Verslas diktuoja studijų madas | Kas vyksta Kaune

Verslas diktuoja studijų madas

Neseniai paskelbtuose geriausių Lietuvos kolegijų reitinguose Kauno technikos kolegija (KTK) antrus metus iš eilės patenka tarp trijų geriausių.

Kolegijos direktoriaus Nerijaus Varno teigimu, aukštas pozicijas lėmė besikeičiantis studentų požiūris į techninius mokslus bei studijų programos, kurios orientuotos į verslo poreikį.

Ilgus metus tarp populiariausių abiturientų pasirinkimų buvusių socialinių ir humanitarinių studijų programų spindesys pamažu ima blėsti. Šių metų 12 valstybinių ir 10 nevalstybinių kolegijų vertinimai parodė, kad lyderių pozicijose įsitvirtina techniniai ir tikslieji mokslai.

Pasak KTK direktoriaus N. Varno, tai, kad Kauno technikos kolegija antrus metus iš eilės lieka įsitvirtinusi geriausiai vertinamų kolegijų TOP 3, nors prieš kelis metus dar buvo 5-toje pozicijoje, rodo pasikeitusias būsimų studentų pasirinkimų tendencijas.

„Kai kurių socialinių ir humanitarinių krypčių studijų studentų ruošimo kiekis ir tempas diktuoja tokias sąlygas, kad Lietuvos darbo rinkai jų nereikės net ne 5 ar 10 metų. Šios studijos, esant dabartinei situacijai, daugeliui gali  tapti tik teorine karjera, o, norint įsidarbinti, teks keisti profilį. Tai pagaliau pradeda suvokti ir jauni žmonės.

Pavyzdžiui, KTK net 26,5 proc. valstybės finansavimą gavusių studentų pasirinko inžinerines studijas, kurios yra paklausios rinkoje, o verslas jau dabar gali įdarbinti nemažą dalį studentų. Taip pat esame vienintelė kolegija Lietuvoje, kurią antrus metus iš eilės renkasi 15 proc. didesnis skaičius pirmakursių nei praėjusiais metais. Tai tik patvirtina, kad studentai pradėjo savo ateitį vertinti per perspektyvos prizmę, ieškoti specialybių, kur jau šiandien gali dirbti geriau nei vidutiniškai apmokamą darbą“, – sako jis.

N. Varnas tarp populiariausių būsimų KTK studentų pasirinkimų išskyrė tris – „Statybos inžineriją“, ,,Automobilių techninis eksploatavimas“ ir ,,Autotransporto elektronika”.  

„Aukštyn vėl šokusi statybų rinka kelis metus iš eilės lemia statybų inžinierių paklausą. Svarbu ir tai, kad šios srities specialistai, kurie gali dirbti projektuojant ir statant pastatus nuo idėjos iki jų eksploatavimo, tapti projekto, statybos ar specialiųjų darbų vadovais nesunkiai darbą randa, tiek Lietuvoje, tiek ir D. Britanijoje, Skandinavijoje ar kitose Europos bei pasaulio valstybėse.

Darbdaviai nuolatos ieško automobilių bei jų sistemų inžinierių, todėl šios studijų programos visada patenka tarp populiariausių pasirinkimų. Taip pat galiu išskirti ir šiemet startuojančią itin perspektyvią orlaivių mechanizmų eksploatavimo programą, kurios dauguma specialistų greičiausiai dirbs visame pasaulyje, nes tai itin mobili ir tikrai gerai apmokama profesija“, – studentų pasirinkimus įvardina kolegijos direktorius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA