Užsieniečiai Kaune su socialinėmis problemomis kovoja menu | Kas vyksta Kaune

Užsieniečiai Kaune su socialinėmis problemomis kovoja menu

Organizatorių nuotr.

Nors Lietuvą galima vadinti europietiška šalimi, deja, šių dienų įvykių fone, vis dar pasireiškia didelė diskriminacija tautinėms mažumoms, kurios išsiskiria tiesiog savo kultūra ar religija.

[galerija kiek=”16″]

Tokių įvykių sūkuryje ypač dažnai atsiduria Kaunas. Ši kebli situacija neramina ne tik politikus bei žurnalistus, bet ir jaunimą. Siekiant mažinti diskriminaciją prieš mažumas ir spręsti kitas opias socialines problemas, rugsėjo pabaigoje Kaune buvo įgyvendintas tarptautinis projektas Menas vietoj problemų“ (angl. Art Over Problems). Šio projekto metu jaunimas, susirinkęs iš Turkijos, Italijos, Ispanijos, Bulgarijos, Lenkijos ir Lietuvos diskutavo apie socialines problemas ir mokėsi jas spręsti pasitelkus meno pagalba.

Užkliuvo neigiamas požiūris į pabėgėlius

Projekto metu, užsieniečiai, sužinoję, jog Kaune knibždėte knibžda socialinių problemų – suskubo jas spręsti. Visų pirma tarptautinis jaunimas atkreipė dėmesį į kauniečių neigiamą požiūrį į pabėgėlius. Įkvėpti tarptautinio šiuolaikinio meno festivalio Kaunas mene 2016, susirinkęs jaunimas iš Europos išlankstė gausybę popierinių origami balandžių, kuriais papuošė Kauno ąžuolyno parką. Ant balandžių buvo surašytos tolerancijos ir taikos žinutės lietuvių ir anglų kalbomis, siekiant skatinti praeivių dėmesį į tolerancijos svarbą. Tai buvo paprasta, bet išraiškinga ir graži meno forma ir žingsnis diskriminacijos mažinimo link.

Kaip vienas akcijos organizatorių I. Malinauskas teigė: Kuomet žmonės jaučiasi saugūs ir gerbiami, natūralu, kad jie gali efektyviau dirbti mūsų valstybės labui, kurdami ne tik ekonominę naudą, bet ir, dažnai, didindami nacionalinę laimę. Į tai būtina atkreipti dėmesį.

Nepraleido pro akis duobių ir šiukšlių mieste

Kita Kauno problema į kurią užsieniečiai atkreipė dėmesį be abejo buvo duobės keliuose. Nors Kaunas tikrai gerina situaciją vairuotojams, jaunimas vis dar suskubo pasišaipyti iš nesibaigiančios duobių problemos mieste. Meno pagalba jie atskleidė, kas gali slėptis Kauno duobėse. Tokiu būdu siekiama atkreipti dar didesnį politikų dėmesį į šią opią problemą.

Jaunimui pro akis nepraslydo ir dideli šiukšlių kiekiai, kauniečių priklausomybė telefonams ir skurdas atokesnėse miesto vietose. Menininkų sprendimus šioms problemomis galite rasti mūsų galerijoje.

Vis tik užsieniečiams patiko Lietuva

Nepaisant visko Art over Problemsprojekto dalyviai iš Europos liko sužavėti Lietuva. Tiek miesto kultūra, tiek kraštovaizdis jiems paliko didelį įspūdį. Jie turėjo progą pabendrauti ne tik su lietuviais projekto dalyviais, bet ir su vietiniais žmonėmis Kaune, ir liko nustebinti jų anglų kalbos žiniomis, bei draugiškumu.

Aš myliu Lietuvą, tai be galo graži šalis. Čia oras labai šaltas, bet žmonės gali būti labai šilti. Apsilankau čia jau trečią kartą ir tikiuosi ne paskutinį, nes nuolat pasiilgstu šios šalies, – sakė Mert iš Turkijos.

Tikimasi, kad projekto dalyviai ir jų sukurtas socialinis menas skatins didesnį jaunimo domėjimąsi socialiniu menu, kuriuo bus atkreipiamas dėmesys į socialines problemas ne tik Kaune, bet ir svetur. Visgi Kaunas turi didžiulį kūrybinį potencialą, tad kodėl tuo nepasinaudojus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA