Prekybos centro „Mega“ akvariume – nauji gyventojai | Kas vyksta Kaune

Prekybos centro „Mega“ akvariume – nauji gyventojai

Asociatyvi / „Mega“ nuotr.

Į aukščiausių pasaulio akvariumų dešimtuką patenkantis Kaune įsikūrusio prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ akvariumas pasipildė naujais gyventojais – nuo šiol lankytojus džiugins prie gausaus žuvų būrio prisijungusios net 85 koralinių rifų gyventojos.

[galerija kiek=”4″]

„Gruodžio mėnesį baigėme akvariumo remontą, kurio metu atnaujinta ne tik techninė dalis, bet ir įrengti įspūdingi koraliniai rifai. Senosios žuvys jau spėjo apsiprasti atnaujintame akvariume, todėl nusprendėme praturtinti jūrų gyventojų populiaciją ir nustebinti prekybos centro lankytojus naujomis žuvų rūšimis.“, – sako prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega“ valdančios bendrovės UAB „Baltic RED“ rinkodaros direktorė Ieva Goštautaitė-Gedutė.

Pranešime spaudai nurodoma, kad iš viso į akvariumą paleista 85 vnt. 15 rūšių Indijos ir Ramiojo vandenynų tropinių juostų žuvų, gyvenančių koraliniuose rifuose. Jos prisijungė prie iki šiol prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ akvariume gyvenusių apie 140 žuvų būrio.

„Vienos iš naujų gyventojų įspūdingiausiųjų – dešimt auksaspalvių karangių, kurios akvariume išauga iki 60-70 cm ilgio. Tai aukštos ir įspūdingai atrodančios žuvys, kurios ne tik džiugins lankytojus, bet ir papuoš šį jūrinį akvariumą. Net neabejoju, jog „Megos“ lankytojai atkreips dėmesį ir į chirurgžuves, jūrų angelus, įspūdingą pūsliažuvę bei koralinę garupą, be kurių neįsivaizduojamas nei vienas filmas apie koralinius rifus – tai itin vizualiai patrauklios ir labai spalvingos žuvys“, – pasakoja Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo ir jūrų gamtos skyriaus vedėjas Saulius Karalius, padėjęs prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ komandai atrinkti būsimus naujus gyventojus.

Pasak S. Karaliaus, parinkti naujas žuvis akvariumui – atsakingas ir sudėtingas bei daug žinių reikalaujantis darbas, nes reikia sukurti tokią ekosistemą, kurioje visos žuvys darniai papildytų visumą, o ne kovotų tarpusavyje.

„Tropinėje juostoje gyvena šimtai žuvų rūšių, tačiau ne visos gali sugyventi tarpusavyje. Jei vandenyne visos jos randa savo vietą, uždaresnėje aplinkoje būtina atsižvelgti į jų charakterius ir akvariumo mikroklimatą – pastovią vandens temperatūrą bei sūrumą, nes skirtingose vandenyno vietose šios sąlygos taip pat skiriasi“, – dalinasi S. Karalius.

Į prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega“ naujos žuvys atkeliavo birželio pabaigoje, kur karantino akvariumuose gyveno net dvi savaites. Į didįjį akvariumą naujokės paleistos tik šią savaitę. Naujų žuvų būrys, papildęs prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ jūrinį akvariumą, kainavo daugiau kaip 20 tūkst. eurų.

Iš viso prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ akvariume gyvena apie 230 daugiau nei 40-ties skirtingų rūšių tropikų žuvų, kilusių iš Atlanto, Indijos ir Ramiojo vandenynų, Raudonosios, Viduržemio bei Karibų jūrų. Bene įspūdingiausi ir labiausiai dėmesį traukiantys akvariumo gyventojai – Karibų jūros rifiniai rykliai, užaugantys iki 2 m ilgio. Ryklius ir kitas žuvis maitina ir prižiūri profesionali narų ir biologų komanda.

Prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ akvariumas – vienas iš dešimties aukščiausiųjų pasaulyje. Akvariumas yra 10 m aukščio ir 4 m pločio, o jo ilgis siekia 11 m, vandens talpa – net 170 tūkst. litrų. Akvariume palaikoma vidutinė 25 laipsnių šilumos vandens temperatūra. Vanduo cirkuliuoja 90 l/s greičiu, jame ištirpinta daugiau kaip 10 tonų druskos. Vandens kokybė ir temperatūra palaikoma kompiuterinėmis sistemomis.

2018 m. rugsėjo 11 d. Kauno miesto Taryba priėmė sprendimą, kuriuo prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ akvariumą oficialiai pripažino lankytina Kauno miesto vieta.

Prieš beveik 13 metų akvariumą 3 mėnesius statė JAV, Australijos, Pietų Afrikos ir Lietuvos specialistai. Akvariumo sienoms panaudota apie 90 tonų akrilo plokštės, o laikančioji metalinė konstrukcija pagaminta iš 20 tonų nerūdijančio plieno.

Praėjusią žiemą akvariumui atliktas beveik 400 tūkst. eurų kainavęs remontas, kurio metu įrengti nauji, itin patvarūs ir vizualiai patrauklūs poliuretano koralai, kuriuos sumontavo visame pasaulyje veikianti Danijos kompanija „Pangea Rocks“. Šios bendrovės specialistai taip pat iš naujo nupoliravo akvariumo stiklą, kuriame, dėl nuolatinių priežiūros darbų, buvo atsiradę mikroįbrėžimų.

Remonto metu taip pat pakeistos silikoninės akvariumo siūlės, atlikti techninės įrangos kapitaliniai priežiūros darbai, atnaujinti akvariumo filtrų užpildai. Iš viso akvariumo remontą vykdė 11 Lietuvos ir užsienio įmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA