Kovodami su dezinformacija, amerikiečiai naudos lietuvių sukurtą įrankį | Kas vyksta Kaune

Kovodami su dezinformacija, amerikiečiai naudos lietuvių sukurtą įrankį

Trečiadienį, rugsėjo 4 dieną, JAV organizacija „Alliance for Securing Democracy“ pristatė antrąją „Hamilton 68 v.2.0” versiją – patobulintą platformą, padedančia atpažinti ir sekti Rusijos vyriausybės inicijuojamą dezinformaciją įvairiose internetinėse platformose visame pasaulyje. Viena iš technologijų, naudojamų „Hamilton 68 2.0” platformoje – lietuvių sukurtas įrankis kovai su dezinformacija „Demaskuok.lt“.

[galerija kiek=”2″]

2017-aisiais startavusi pirmoji „Hamilton 68” versija iki šiol sekė tik „Twitter“ platformoje pasirodžiusias žinutes, tačiau šiandien ji aprėpia kur kas didesnį informacijos spektrą – čia nuo šiol pateikiami duomenys ir apie melagingą informaciją vaizdo įrašų platformose bei naujienų portaluose.

Būtent sekant naujienų portaluose skleidžiamą dezinformaciją buvo pasitelktas „Demaskuok.lt“ sukurtas įrankis. Organizacijos vadovas Viktoras Daukšas pasakoja, jog pirmasis sėkmingas susitikimas su JAV Demokratijos Apsaugos Aljansu įvyko dar praėjusiais metais Vašingtone, o šiemet, jų vizito Lietuvoje metu, gimė idėja dirbti kartu.

„Džiaugiamės turėdami galimybę bendradarbiauti su užsienio organizacijomis, įdedame daug pastangų tam, kad tai įvyktų. Darbas su „Hamilton 68 2.0” – mūsų pirmasis projektas Amerikoje ir didelis žingsnis pirmyn, – sako V. Daukšas. – Atnaujintoje platformoje integruotas „Demaskuok.lt“ įrankis sistemizuoja ir pateikia duomenis apie straipsnius iš rusiškų valstybinių portalų bei informaciją apie kiekvieno iš jų populiarumą Facebook, Twitter, Reddit, Instagram ir VKontakte puslapiuose.“

„Demaskuok.lt“ – nacionalinė iniciatyva, telkianti visuomenės, žiniasklaidos ir valstybės atstovus kovai su netikromis naujienomis, kurios kelia sąmyšį ir kerta pasitikėjimą šalimi. Sulaukusi didžiausios pasaulyje paieškos sistemos „Google“ dėmesio ir finansavimo, „Demaskuok.lt“ sukūrė itin pažangią dirbtiniu intelektu paremtą įrankį, kuri per dieną sugeba išanalizuoti daugiau nei 30 000 straipsnių, o netikras naujienas aptinka praėjus dviems minutėms nuo publikacijos pasirodymo.

„Demaskuok.lt“ iniciatyva jau sulaukė tokių žiniasklaidos galiūnų kaip „The Financial Times“ ir „Deutsche Welle“ dėmesio, organizacija savo veiklą yra pristačiusi jau 12 valstybių, tarp jų – Jungtinėse Amerikos Valstijose, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Serbijoje ir kitose.

Su „Hamilton 68 2.0” susipažinti galite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA