Trečiadienį Miesto sode Kauno kolegijos studentai kvietė paragauti pačių pagamintos sriubos iš kirvio, jos išvirė net 100 litrų. Čia jau ketvirtą kartą vyko labdaros akcija „Studentiška lėkštė šilumos“.
Iniciatyvą organizavusių Kauno kolegijos ir „Maisto banko“ atstovų teigimu, akcija siekta atkreipti visuomenės dėmesį į bado ir skurdo problemas, nes Lietuvoje skurdą patiria 17 procentų žmonių. Renginio metu ne tik dalinta sriuba praeiviams, bet ir rinktos aukos „Maisto bankui”, pasak renginio atstovų, vos už vieną paaukotą eurą – pagaminama net 15 porcijų maisto.
Už kavos puodelio kainą – pamaitina 30 žmonių
Vienas iš organizatorių, Kauno kolegijos kultūros centro vadovas Vytenis Kazlauskas pasakojo, kad renginyje studentai populiarino socialinę atsakomybę ir siekė suburti miestiečius geriems darbams.
„Šiandien kavinėse vien kavos puodelis kainuoja 2-3 eurus, bet kartą neišgėrus kavos ir paaukojus labdarai, galima sukurti džiaugsmą bent 30-čiai žmonių. Svarbiausia – nelikti abejingiems ir palaikyti iniciatyvą. Beje, pastebėjau, kad labiausiai prisideda tie, kurie su skurdu jau susidūrę: tarkim, vyresnio amžiaus žmonės. Per ketverius akcijos metus surinkta 1,2 tūkst. eurų, garantuojame, kad visos lėšos nukeliauja į „Maisto banko” fondą – padėti alkstantiesiems”, – sakė V. Kazlauskas.
Ypatinga cibulienė
Iškart, vos pradėjus dalinti sriubą, prie jos nusidriekė norinčiųjų paragauti eilė. V. Kazlauskas atkreipė dėmesį, kad šįmet sriubos receptą kūrė profesionalus virėjas, restorano „Višta puode“ pamainos vadovas Edgaras Padvelskis. Jis, beje, buvęs Kauno kolegijos studentas.
„Virtuvės šefui reikėjo išvirti skanią sriubą, tačiau nenaudojant prabangos produktų, kurių negali įpirkti kiekvienas. Tiesiog „iš kirvio”. Jis panaudojo perlines kruopas, salierus, marinuotus agurkus, bulves, morkas, sviestą, o pagrindas – svogūnas, tad sriubą trumpai vadiname tiesiog „Cibuliene”. Rezultatas – nuostabus!”, – gyrė šefą vienas iš renginio organizatorių.
Aprūpina 100 organizacijų
„Maisto banko” Kauno regiono padalinio vadovė Simona Matiukaitė akcentavo, kad už kelių dienų – spalio 16-ąją, minima Pasaulinė maisto diena, tad siekiama atkreipti dėmesį į bado ir skurdo problemas ne tik Kaune, bet ir visoje šalyje. Ji paaiškino „Maisto banko” darbo schemą:
„Iš parduotuvių surenkame paskutinių dienų galiojimo produktus, atvežame į sandėlį, išrūšiuojame pagal galiojimo dienas ir atiduodame apie 100-ui Kauno regione esančių paramos organizacijų. Jos išdalina maisto paketus vargstantiems žmonėms arba verda maistą savo Labdaros valgyklose, tarkim Pertašiūnų „Vilties centre”. Kasdien Kauno regione (16-oje miestų) surenkama apie 2 tonos maisto, deja, dalis maisto netinkamas vartoti, ypač greit genda daržovės, tad ne visas jas galima pateikti žmonėms”, – aiškino S. Matiukaitė ir akcentavo: „Visas remiamas organizacijas lankome, prižiūrime, kad maistas nukeliautų tiems žmonėms, kuriems ir skirtas.”
Alkstantiesiems maistas atkeliauja ne tik ir prekybos centrų, bet ir atskirų rėmėjų, gamintojų.
Akcijoje apsilankiusi ir sriuba pasivaišinusi Regina Bendinskienė tikino, kad tokių iniciatyvų reikia daugiau, esą, tuomet greičiau pasikeis visuomenės požiūris į nepasiturinčius žmones ir bus padedama aktyviau: „Yra daug bedarbių, vienišų senolių, kitų nepasiturinčiųjų, jiems reikia padėti, kiek galime. Beje, labai skani sriuba!”, – teigė pašnekovė.
Akcija vyks iki 17 val.