Kokią garantiją rangovas privalo suteikti atliktiems statybų darbams? | Kas vyksta Kaune

Kokią garantiją rangovas privalo suteikti atliktiems statybų darbams?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sugedo gyvenamajame name rangovo sumontuoti elektros įrenginiai. Reikalavau rangovo pašalinti defektus, tačiau jis sako, kad sumontuotai įrangai gamintojo suteikta garantija yra jau pasibaigus, o rangovas neva įrangai garantijos neprivalo suteikti. Ar galite pakomentuoti situaciją?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso 6.698 straipsnio 1 dalis nustato, kad rangovas, projektuotojas ar statybos techninis prižiūrėtojas atsako už objekto sugriovimą ar defektus, jeigu objektas ar defektai buvo nustatyti per:

1) Penkerius metus
2) Dešimt metų – esant paslėptų statinio elementų (konstrukcijų, vamzdynų ir kt.)
3) Dvidešimt metų – esant tyčia paslėptų defektų

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Pažymėtina, kad rangovas, projektuotojas ir statybos techninis prižiūrėtojas atsako už defektus, nustatytus per garantinį terminą, jeigu neįrodo, kad jie atsirado dėl objekto ar jo dalių normalaus susidėvėjimo, jo netinkamo naudojimo, užsakovo arba jo pasamdytų asmenų netinkamai atlikto remonto arba dėl užsakovo ar jo pasamdytų asmenų kitokių kaltų veiksmų.

Nuo 2013 metų liepos 1 dienos į statinį montuojamiems įrenginiams pradėta taikyti bendri statinio garantiniai terminai. Tai reiškia, kad rangovas privalo penkerius metus nuo statybos darbų rezultato perdavimo užsakovui teikti įstatyme numatytą garantinį aptarnavimą, net jei gamintojas gaminiui yra suteikęs trumpesnį garantinį aptarnavimą.

Minėtina ir tai, jog vadovaujantis civilinio kodekso nuostatomis, tuo atveju, jeigu defektai nustatomi per garantinį terminą, rangovas juos pašalinti privalo neatlygintai arba atlyginti užsakovui jų šalinimo išlaidas.

Be to, sutartimi negalima pakeisti imperatyvių įstatymų nuostatų, todėl nepriklausomai nuo to, kas numatyta sutartyje, statybos rangovas privalo suteikti statiniui ir visai statinyje sumontuotai įrangai netrumpesnius nei įstatymuose numatyti garantiniai terminai.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el. paštu kaunas@kasvyksta.lt. Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „Advocatera“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA