Apelsinai ir mandarinai dažnam siejasi su žiemos šventėmis ir žiema apskritai. Juk būtent šiuo laiku parduotuvių lentynos prisipildo šiais sultingais oranžiniais vaisiais, kurių, atrodytų, neįmanoma atsivalgyti. O kur dar pasakojimai apie tai, kad jie – puikus vitaminų šaltinis.
Bet specialistai įspėja: daliai žmonių šių vaisių verčiau atsisakyti. O ir tiems, kuriems juos galima valgyti, specialistai vieningai rekomendavo prieš lupant žieveles vaisius nuplauti.
Būtent apie tai, ar reikėtų vaisius nuplauti prieš juos lupant, sveikatos specialistams klausimą paprašė užduoti portalo „Delfi“ skaitytoja Rasa.
Kam verčiau vengti, o kam valgyti į sveikatą?
VUL Santaros klinikų gastroenterologas gydytojas Benediktas Kurlinkus sakė, kad prieš nulupant bet kuriuos vaisius su žievelėmis, juos visada reikėtų nuplauti.
„Taip reikia padaryti nepaisant to, kad lupimo metu su žievele pasišalina visi galimi infekcinių ligų sukėlėjai, jų išskiriami toksinai, kitos cheminės medžiagos, kuriomis vaisiai galėjo būti paveikti auginimo metu. Žievelės nenuplovus, jos lupimo metu rankomis liečiant jau nuluptas vaisiaus dalis, ligas sukeliančios medžiagos gali ant jų patekti, nes lupant žievelę ji yra čiupinėjama rankomis“, – nurodė gydytojas.
Taip pat medikas patarė citrusiniais vaisiais nepiktnaudžiauti.
„Mandarinai, apelsinai, kiti citrusiniai vaisiai skatina atsipalaiduoti tarp stemplės ir skrandžio esantį raumeninį žiedą ir dėl to dažniausiai paūmėja GERL simptomai. Taigi asmenims, sergantiems GERL, visada rekomenduoju šių vaisių atsisakyti arba vartoti mažiau.
Kita vertus, citrusiniai vaisiai labai tinka asmenims, sergantiems dirgliosios žarnos sindromu arba varginamiems pilvo pūtimo. Jų virškinimo metu žarnyne paprastai nesusidaro daugiau dujų, jie nedirgina žarnyno“, – komentavo gydytojas.
Gresia žarnyno infekcijos
Nepatingėti nuplauti apelsinų ar mandarinų siūlė ir „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Giedrė Tautkevičienė.
„Visi vaisiai turėtų būti būtinai plaunami. Nepaisant to, kad mes odelę nusilupame, bet nuo jos nešvarumai, bakterijos, pirmuonys persikelia ant rankų, o juk nusilupę vaisius iš karto nepuolame rankų plautis. Todėl viskas, kas buvo ant vaisių, patenka pas mus į vidų.
Bakterijai su maistu, vaisiais, daržovėmis, patekus į žmogaus organizmą, pirmieji ligos simptomai atsiranda po 6–48 valandų. Žarnyno bakterinės infekcijos – tai bendras pavadinimas įvairių ligų, kurias sieja panašūs simptomai, o jas būtent ir sukelia bakterijos“, – paaiškino vaistininkė.
Anot jos, pagrindiniai žarnyno infekcijos požymiai: viduriavimas, pykinimas, vėmimas, pilvo raižymas, virškinimo sutrikimai. Esant ūmioms žarnyno infekcijoms gali pakilti temperatūra, pūlingos išmatos.
„Ypatingą pavojų sergant bet kokia žarnyno infekcija kelia dehidratacija – vandens kiekio sumažėjimas organizme. Tai ypač pavojinga mažiems vaikams“, – neabejojo G. Tautkevičienė.
Galima užsikrėsti net hepatitu A
BENU vaistininkas Marius Lukštaraupis irgi patikino: „Vienareikšmiškai būtina plauti iš parduotuvės parsineštus vaisius. Net nuo nuplautų vaisių galima užsikrėsti hepatitu A ir kitais virusais. Svarbu atkreipti dėmesį, kad šiuo laiku padidėja sergamumas norovirusinėmis infekcijomis.
Ši liga ypač greitai plinta ir yra labai lengvai užkrečiama. Šis virusas sukelia tokius simptomus kaip vėmimas, viduriavimas ir skrandžio spazmai.
Norovirusinė infekcija sklinda per maistą, gėrimus, nešvarius paviršius ir gali sukelti ypatingai nemalonius pojūčius.
Pasitaiko, kad ši infekcija maišoma su apsinuodijimu maistu, kadangi virusai, prisitvirtinę prie maisto produktų patenka į žmogaus organizmą ir sukelia visus aukščiau išvardintus negalavimus“, – pasakojo M. Lukštaraupis.
Anot vaistininko, dažniausiai minėtieji virusai plinta per šviežias, termiškai neapdorotas daržoves, vaisius ir austres.
„Taigi, kadangi norovirusas plinta fekaliniu-oraliniu būdu, mandarinai – puikus ligos platintojas, nes jų dažniausiai žmonės paprasčiausiai neplauna“, – teigė vaistininkas.
Daugiau naujienų skaitykite čia.