventojų kontrolės veiksmus, mokestinius tyrimus ar patikrinimus, VMI vertina ir banko sąskaitose vykstančias operacijas.

„Kontrolės veiksmų metu nustačius, jog į sąskaitą yra gautos piniginės lėšos, kurių mokėjimo paskirtyje yra nurodyta paskirtis, pavyzdžiui, dovana, paskola, skola ar kt., asmuo privalo tai pagrįsti – pateikti juridinę galią turinčius dokumentus, įrodančius mokėjimo paskirtyje nurodytu pagrindu gautas lėšas“.

„VMI tiriant gautą mokėjimą vertina visas aplinkybes susijusias su pervedimu: mokėjimą atlikusio bei gavusio asmens pateiktą informaciją, duomenis apie paskolos grąžinimą ir pan. Jei įvertinus visas aplinkybes VMI nustato, kad pervestos lėšos faktiškai neatitinka mokėjimo langelyje nurodytos paskirties, tai gautos lėšos yra apmokestinamos įstatymų nustatyta tvarka. Be to, nustačius įtartinas finansines operacijas informuojamos teisėsaugos institucijos“, – sakė ji.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA