Kaune daugės saulės elektrinių – dabar pats laikas prašyti finansavimo | Kas vyksta Kaune

Kaune daugės saulės elektrinių – dabar pats laikas prašyti finansavimo

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Prasidėję metai žada kilsiančias elektros kainas, tačiau visuomet yra ir gerų naujienų. Nuo sausio 2 d. paskelbtas kvietimas teikti prašymus dėl ES paramos privačių asmenų saulės elektrinėms, tad svarstantys tokią perspektyvą kauniečiai turėtų suskubti pildyti paraišką.

Galbūt mūsų miesto gyventojams seksis taip pat gerai, kaip ir Kauno viešosioms įstaigoms praėjusiais metais, kuomet buvo paskelbtas APVA konkurso vertinimas dėl atsinaujinančių energijos išteklių įsirengimo finansavimo.

Lietuvos respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) skelbtame finansavimo konkurse dėl Atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimo visuomeninės ir gyvenamosios paskirties pastatuose itin sužibėjo Kauno miestas, patekęs tarp geriausiai įvertintų pareiškėjų.

Agentūra paraiškų eilę sudarė įvertinusi projektų naudingumo kriterijus. Iš visų Lietuvos miestų Kauno savivaldybė skyrė daugiausia lėšų šiai investicijai, todėl visi objektai iš Kauno, dalyvavę konkurse, pateko tarp geriausiai įvertintų. Saulės elektrines žada įsirengti apie 70 viešosios paskirties objektų.

Geriausiai įvertinta pirmoje vietoje atsidūrė Žalgirio arenos saulės elektrinė, toliau rikiuojasi Kauno miesto poliklinika, Kauno miesto savivaldybės administracija, Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotis, Kauno tardymo izoliatorius, Kauno plaukimo mokykla, Kauno savivaldybės vaikų globos namai bei visa eilė Kauno miesto darželių ir mokyklų.

Svajojantys apie nuosavą saulės elektrinę ant savo namo stogo ar turimame sklype taip pat turėtų sukrusti, nes iki sausio 31 d. dar galima pildyti paraišką paramai gauti. Be to, norintys sutaupyti nagingiausi lietuviai gali įsigyti saulės elektrinę be montavimo darbų.

Saulės elektrinės komplektas / Organizatorių nuotr.

Lietuviškų saulės modulių gamintojai – UAB „Via Solis“ praėjusių metų gale pasiūlė privatiems vartotojams dar negirdėtą sprendimą – saulės elektrinės komplektą, kurį galima susimontuoti patiems. Anot įmonės inžinierių, reikiamo galingumo saulės elektrinę su visais priedais, laikantis instrukcijų, nesunku susimontuoti pačiam.

Nebijantys kruopštaus darbo lietuviai gali nusipirkti tokią elektrinę už itin patrauklią kainą ir susimontuoti ant savo namo stogo per porą savaitgalių. Elektrinės prijungimą prie tinklo, viską patikrinęs, atliktų įmonės specialistas.

UAB „Viasolis“ yra lietuviško kapitalo įmonė, jau dešimtį metų gaminanti ir kurianti saulės modulių sistemas. Lietuvoje pagamintų modulių pranašumas – naujos kartos speciali laminavimo technologija stikle, kurios dėka saulės moduliai veiks 30 ir daugiau metų.

„Norėdami, kad atsinaujinanti energetika taptų dar lengviau pasiekiama, žmonėms pasiūlėme ypatingai patrauklų sprendimą – įsigytą elektrinę susimontuoti patiems. Galima sakyti, pritaikėme IKEA praktiką, kuomet žmogus gauna gražiai supakuotą daiktą su detalia instrukcija, kuri leidžia net ne ekspertui tapti, pavyzdžiui, baldų surinkėju.

Rimvydas Karoblis / Organizatorių nuotr.

Kartu su kolegomis nusprendėme, kad jei jau lietuviai garsėja nagingumu, kodėl nesuteikti tautiečiams malonumo susimontuoti elektrines šeimyniškai, pasitelkus kaimyno ar draugo pagalbą per savaitgalį. Tokiu būdu investicijos į elektrinę atsipirkimas sutrumpėja iki 3,5-4 metų. Ar galite rasti geresnį verslą šiomis dienomis?“, – klausia įmonės vadovas Rimvydas Karoblis.

Jei nerimaujate dėl montavimo, UAB „Via Solis“ pasirūpins ir kitais sprendimais: padės užpildyti paraišką paramai ir sumontuos elektrinę, jei vis dėlto nuspręsite netaupyti. Pretenduoti į paramą gali privataus namo ar sklypo savininkai, įsigiję naują saulės elektrinę.

Jau paskelbtas kvietimas teikti registracijos formas valstybės paramai gauti, tad visi, kas galvoja įsirengti saulės elektrinę, dar gali suskubti kreiptis. Finansuojamas iki 10 kW galios elektrinės įsirengimas, tačiau paprastai vienam gyvenamam būstui užtenka ir 5kw galios elektrinės. Be to, paramą gali gauti ne tik individualių namų savininkai, bet ir daugiabučių gyventojai.

Vos paskelbus apie naują produktą – UAB „Viasolis“ saulės elektrinę „Pasidaryk pats“, feisbuke žmonės suskubo uždavinėti begalę įvairiausių klausimų. Toks aktyvumas tik patvirtino, kad lietuviai domisi atsinaujinančia energetika, tačiau pagrindinių žinių daugeliui trūksta. Pateikiame keletą pavyzdžių iš interneto „folkloro“ su eksperto komentarais. „Ar pagamintos elektros perteklių galima parduoti tinklams?“, – teiraujasi vyriškis, besidomintis saulės energetika.

Jam tuoj pat atsako kitas „žinovas“: „Tai galima, bet kai būna tikras perteklius, tada niekas nepriima, tai tada dėk kur tik nori, apie tai niekas nekalba.“ Kaip yra iš tikrųjų, aiškina R. Karoblis: „Kai būna sukauptas perteklius, atiduodama pasaugoti elektros sistemų operatoriui, o atgauni tuomet, kai tau reikia. Panašiai, kaip vandenį supylus į statinę iš jos gali pasisemti, kai tau reikia.“

Saulės elektrinės komplektas / Organizatorių nuotr.

Ne visiems būsimiems vartotojams aišku, kaip apskaičiuoti jų reikmėms reikalingą elektros kiekį, painioja elektrinės galingumą ir namų ūkyje suvartojamą elektros kiekį.

„Galingumas ir suvartotas elektros kiekis yra visiškai skirtingi dalykai. Galingumas matuojamas kW (kilovatais), o sunaudota elektros energija –kWh (kilovatvalandėmis). Norint nustatyti, kokio galingumo elektrinės jums reikia, turite žinoti, kiek yra suvartojama elektros energijos per metus kWh. Paprastai kalbant, 1000 kwh pagaminti reikia instaliuoti 1kw galios elektrinę“, – supaprastintą formulę pateikia UAB „Via Solis“ vadovas.

Tarp besidominčių atsinaujinančia energetika yra ir skeptikų, kurie mano, kad turėti nuosavą saulės elektrinę neapsimoka: „Kam susimokėti už elektrą 10 metų į priekį? Logikos iš ekonominės pusės nedaug, be to, žiemą atpirkti iš tinklų reikės pasaugotą elektrą, o kur dar eksploatacijos kaštai, gedimai, efektyvumo kritimas kasmet, ir žiūri, kad po 10 – 15 m. moki tą patį, ką ir neturėdamas elektrinės… plius dar ESO per 10 m. pakeis žaidimo taisykles ne kartą.“

Tokiems svarstymams R.Karoblis užkerta kelią: „Visų pirma, šiandien yra teikiama parama saulės elektrinei įsirengti, su šia parama atsipirkimas svyruoja nuo 3,5 iki 7 metų. Antra – visada yra alternatyvų, kaip ir su šildymo sistema: galima šildytis elektra, dujomis arba malkomis. Kiekvienas renkasi pagal savo supratimą. Šiuo atveju, įsirengus saulės elektrinę tikėtina, kad 20 metų elektra jums nebrangs. Be to, atsinaujinanti energetika yra ekologiškesnė, turėdami saulės elektrinę jūs prisidedate prie tvarios aplinkos kūrimo sau ir ateities kartoms.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA