Per savaitę - dar 10 mirčių nuo COVID-19 - Kas vyksta Kaune

Per savaitę – dar 10 mirčių nuo COVID-19

Asociatyvi / Kauno klinikų nuotr.
Asociatyvi / Kauno klinikų nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, Lietuvoje spalio 14–20 d. (42-ąją savaitę) bendras sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) rodiklis buvo 1252,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų, prieš savaitę jis buvo šiek tiek mažesnis – 1210,9 atvejo 100 tūkst. gyventojų, skelbia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Mažiausias sergamumo rodiklis registruotas Utenos apskrityje, didžiausias išliko Vilniaus apskrityje. Epideminis sergamumo lygis, t. y. peržengta 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų, pasiektas Vilniaus miesto savivaldybėje – 1514,92 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Lyginant šių metų 42-osios savaitės sergamumo duomenis su ankstesnės savaitės duomenimis, matyti, kad susirgimų gripu ir ŪVKTI skaičius padidėjo, o COVID-19 liga – sumažėjo.

Praėjusią savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligonines pateko 3 asmenys, dėl COVID-19 ligos – 86 asmenys, iš kurių 4 gydėsi intensyviosios terapijos skyriuose. Nuo gripo mirties atvejų nebuvo užregistruota, nuo COVID-19 ligos – 10 mirties atvejų. Visi asmenys – vyresni nei 77 metų amžiaus.

Situacija Europoje

Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centro (ECDC) 41-osios savaitės duomenimis, bendras sergamumas ŪVKTI išlieka panašus kaip ir pernai tuo pačiu metu. COVID-19 aktyvumas mažėja, tačiau ir toliau daugiausiai serga 65 metų ir vyresni žmonės, kuriems tikimybė atsidurti ligoninėje yra didesnė, taip pat sunkesnės ir komplikacijos dėl COVID-19 ligos. Sezoninio gripo aktyvumas ES / EEE šalyse išliko stabilus ir nedidelis. Kvėpavimo takų sincitinio viruso (RSV) aktyvumas taip pat išliko nedidelis, tačiau, atsižvelgiant į ankstesnius sezonus, šalys turėtų ruoštis RSV aktyvumo padidėjimui artimiausiomis savaitėmis.

Tinkamas laikas skiepytis

Primename, kad patikimiausia apsauga nuo gripo ir COVID-19 ligos yra skiepai. Rekomenduojama nuo abiejų ligų pasiskiepyti vieno vizito pas gydytoją metu. Ypač raginame aktyviai skiepytis tiems, kuriems gresia susirgti sunkesnėmis ligos formomis. COVID-19 ir gripo rizikos grupės yra tos pačios:

  • 65 metų amžiaus ir vyresniems žmonėms;
  • sergantiems lėtinėmis ligomis (taip pat ir vaikams);
  • socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojams (taip pat ir vaikų globos įstaigose);
  • sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams;
  • nėščiosioms (bet kuriuo nėštumo laikotarpiu);
  • nuo šio rudens nemokamai gripo vakcinomis skiepijami ir 2–7 metų vaikai
  • Kur užsiregistruoti skiepijimui?

    Nors pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19 galima viso sezono metu, tačiau specialistai rekomenduoja nedelsti ir nuo šių ligų pasiskiepyti iki sergamumo pakilimo (kuris įprastai būna gruodžio–vasario mėn.).

    Jeigu įstaiga, prie kurios esate prisirašęs, neturi COVID-19 vakcinos, galima registruotis bet kurioje kitoje įstaigoje, kuri jos turi. Gydymo įstaigų, kurios turi COVID-19 vakcinų, sąrašas skelbiamas.

    Primename, kad nemokamai COVID-19 vakcina gali skiepytis visi 6 mėn. ir vyresni asmenys, kurie yra drausti privalomuoju sveikatos draudimu. Sezoninio gripo vakcina nemokamai skiepijami tik rizikos grupėms priklausantys gyventojai ir tik toje gydymo įstaigoje, kurioje yra prisirašę.

    Rekomenduojami video
    TOP NAUJIENOS
    SUSIJUSIOS NAUJIENOS
    Naujausios žinios
    EISMAS
    112
    LAISVALAIKIS
    KULTŪRA
    VERSLAS
    MOKSLAS IR IT
    SPORTAS
    POLITIKA