BBC apsilankė kailinių žvėrelių ūkyje pakaunėje: šiandien vaizdas aiškiai skiriasi | Kas vyksta Kaune

BBC apsilankė kailinių žvėrelių ūkyje pakaunėje: šiandien vaizdas aiškiai skiriasi

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šią savaitę BBC 4 radijas ir BBC verslo tinklalapis pateikė reportažų seriją apie kailinių žvėrelių gerovę Europos fermose. Vartotojams skirtos programos „You and yours“ reporteris Jon Douglas praleido vieną dieną AB „Vilkijos ūkis“ (Kauno raj.) ir lankėsi Danijos Aarhus universitetui priklausančioje moksliniams tyrimams skirtoje fermoje.

Kaip reportaže pasakoja žurnalistas, „Tai, ką šiandien matome aiškiai skiriasi nuo internete randamų vaizdų, kuriuos talpina kailinių žvėrelių auginimui besipriešinantys žmonės. Dažnai rodoma, kad žvėreliai atlieka besikartojančius judesius, galimai sukeltus streso, tačiau man besiartinant prie visų narvų nei vienas gyvūnas nesitraukė išsigandęs, nerodė jokios agresijos ar streso požymių“. Jon Douglas kalbinamas AB „Vilkijos ūkio“ vadovas, Lietuvos žvėrelių augintojų asociacijos pirmininkas Česlovas Tallat-Kelpša pasakojo apie visą audinių auginimo ciklą ir migdymo procedūrą, situaciją kailio rinkoje.

Reporteris paminėjo ir rugsėjo pradžioje gyvūnų gynėjų organizacijos išplatintus vaizdo įrašus su sužeista audine ir čia pat citavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiąjį gydytoją – valstybinį inspektorių Giedrių Blekaitį, kuris panašius skundus pavadino išpūstais, nes inspektoriai kartu su gyvūnų gynėjais nuvykę į neva probleminį ūkį iš 27 tūkst. gyvūnų terado du apsikandžiojusius.

Pačioje įrašo pradžioje pasakojama, kad Vakarų pasaulyje protestai prieš kailį buvo itin įsisiūbavę paskutiniajame praeito amžiaus dešimtmetyje, kuomet žinomos manekenės teigė verčiau vaikščiosiančios nuogos, nei dėvėsiančios kailinius. Tad 2003 m. Anglijoje uždraustos kailių fermos, kurių tebuvo 13. Per tą laiką kailio paklausa išaugo dvigubai, o Didžioji Britanija šiandien yra aštunta didžiausia kailio importuotoja pasaulyje. Lietuvos ūkininkai kasmet per aukcionus parduoda maždaug 2 mln. audinių kailių, kurių vidutinė kaina šiuo metu, esant rinkos nuopoliui, siekia apie 30 eurų už vienetą. Daugiausia audinių kailių Europoje parduoda danai – net 17,5 mln. kasmet.

Iki 2020 m. Europoje visi kailinių žvėrelių ūkiai bus įvertinti balais pagal išsamią gyvūnų gerovės tikrinimo programą „Welfur“. Ši programa yra sukurta nepriklausomų mokslininkų iš septynių Europos universitetų, ji apima ir gyvūnų laikymo sąlygas, mitybą, ir gyvūnų savijautą. Danijos Aarhus universitetui priklausančiame ūkyje dirbantis vyriausiasis mokslo darbuotojas Steen Moller, tiriantis „Welfur“ efektyvumą, detaliai pasakoja apie fermose auginamų audinių poreikius, iš kurių svarbiausias – turėti atskirą patalpą lizdui – yra patenkintas visuose Europos ūkiuose. Č.Tallat – Kelpša pritaria, kad jo ūkis būtų įvertintas pagal „Welfur“ standartus, nes už sertifikuotus kailius galima tikėtis didesnių pajamų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA