Kaune iškilo monumentas Jonui Jablonskiui | Kas vyksta Kaune

Kaune iškilo monumentas Jonui Jablonskiui

kaunas.lt nuotr.

Istorinė Kauno erdvė Žaliakalnyje, greta Prisikėlimo bazilikos ir J. Jablonskio vardo gimnazijos, pasipuošė šios istorinės Lietuvai asmenybės paminklu. Jo atidengimo iškilmėse dalyvavęs J. Jablonskio anūkas prof. Vytautas Landsbergis dėkojo Kaunui už paramą įgyvendinant šią iniciatyvą.

[galerija kiek=”8″]

„Labai gražiai sutampa, kad ruošdamiesi minėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį mes galime pagerbti vieną jos kūrėjų. Jonas Jablonskis buvo ne tik mūsų gimtosios lietuvių kalbos tyrinėtojas, bet ir jos gydytojas, ugdytojas, sodininkas, rūpintojas, taisyklių atradėjas ir daugelio nepaprastai reikalingų naujų žodžių kūrėjas. Mažai kas pamąsto, kad šiandien kalbame, rašome, svajojame ir baramės, ir politikuojam, dainuojam J. Jablonskio sutvarkyta, sunorminta bei praturtinta kalba“, – apie žymiausią bendrinės lietuvių kalbos normintoją, kūrėją ir kalbininką kalbėjo šio projekto iniciatorius, Kauno miesto garbės pilietis prof. V. Landsbergis.

Jis kartu su Kauno meru Visvaldu Matijošaičiu atidengė skulptoriaus Mindaugo Šnipo kurtą paminklą ties pagrindiniu įėjimu į J. Jablonskio gimnaziją. Kartu su menininku projektą rengė ir architektas Tauras Budzys. Pasak V. Landsbergio, tokia atvira ir šviesi erdvė ypač tinkama šiam simboliui.

„Artėjant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui Kaune turime gražų ir labai svarbų simbolį. Įprasminome tai, kas Lietuvai ir miestui labai brangu“, – kalbėjo Kauno meras V. Matijošaitis.

Kartu su Kauno miesto savivaldybe projekto įgyvendinimu rūpinosi Vytauto Didžiojo universitetas ir 2014 metais įkurta asociacija.

1860 metais Šakių rajone, Kubilėliuose gimęs J. Jablonskis nuo 1919 m. apsigyveno Kaune, trejus metus skaitė lietuvių kalbos paskaitas tuometiniame Kauno universitete (dabar – VDU). Vienas žymiausių ir labiausiai nusipelniusių kalbininkų mirė 1930 metais ir buvo palaidotas Petrašiūnų kapinėse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA