„Eurobasket 2017“ apžvalga: ar gali slovėnai nukauti Ispaniją? | Kas vyksta Kaune

„Eurobasket 2017“ apžvalga: ar gali slovėnai nukauti Ispaniją?

Asociatyvi / Delfi.lt/K. Čachovskij nuotr.

Europos čempionatas sparčiai artėja prie pabaigos. Likus vos keturioms ekipoms atėjo laikas išsiaiškinti, kas kausis finale. Pirmajame pusfinalyje susitiks čempionės vardą ginanti Ispanija ir pirmojo medalio šalies istorijoje siekianti Slovėnija.

Statymai.com sporto ekspertai portalo „Kas Vyksta Kaune“ skaitytojams kasdien pristatys artėjančių rungtynių apžvalgas, kurios padės susipažinti su ryškiausiomis Europos komandomis bei kvies drauge prognozuoti rungtynių rezultatus.

Po neįtikėtino grožio rungtynių, kai Slovėnija palaužė Latviją, bus sunku tikėtis panašaus vaizdo ir čia. Slovėnijos ekipa jau du kartus pelnė daugiau negu 100 taškų šiame čempionate, kai tuo tarpu Ispanijos rinktinė vos du kartus į savo krepšį praleido daugiau negu 70 taškų.

Slovėnijos rinktinė labai mėgsta bėgti, žaisti greitą krepšinį, rungtyniauti efektyviai ir su didele ugnele akyse. Tuo tarpu Ispanija šiame čempionate puolime nepersistengia ir žaidžia klampinantį krepšinį. Jie neleidžia varžovams pajusti savo žaidimo ritmo.

Slovėnija šiame čempionate yra antra pagal rezultatyvumą komanda. Slovėnai pelno net po 89,7 taškus per rungtynes ir nusileidžia tik Latvijos rinktinei (91,6), kuri jau yra eliminuota iš pirmenybių. Tiesa, tie patys ispanai yra ketvirti pelnydami po 86,6 taško per rungtynes. Tačiau verta pažymėti, kad Ispanija dar net nerodo savo pilno pajėgumo.

Atrodė, kad rungtynėse su Vokietija jiems gali kilti problemų, tačiau Marco Gasolio benefistas trečiame kėlinyje greitai sukūrė čempionams dviženklį pranašumą. Ispanai gerai tvarkėsi su Vokietijos lyderiais, nors jie ir kibo į atlapus rungtynių favoritei. Tačiau buvo aiškiai matyti, kad yra tik laiko klausimas, kada Ispanija pabėgs į priekį ir užbaigs viską anksčiau laiko.

Tuo tarpu Slovėnijos rinktinė demonstravo itin gražų akiai žaidimą, o rungtynių eigą kontroliavo viso susitikimo metu. Slovėnai du kartus susikūrė dviženklį pranašumą, tačiau latviams juos pavijus – nepasimetė. Slovėnai demonstravo šaltą protą, puikiai naudojosi varžovų klaidomis ir puikiai išnaudojo savo individualų meistriškumą.

Šiose rungtynėse daug ką lems Ispanijos rinktinės nusiteikimas. Jei jie nuo pat pirmų minučių bus linkę slovėnams perkasti gerkles, didelė tikimybė, kad taip ir nutiks. Tuo tarpu Slovėnija turės mėginti žaisti savo žaidimą ir įvelti ispanus į bėk ir mesk. Nors ir tai nėra paranku, tačiau tai yra daug parankiau negu pozicinis ir lėtas žaidimas, kurio metu broliai Gasoliai darytų viską, ką tik nori prieš savo varžovus pusfinalyje. Slovėnų priekinė linija yra per silpna, kad galėtų atsilaikyti prieš Ispanijos aukštaūgius poziciniame žaidime. Tačiau žaidžiant greitai, Pau Gasoliui kiltų daug problemų dėl savo garbingo amžiaus (36), o nei jis, nei jo jaunesnis brolis nebūtų visiškai išnaudojami.

Abi ekipos labai panašiai meta iš dviejų taškų zonos, tačiau Ispanijos rinktinė daug geriau pataiko iš toli (42,1% – 33%). Nors ispanai labai gerai kovoja dėl kamuolių (43,6), slovėnai savo varžovams taip pat menkai nusileidžia (39,4). Tiesa, ispanai atlieka daugiau rezultatyvių perdavimų (24,7 – 18,1), nors tai galima paaiškinti žaidimo planu. Ispanai daug žaidžia du prieš du ir dažnai Gasoliai numetinėja kamuolį snaiperiams. Ispanijos žaidime galima matyti daug metimų iškart po perdavimo. Tuo tarpu slovėnai mėgsta žaisti vienas prieš vieną ir pas juos yra daugiau individualaus žaidimo, nors jie tuo tikrai nepiktnaudžiauja. Įdomu tai, kad abi komandos atlieka tiek pat klaidų, pelno tiek pat taškų iš po krepšio ir beveik tiek pat greitose atakose, susikūrus antrus šansus ir po varžovų klaidų. Slovėnai šiose grafose pirmauja minimaliai, tačiau jie itin nusileidžia kalbant apie atsarginių taškus: 38,9 ispanų taškai prieš 29,7 slovėnų.

Šios ekipos paskutinį kartą Europos čempionate susitiko 2013-aisiais, o tada pergalę šventė Slovėnija 78:69. Tai buvo pirmoji jų pergalė Europos čempionate prieš ispanus nuo 1999 metų. Galima teigti, kad Slovėnija turės sužaisti idealiai, primesti savo stilių ir visiškai nepasimesti, kad galėtų žengti į finalą, kur iškovotų pirmąjį vyrų krepšinio medalį per savo gyvavimo laikotarpį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA