Modernus žvilgsnis į tarpukarį ir lietuvišką gastronomiją – naujajame Kauno bare „Palė Alė“ – Kas vyksta Kaune

Modernus žvilgsnis į tarpukarį ir lietuvišką gastronomiją – naujajame Kauno bare „Palė Alė“

/ Organizatorių nuotr.

Ar žinojote, jog tarpukario Kaune, greta prabangių restoranų, jaukių kepyklų bei žavių kavinių, veikė net 33 barai? Pabendrauti su draugais ar tiesiog pasižmonėti po darbo norintiems svečiams jie siūlė ne tik lokalių bei užsienio gamintojų gėrimų, bet ir modernius, tiek lietuviškas, tiek vakarietiškas gastronomijos tradicijas atliepiančius patiekalus.

Įkvėpė tarpukaris

Vienas jų – nuo 1929 iki 1933 metų Laisvės alėjos širdyje veikęs, pirmasis mieste kabaretinę programą pristatęs baras „Pale Ale“. Šiandien ši, daugybę naujovių į to meto Kauną atnešusi vieta tapo įkvėpimu naujo baro gimimui. Senamiestyje, adresu Vilniaus g. 26 veikti pradeda gėrimais bei patiekalais jau dabar stebinantis „Palė Alė“.

„Vienos iš miesto švenčių metu dalyvavome ekskursijoje ir ją vedusi istorikė paminėjo ketverius metus laikinojoje sostinėje veikusį barą „Pale Ale“, pavadinimą gavusį nuo Prienų Goldbergo alaus daryklos verdamo alaus rūšies. Pavadinimą gidė ištarė labai nuotaikingai, tad tuo metu nusijuokėme, kad sulietuvintas jis puikiai skambėtų ir šiais laikais. Nusprendę, kad norime atverti naujo baro duris, prisiminėme šį pavadinimą ir pradėjome domėtis senojo baro istorija“, – sako „Palė Alė“ vadovas Mindaugas Urmanavičius.

Mindaugas Urmanavičius / Organizatorių nuotr.

Baro įkūrėjas pažymi, jog duris atveriantis „Palė Alė“ iš tarpukario semiasi įkvėpimo, tačiau kuria naują istoriją. Pasirinkę išraiškingą 1900-ųjų statybos namą, baro komanda įsikūrė pačiame Senamiesčio centre. Remontuodami patalpas jie išsaugojo ir atrastas autentiškas detales, tad lankytojus stebins skoningai suderintomis XX amžiaus pradžios bei moderniomis interjero detalėmis.

Dėmesys Lietuvos gamintojams

Tiesa, pagrindinis baro akcentas – profesionalių šalies šefų sukurtas, mieste išskirtinis užkandžių bei patiekalų meniu.

„Pasidomėjome ir ką žmonės valgė bei gėrė tarpukariu. Kartais gali atrodyti, jog tuo metu turėjo dominuoti tradiciniai, mums visiems puikai pažįstami bulvių patiekalai, bet nustebome sužinoję, jog laikinosios sostinės gastronomija buvo labai moderni bei įvairi, gerųjų praktikų pasisėmusi iš skirtingų tautų, bet nepabėganti nuo savųjų gamintojų. To šiandien siekiame ir mes – kurti modernius lietuviškos gastronomijos patiekalus bei atgaivinti kitus to meto populiarius užsienio šalių receptus“, – pasakoja „Palė Alė“ vadovas.

Naujajame „Palė Alė“ bare – didžioji dalis produktų patiekalams atkeliauja iš lietuviškų ūkių ir Lietuvos gamintojų.

Organizatorių nuotr.

„Jau dabar ryškėja „Palė Alė“ meniu vizitinė kortelė. Tai – kiaulienos arba vištienos šnicelis, kurį, džiaugiamės, jog mūsų šefams pavyko išdirbti labai puikiai. Gaminant didelę dalį kitų patiekalų pasitelkiame cirkuliacijos (pranc. sous-vide) metodą, leidžiantį išsaugoti geriausias maistines ir užtikrinti skonines savybes. Meniu lankytojai ras ir modernią kiaulienos zrazo interpretaciją, tarpukariu labai mėgtą, sudaku vadintą sterko patiekalą, grikių blynus, keletą skirtingų užkandžių su skumbre, silkės tartarą, alaus, trintų rūgštynių bei šaltajam metų periodui itin tiksiančią sterko bei vėžių žuvienę. Tarp užkandžių – ir geriausių Lietuvos mažųjų ūkių sūrių bei mėsos rinkiniai, aštrios rūkytos kiaulės ausys ir dar daug kitų šiuolaikinių, profesionalių šefų paruoštų produktų derinių“, – meniu pristato M. Urmanavičius.

Atsižvelgdami į šiandieninius pomėgius, baro šefai parengė ir intriguojančias burgerių interpretacijas. Jos dėl pagal specialų receptą kepamų bandelių, primenančių beigelius, „Palė Alė“ meniu vadinamos beigelburgeriais. Tai – duoklė iki šiol visame pasaulyje populiariems litvakų virtuvės patiekalams.

Gėrimų meniu – mažieji bravorai

Už „Palė Alė“ baro – dešimt baro kranų, kuriuose pasiūlymai keisis kone kiekvieną savaitė. Aštuonias iš šių pozicijų visuomet sudarys mažųjų, puikiai vertinamų Lietuvos bravorų gaminiai. Viena bus skirta užsienio gamintojų alui, o dar viena – putojančiam vynui.

Dar netoli pusės šimto skirtingų, nišinių Lietuvos aludarių gėrimų rūšių bus galima rasti ir greta baro esančiuose šaldytuvuose.

Organizatorių nuotr.

„Jaučiame, jog mūsų miesto gyventojai bei svečiai ne tik pribrendo, bet ir labai nori atrasti geriausią, ką gali pasiūlyti Lietuvos gamintojai. Savo ruožtu mūsų šalies ūkiai bei cechai kokybe bei išradingumu niekuo nenusileidžia užsienio produkcijai. Mes siekiame visą tai apjungti ir mus aplankiusiems klientams pristatyti geriausius šalies produktus, gaminius bei jų interpretacijas“, – sako M. Urmanavičius.

Ne vieną populiarų barą mieste jau įkūrusi komanda, „Palė Alė“ duris oficialiai atveria jau penktadienį. Visų apsilankiusiųjų atidarymo dieną laukia ir speciali programa – patefonų didmeistrio DJ Ericho parinkta vinilinių plokštelių muzika.

Naujasis baras veiks kiekvieną dieną. Pirmadieniais – nuo 17 iki 23 val., antradieniais-ketvirtadienis – nuo 17 val. iki vidurnakčio, penktadieniais – nuo 16 iki 1 val. nakties, šeštadieniais – nuo 11. iki 1 val. nakties bei sekmadienais – nuo 11 iki 23 val.

Daugiau naujienų galima sekti „Palė Alė“ profilyje „Facebook“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA