Bėgantys nuo karo ramybę randa Kauno rajone – Kas vyksta Kaune

Bėgantys nuo karo ramybę randa Kauno rajone

„Sveiki atvykę, malonu jus matyti!“, – taisyklinga lietuvių kalba juos aplankyti atvykusius savivaldybės atstovus pasitiko pirmoji Kauno rajone įsikūrusi pabėgėlių šeima. Iš karo nualintos Donecko srities (Ukraina) atvykę Marija Prosevičiūtė ir Pavlo Pavlosiuk su dukra Sofija šiandien džiaugiasi naujais namais Voškoniuose.

Jauna šeima savęs pabėgėliais nevadina. M. Prosevičiūtės senelis ir tėvas gyveno Kaune. „Mes nesijaučiame Lietuvoje svetimi. Mano šaknys čia, todėl nepabėgome, o grįžome ten, iš kur esu kilusi“, – šypsojosi Marija. „Buvome pavargę nuo Ukrainoje tvyrančios nežinomybės ir nuolatinės įtampos, slėgė kasdienis nerimas dėl savo ir vaiko ateities. Kiekviena diena – tarsi naujas iššūkis“,- prisiminimais dalijosi jauna moteris.

Sausio pradžioje iš Ruklos pabėgėlių stovyklos į Voškonius persikrausčiusi šeima šiandien Kauno rajone pamažu atranda ramybę. Atversti naują gyvenimo puslapį ukrainiečiams padėjo Kauno rajono savivaldybė, suteikdama jiems socialinį būstą. Vietos bendruomenė taip pat neliko abejinga šios šeimos istorijai. Geradariai naujakuriams jau padovanojo vaikišką lovytę, televizorių, sofą ir keletą kitų daiktų. Nors butas šiltas ir jaukus jame vis dar stinga būtiniausių baldų ir buitinės technikos.

Kol kas pagrindinės šeimos pajamos – pabėgėlių pašalpa, siekianti vos 418 eurų. Ji bus mokama pusmetį, o vėliau sumažės perpus. Atvykėliai vertina jiems suteikiamą piniginę valstybės paramą, tačiau nori kuo greičiau tapti finansiškai nepriklausomais.

Šiuo metu Marija ir Pavlas intensyviai ieško darbo. Donecke moteris dirbo rusų kalbos ir literatūros mokytoja, o jos vyras užsiėmė kūryba, grojo pianinu. „Mes nelaukiame, kol mumis pasirūpins kiti. Patys ieškome galimybių įsidarbinti ir mokomės kalbos“, – tikino Pavlas. Jauna šeima viliasi ir Lietuvoje dirbti pagal specialybę, tačiau nevengia ir kitokio darbo. „Būtų kur kas lengviau, jei darželyje atsirastų vietos mažajai Sofijai“, – apie įdarbinimo galimybes svarstė ukrainiečiai.

Voškoniuose įsikūrusius pabėgėlius aplankęs Kauno rajono vicemeras Kęstutis Povilaitis pažadėjo, kad savivaldybė stengsis padėti šeimai kuo greičiau įsitvirtinti. „Tikimės, kad savivaldybės ir vietos bendruomenės pastangomis ši šeima Kauno rajone jausis kaip namuose“, – vylėsi vicemeras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA