Kaune sklando „Kiemų šventės“ nuotaika: soborą apsupo vaišėmis nukrauti stalai | Kas vyksta Kaune

Kaune sklando „Kiemų šventės“ nuotaika: soborą apsupo vaišėmis nukrauti stalai

BERTA BANYTĖ 2019/05/23 21:04
R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienio vakarą rekonstruotoje Laisvės alėjos dalyje, Nepriklausomybės aikštėje, aplink Įgulos bažnyčią, nusidriekė eilė stalų, dengtų baltomis staltiesėmis, suneštinėmis vaišėmis ir kvapniomis gėlėmis. Tradicija tampanti „Kiemų šventė“ vėl subūrė gyventojus ir miesto svečius atrasti akimirką pabūti kartu. 

Europinės kaimynų dienos išvakarėse sumanę trečius metus iš eilės surengti „Kiemų šventę“ kauniečiai plušo jau gerokai nuo pavakario, o 19 val. prasidėjo tarpusavio bendravimui skirtas laikas, nusitęsiantis iki vėlesnio vakaro. Nepriklausomybės aikštė prisipildė ne tik pokalbių, bet ir įvairiausių linksmybių – nuo atlikėjų, šokėjų iki savo pasirodymus surengusių cirko artistų. Kauniečių neišgąsdino net prognozuotas lietus.

„Net ir tuo atveju, jei prapliuptų liūtis, būtų įdomu pamatyti žmones, šokančius lietuje be batų. Tai tikriausiai būtų pati įdomiausia „Kiemų šventė““, – šmaikštauja menininkas Vytenis Jakas, šiemet kartu su projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ir bendrovės „Kauno Centro būstas“ atstovais prisidedantis prie bendruomeninio renginio idėjos realizavimo.

Apie batus užsiminta ne be reikalo – šiųmetis renginio logotipas – geltoni batai, iš kurių dygsta gėlės, o raišteliai išraizgo užrašą, kurti menininkės iš Airijos Staselės Jakunskaitės bei vienuolės Virginijos Juciūnaitės.

„Miesto gyventojų bendruomenės atsinešė stalus, kėdes, baltas staltieses ir gėlių – tai šių metų „Kiemų šventės“ akcentas. Taip pat nusprendėme sukurti darną su aplinka – atsisakėme alkoholinių gėrimų bei vienkartinių indų idėjos. Kauniečiai buvo prašomi atsinešti savo mėgstamus indus bei vaišių, kuriomis pavaišintų sėdinčius šalia arba tiesiog pro šalį einančius praeivius“, – „Kas vyksta Kaune“ pasakojo projekto „KEKS 2022“ programos „Fluxus Labas“ bendruomenių koordinatorė Simona Savickaitė.

„Šią šventę susikūrė patys miestiečiai, skleisdami gerą nuotaiką. Bendrystės emocija čia – svarbiausia. Tai atpažįstama tada, kai patys ją kuriame. Džiaugiuosi, kad idėja skleidžiasi ir tarp atskirų bendruomenių – žmonės organizuojasi pasibuvimus kartu savo kiemuose ir netgi jų praėjimuose, anksčiau to nebūdavo“, – džiaugėsi V. Jakas.

Pasak jo, Laisvės alėjoje dideli renginiai vyksta ne itin dažnai, tačiau situacija galėtų išties pasikeisti. „Manau, kad pats žodis „laisvė“ kviečia čia užsukančius praeivius jaustis kiek ypatingiau nei kitose Kauno gatvėse. Mes visi vienas kitam esame kaimynai – „Kiemų šventės“ siunčiamoje žinutėje užkoduoti ne paviršutiniai dalykai – tokie kaip linksmybės ar šventimas, o dvasiniai, kviečiantys mylėti savo artimą kaip patį save. Tai nėra paprasta, tačiau to siekiame“, – sakė menininkas.

Į „Kiemų šventę“ užsiregistravo daugiau kaip 600 dalyvių, tačiau pakviesime prisijungti ir visus kitus, šypteli S. Savickaitė.

„Labai džiugina, jog šiemet į „Kiemų šventę“ atvyko daugybė naujų bendruomenių, kurios trečius metus vykdomoje iniciatyvoje nusprendė sudalyvauti pirmą kartą. „Jaučiame, kad renginys tampa tradicija, nors kol kas nedidele, bet tikimės, kad reiškinys taps didele miesto švente“, – vylėsi KEKS atstovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA