Minint įspūdingą „Gintarinės poros“ sukaktį – pokalbis su legendiniais Kauno šokėjais J. ir Č. Norvaišomis (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

Minint įspūdingą „Gintarinės poros“ sukaktį – pokalbis su legendiniais Kauno šokėjais J. ir Č. Norvaišomis (atnaujinta)

Jūratė ir Česlovas Norvaišai / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienio vidurdienį portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai galėjo stebėti tiesioginę transliaciją su Kaunui nusipelniusiais sportinių šokių Lietuvoje pradininkais bei šiemet jau 55-tą kartą vyksiančių tarptautinių sportinių šokių varžybų „Gintarinė pora“ iniciatoriais Jūrate bei Česlovu Norvaišomis.

[galerija kiek=”8″]

Gegužės 4-5 dienomis Kauno „Žalgirio“ arenos grindinį vėl užvaldys sportinių šokių žingsneliai. Šiųmetėje jubiliejinėje „Gintarinėje poroje“ ir toliau bus stiebiamasi į aukštumas kompetentingai vertinant ant parketo pasirodysiančias sportinių šokių poras iš Lietuvos ir užsienio. O šių, 55-tųjų, sportinių šokių varžybų pagrindiniame koncerte, kuris vyks sekmadienį, gegužės 5 dieną, 19 valandą, ir bus skirtas Motinos dienai – šokėjai šoks mamoms, vyks jų varžytuvės, taip pat bus galima stebėti aukštos klasės šokėjų pasirodymus – pasakojo Č. Norvaiša.

Iš pradžių medicinos mokslus studijavę, tačiau vėliau juos išmainę į sportinių šokių aikštelę,  J. ir Č. Norvaišos neslepia – pirmiausia šis užsiėmimas gyvenime atsirado savišvietos tikslais, o pradėjus žengti profesionaliais sportinių šokių labirintais, pasimatė, jog viskas nėra taip lengva, kaip galėtų pasirodyti – čia tokie „nearti dirvonai“, tačiau labai įdomūs jau daugelį metų, – pridūrė J. Norvaišienė.

Kaunui nusipelniusi sportinių šokėjų pora 1965 m. laimėjo pirmąjį Lietuvos pramoginių šokių čempionatą bei labai greitai tapo ir geriausia pramoginių šokių šokėjų pora visoje anuometinėje Sovietų Sąjungoje. Pagrindiniai J. ir Č. Norvaišų konkurentai tuomet buvo vilniečiai Dalia ir Vidas Kamaičiai, tačiau aršios tarpusavio kovos pavykdavo išvengti. Dabar, įsitikinę sportinių šokių treneriai ir teisėjai, situacija gerokai pasikeitusi.

„Jei mūsų laikais būtų buvusi tokia didelė konkurencija, užkulisinė kova, galbūt būtumėme nepradėję šokti daugiau nei tik dėl bendro išsilavinimo ir tikriausiai nedalyvautumėme varžybose“, – vienbalsiai kalbėjo žinoma kauniečių pora.

Vis dėlto, prieš 55-erius metus, kuomet buvusiuose Kauno Profsąjungų Rūmuose, kur dabar veikia Kauno kultūros centras, drauge su tuometiniu šokių klubo „Sūkurys“ vadovu J. ir Č. Norvaišoms užgimė tarptautinių sportinių šokių varžybų idėja, Kaunas iš karinio miesto pamažu tapo atviru užsieniui, nes organizuojant pirmąsias tarptautines „Gintarinės poros“ varžybas, čia atvyko sportinių šokių šokėjų poros iš kaimyninės Lenkijos miesto Bialystoko. Vėlesniais metais prie svečių iš Bialystoko prisijungė ir sportinių šokių poros iš Demokratinės Vokietijos bei Vakarų Vokietijos, Vengrijos ir t.t.

Bėgant laikui, pasakoja pašnekovai, augo ne tik tarptautinių sportinių šokių varžybų „Gintarinė pora“ mastai, bet ir keliami reikalavimai šokėjų poroms bei jas vertinantiems teisėjams. Anksčiau teisėjai vertindavo apie 10 šokėjų porų vienu metu, todėl tai, neslepia J. ir Č. Norvaišos, galėjo pasirodyti ne itin objektyvu. Tačiau dabar vertinimo sistema pakito iš esmės – kompetentingų teisėjų žiuri vertina kiekvienos šokių poros pasirodymą individualiai. „Toks procesas užsitęsia ilgiau, bet taip artėjame prie objektyvaus teisėjavimo“, – kalbėjo žinomų kauniečių pora.

„Nenorime girtis, bet mes pirmieji atidarėme Kauną užsieniečiams“, – prisimindami šypteli legendiniai Kauno šokėjai.

Kiekvienais metais tarptautinėse sportinių šokių varžybose „Gintarinė pora“ dalyvauja geriausios mūsų šalies ir užsienio sportinių šokių šokėjų poros, teisėjauti atvyksta tarptautinės klasės teisėjai iš ne mažiau kaip penkiolikos šalių, pateikiama koncertinė programa. Pastarojoje, pokalbio metu prasitarė J. ir Č. Norvaišos – bus galima pamatyti muzikos ir šokio sintezę atliekant išties sudėtingus šokių elementus. Šiandien tai – vis rečiau ant šokių aikštelės parketo pasitaikantis reiškinys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA