Radiatoriai pleškina lyg būtų šalčiausia žiemos diena: kauniečiai gyvena su atvirais langais | Kas vyksta Kaune
Visi pranešimai
Skaitytojo pranešimas

Radiatoriai pleškina lyg būtų šalčiausia žiemos diena: kauniečiai gyvena su atvirais langais

Dalintis:

Prieš dvi savaites, spalio 17 dieną, Kaune pradėtas šildymo sezonas. Nors termometro stulpeliai dar nenukrito labai žemai, bet miesto centre gyvenantys kauniečiai teigia, kad radiatoriai šyla taip, kad tenka gyventi atvirais langais ir šildyti orą.

„Radiatoriai pleškina, namie 26 laipsniai. Langai, durys atidaryti – šildom orą. Skambinau į „Mano būstas“, kad prisuktų šildymą, tai jokios reakcijos. Šv. Gertrūdos g. 37“, – rašė skaitytojas Artūras.

Kauniečio teigimu, toks neadekvatus šildymas jų namuose tęsiasi nuo šildymo sezono pradžios.

Kaip matyti nuotraukose su laiko žyme, nuo karščio gelbėjasi ne tik į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipęsis vyras, bet ir kiti namo gyventojai. Nuotraukose matyti, jog beveik visi gyventojai atsidarę namų langus.

Papildyta UAB „Kauno energija“ atstovų komentaru

„Šilumos tiekėjas šilumą tiekia iki pastato įvado, o už pastato vidinių šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūrą, t. y. už temperatūros reguliavimą šilumos punkte bei kitus su juo susijusius darbus atsako pastato administratorius arba bendrijos paskirtas šilumos punkto prižiūrėtojas. Todėl norint sumažinti ar padidinti temperatūrą daugiabučiuose, gyventojams reiktų kreiptis į už tai atsakingą įmonę arba asmenį.

Tikslinga žinoti, jog patalpų perkaitimas bei netolygus jų šilimas – tai daugiabučių su senais elevatoriniais šilumos punktais problema. Todėl norint jos išvengti ir sutaupyti, rekomenduotina apsvarstyti šilumos punkto modernizavimo galimybę. Pakeitus seną, susidėvėjusį šilumos punktą į naują, rankiniu būdu reguliuoti temperatūros pastate nebereikės, nes šiuolaikiniai šilumos punktai yra automatizuoti. Tai reiškia, kad jie patys reaguoja į temperatūros pokyčius lauke ir parenka optimalų šilumos kiekį, būtiną sušildyti daugiabutį tiek, kad gyventojai jame jaustųsi komfortiškai.

Apskaičiuota, kad pakeitus seną šilumos punktą į naują, suvartojamos šilumos kiekis pastate sumažėja 15 proc. Tuo pačiu atnaujinus ir karšto vandens bei šildymo sistemas (vamzdynus), sąskaitų už šildymą dydį daugiabučio gyventojai gali sumažinti 25 proc. Visos šios priemonės numatytos mažosios renovacijos projekte, kuriam Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) šiuo metu skiria iki 80 proc. siekiančią paramą. Plačiau apie tai sužinoti galima čia.

Naudinga žinoti, jog imtis šilumos punkto atnaujinimo darbų galima ir šildymo sezono metu. Nevertinant laiko, skirto gyventojų sprendimo dėl mažosios renovacijos priėmimui, projekto parengimui ir derinimui, šilumos punkto pakeitimas gali užtrukti iki savaitės“, – komentavo Marketingo ir komunikacijos skyriaus komunikacijos projektų vadovė Ieva Kudaševičiūtė.

33
8
Tai portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų pateikta informacija. Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija neatsako už autorių mintis ir išsakomas idėjas, tačiau kviečia būti pilietiškiems ir reikšti savo nuomonę viešai.
NAUJAUSI

Skaitytojų pranešimai

REKOMENDUOJAME

Skaitytojų inicijuotos temos

Žinai, ko nežinome mes?

Dalinkitės nuotraukomis ar vaizdo medžiaga, praneškite informaciją, pasidalinkite savo nuomone ar persiųskite medžiagą, kuri gali būti naudinga ruošiant straipsnius portale „Kas vyksta Kaune”.