Kaune prisiminta senoji tremtinių istorija | Kas vyksta Kaune

Kaune prisiminta senoji tremtinių istorija

R. Tenio nuotr.

Penktadienį Kaune įvyko porą mėnesių trukusios tremtinių atminimui skirtos akcijos „Mes niekad nepamiršim“ uždarymas. Renginio metu Kauno regionui taip pat pristatyta ir neseniai įvykusi ekspedicija „Misija Sibiras’14“. Visa šventė skirta paminėti Baltijos kelio 25-mečiui.

Akcijos „Mes niekada nepamiršim“ organizatoriai kvietė jaunimą atnešti į specialią ekspoziciją, įrengtą ties „1000 litų banknotu“, savo prosenelių, senelių ar kitų giminaičių tremties laikų nuotraukas. Tokiu būdu skatindami jaunąją kartą atsigręžti į istoriją, domėtis savo šaknimis bei dalintis šia patirtimi su kitais.

„Svarbiausia, kad mes atkreipėme jaunimo dėmesį šia akcija, o tai ir buvo pagrindinis mūsų tikslas. Kad jauni žmonės pradėtų domėtis savo šeimos, giminės praeitimi ir apie tai prisimintų bei kalbėtų. Tikimės, kad ši akcija bus tradicinė ir bendraminčių kiekvienais metais tik didės“ – sako organizatorių atstovas Vilius Dovydauskas.

Per visą laikotarpį buvo surinkta apie keturiasdešimt įvairių nuotraukų, kurios pasakojo tremties istoriją. Taip pat žmonės atnešė apie 150 fotografijų, kuriose užfiksuoti tolimieji, šaltieji kraštai.

„Kiekviena atnešta fotografija yra unikali ir žmonėms papasakojo daug istorijos“ – pasakojo Vilius Dovydauskas.

Ekspedicijos „Misija – Sibiras‘14“ akimirkos

Prisiminti senąją istoriją padėjo tik iš Sibiro grįžę jaunuoliai. Po dviejų savaičių trukusios kelionės ekspedicijos „Misija – Sibiras‘14“ dalyviai dalinosi savo įspūdžiais iš tolimojo Krasnojarsko krašto. Dalyviai keliavo palei Jenisiejaus upę, ieškodami, nepažymėtų lietuvių laidojimo vietų.

Penkiolika lietuvių savanorių ekspedicijos metu tvarkė lietuvių kapinaites, bendravo su tame krašte likusiais lietuviais, klausėsi jų istorijų. Nors ekspedicijoje laukė daug netikėtumų, tačiau dalyviai tikina, jog vykti į Sibiro platybes buvo verta.

„Teko saugotis nuo meškų, tai mes rėkaudavome, dainuodavome visas lietuviškas dainas. Taip pat buvimas Taigoje, kur pilna ekstremalių situacijų, suartino visą grupę, todėl keliauti nebuvo labai sunku“ – įspūdžiais dalinosi ekspedicijos dalyvis.

Baltijos kelio 25-mečio akcentas

Ši šventė surengta neatsitiktinai tokią dieną. Rytoj visoje Lietuvoje bus minimos Baltijos kelio 25-osios metinės. Todėl prisimenant istorijos vingius, vienas iš pagrindinių akcentų tapo duona, nes tai lietuvybės ir tradicijų simbolis.

„Į tremtį žmonės duoną veždavosi kaip pačią didžiausią brangenybę – tėviškės kvapą ir prisiminimą“ – kalbėjo „Žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė.

Taip pat šia proga prie socialinės–pilietiškumo akcijos stendo floristė Rita Bagdzevičiūtė su savanoriais iš gėlių ir žalumynų pynė 25 metrų ilgio tautinių juostų motyvų taką. Renginio dalyviams ir praeiviams greta renginio vietos prie verslo centro „1000“ ir prekybos miestelio „Urmas“ išdalinta tūkstantis geltonos, žalios ir raudonos spalvos balionų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA