„Eurobasket 2017“ apžvalga: atėjo laikas išsidalinti medalius | Kas vyksta Kaune

„Eurobasket 2017“ apžvalga: atėjo laikas išsidalinti medalius

Asociatyvi / Delfi.lt/K. Čachovskij nuotr.

Daugiau negu dvi savaites trukęs Europos čempionatas priartėjo prie pabaigos. O fanams liko neatsakyti du klausimai – kas taps naująja Europos čempione ir kuri komanda pasidabins paguodos prizu – bronza? Dėl aukso kausis visą Europą nustebinusi Slovėnija ir itin nukraujavusi bet vieninga Serbija. Tuo tarpu dėl bronzos kausis nusivylę ir galbūt pikti ispanai bei savo tikslus jau pasiekę rusai. Prognozę portalui „Kas vyksta Kaune“ parengė STATYMAI.COM sporto ekspertai.

Ispanija – Rusija

Neatsižvelgiant į rezultatus – Ispanija yra aiški šios poros favoritė. Tačiau verta pažymėti, kad ispanai turėjo per mažai rimtų iššūkių, todėl Rusijos rinktinė taip pat juos gali nustebinti. Galima tikėtis, kad Ispanijos rinktinė bus labai pikta mažajame finale arba bus labai nusivylusi. Vis dėlto turint tokią patirtį komandoje, tokius charakterius ir tokį meistriškumo lygį galima abejoti, kad Ispanijos rinktinė dėl trečios vietos žais tik todėl, kad turi tai daryti. Nugalėtojų mentalitetas vers ispanus kautis dėl bronzos iš paskutiniųjų.

Tuo tarpu rusai nebeturi ko prarasti. Jie kaip ir slovėnai pusfinalyje – žais atsipalaidavę ir nejaučiantys įtampos. Rusijos rinktinė net ir jei užimtų ketvirtą vietą, tai jų čempionatas būtų labai pavykęs ir nusisekęs. Atsipalaidavimas gali labai daug ką lemti šiose rungtynėse, kai ispanai ir vėl žengs į aikštę su įtampa. Jei rusai sugebės žaisti savo žaidimą neslegiami jokių papildomų minčių – jie turės galimybę nukauti ispanus.

Prieš Rusijos rinktinę serbai puikiai išnaudojo aukštaūgius ir žaidė per baudos aikštelę. Kadangi priekinėje linijoje be Timofejaus Mozgovo nelabai kam yra rimtai grumtis su varžovais. Ispanijos rinktinė taip pat galės tai daryti žaisdama per brolius Gasolius. Rusai neturi dviejų žmonių, kurie galėtų gintis prieš labai gąsdinantį tandemą. Gasoliai prieš slovėnus sužaidė prastas rungtynes, todėl tikėtis, kad komandos vedliai du mačus žais itin blogai – būtų naivu. Tuo tarpu ispanų užduotis yra labai aiški – stabdyti Aleksejų Švedą. Tačiau rusui bus kaip niekada reikalinga pagalba iš atsarginių žaidėjų, kadangi prieš Ispaniją vienas niekaip negali laimėti.

Abi komandos meta vienodai dvitaškius ir baudas, tačiau ispanai geriau pataiko iš toli (39,7% – 33,3%). Jie taip pat daug geriau kovoja dėl atšokusių kamuolių (42,5 – 32,8). Komandišką žaidimą žaidžiantys ispanai taipogi atlieka ir daugiau rezultatyvių perdavimų (23,8 – 17,8). Ispanai taip pat pelno daugiau taškų antrais šansais, pakilus nuo suolo ir iš baudos aikštelės. Vienintelė sfera, kurioje Rusija pirmauja – taškai po varžovų klaidų.

Akivaizdu, kad Ispanija yra aiški favoritė šiose rungtynėse, tačiau mažajame finale labai daug bus nulemta komandų psichologijos. Komandos gali jau žengti į aikštę pralaimėjusios, jei bus blogai nusiteikę.

Slovėnija – Serbija

Europos čempionato desertas. Balkaniškas finalas, kuriame prognozuoti – itin sunku. Susitinka dvi komandos, kurios turi labai skirtingas istorijas, tačiau vieną tikslą. Belieka vienas klausimas: laimės didelis noras ar šaltakraujiškumas?

Slovėnijos rinktinė liko vienintele komanda šiame čempionate, kuri dar nepatyrė pralaimėjimo kartėlio. Slovėnai pirmą kartą šalies istorijoje vyrų krepšinyje iškovos medalius, o kas gali būti geresnė pradžia jei ne auksas? Paskutiniame Europos čempionate žaidžiantis Goranas Dragičius su 18-mečio Luka Dončičiaus pagalba nutempė Slovėnus į finalą ir jiems beliko vienas žingsnis. Aišku yra tai, kad slovėnai žais kaip namuose. Yra laukiama itin didelio Slovėnijos fanų antplūdžio, todėl labai didelį norą ir aistrą turėtų dar labiau sužadinti itin didelė tautiečių minia.

Tuo tarpu Serbijos rinktinė buvo priskiriama prie čempionato favoričių, tačiau daug kas abejojo, kad jie gali atsidurti ten, kur yra dabar. Praradę krūvą lyderių ir likę su vienu Bogdanu Bogdanovičiumi serbai turėjo nueiti kryžiaus kelius, kad galėtų kovoti dėl medalių. Jiems itin sunkiai sekėsi tvarkytis su varžovais grupės varžybose, tačiau ir ten jie užėmė pirmąją vietą. Vėliau serbai aštuntfinalyje vargo su Vengrija ir parodė savo jėgą prieš Italiją. O pusfinalyje susitiko su Rusija, kuriai jau buvo pralaimėjusi. Tačiau ir rusus serbai palaužė. Parodę tikrą charakterį, drausmę ir šaltakraujiškumą Serbija atkeliavo į finalą. Tačiau čia jie susitiks su komanda, kokios dar šiose pirmenybėse nematė. Slovėnijos aistra ir noras tiesiog trykšta per kraštus. Tačiau ir tai gali kartais pakišti koją.

Abi komandos žaidžia ganėtinai skirtingai. Nepaisant to, su kokiu varžovu susiremia Slovėnija, jie visada remiasi tolimąja artilerija ir gynėjų prasiveržimais į baudos aikštelę. Pusfinalyje prieš ispanus jie rėmėsi tik tritaškiais ir tai darė fantastiškai gerai. Slovėnija turi daug pasitikėjimo savo jėgomis ir nebijo mesti sudėtingą ir neparuoštą metimą. Tačiau tai nereiškia, kad jie žaidžia be drausmės. Tokie epizodai pasitaiko retai rungtynėse. Slovėnai neturi stipriausios priekinės linijos, tačiau ir aukštaūgių didelis noras kompensuoja itin daug gynyboje. Net natūralizuotas amerikietis Anthony Randolphas žaidžia už Slovėniją lyg būtų pasiruošęs paaukoti gyvybę dėl jos vėliavos. Slovėnijos vieningumas primena Lietuvos rinktinę. Itin maža šalis, su galybe fanų ir komanda vieninga kaip kumštis. Visi lietuviai supranta, ką šiai komandai reiškia finalas ir kaip jie norės šios pergalės.

Tuo tarpu Serbija žaidžia įvairiai ir labai atsižvelgia į varžovų galimybes. Jau dvi paskutines rungtynes Serbija mėgina viską daryti per priekinę liniją, nes jų varžovai tokiomis pasigirti negali. Panašu, kad ir finale jie galės žaisti panašiai, tačiau taip lengva nebus. Vis dėlto Bobanas Marjanovičius turėtų pridaryti labai daug problemų varžovams tiek taškų, tiek išprovokuotų pražangų atžvilgiu. Net nereikia abejoti, kad serbai mėgins žaisti per baudos aikštelę, tačiau jų neturėtų raminti tai, kaip Slovėnija susitvarkė su ispanais. Aišku, kad Serbija negalės remtis tik tuo ir jie bus priversti ieškoti kitų variantų. O jeigu Slovėnija žais kaip prieš Ispanus ir pataikys taip pat fantastiškai, tada Serbijai reikės kur kas didesnių pajėgų negu taškų iš baudos aikštelės. Bet pajėgos tikrai bus ir galima drąsiai pasitikėti Bogdanu Bogdanovičiumi, kuris darys viską ir puolime, ir gynyboje. L.Dončičius turės labai sunkias rungtynes, nes puolime jam teks žaisti prieš serbų žvaigždę, kuris fantastiškai dirba gynyboje.

Abi komandos iš visų padėčių pataiko labai panašiai. O kamuolių finalistės atkovoja identiškai tiek pat. Komandos taip pat atlieka tiek pat klaidų. Serbai atlieka pusantro rezultatyvaus perdavimo daugiau. Tačiau slovėnai perima pusantro kamuolio daugiau per rungtynes ir blokuoja vienu metimu daugiau. Serbai iš baudos aikštelės pelno trimis taškais daugiau, nuo suolelio prideda penkiais papildomais taškais daugiau ir pelno trimis taškais daugiau antraisiais šansais. Tačiau slovėnai po varžovų klaidų pelno trimis taškais daugiau.

Komandų statistika yra itin panaši ir viskas skiriasi minimaliai. Tai ir parodo, kokio finalo fanai gali laukti. Finale viskas spręsis iš mažų smulkmenų ir nugalėtoja gali nulemti viena klaida ar vienas atkovotas kamuolys. Visi žiūrovai turėtų nusiteikti nuostabiam finalui, nes šios ekipos tikrai tokį parūpins.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA