A. Gudžius – olimpinių žaidynių disko metimo finale – Kas vyksta Kaune

A. Gudžius – olimpinių žaidynių disko metimo finale

Lrytas.lt 2024/08/05 13:37
Mykolas Alekna, Andrius Gudžius / A. Pliadžio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas
Mykolas Alekna, Andrius Gudžius / A. Pliadžio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Pirmadienį „Stade de France“ stadione Paryžiuje savo kovas pradėjo mūsų šalies disko metikai. Antrą kartą istorijoje tose pačiose žaidynėse dalyvauja net trys Lietuvos disko metikai – Mykolas ir Martynas Aleknos bei Andrius Gudžius. Finalo normatyvą antruoju metimu įvykdė 21-erių Mykolas Alekna, o 23 metų Martynas taip ir nesugebėjo įrankį numesti 60 metrų ir liko A atrankoje penkioliktas. B grupėje startavo A.Gudžius, kuris neįvykdė normatyvo, tačiau su 10-uoju rezultatu pateko tarp 12 finalininkų.

Pirmą kartą trys Lietuvos disko metikai olimpiadoje varžėsi 2000-siais Sidnėjuje, kur pirmą iš dviejų olimpinio čempiono titulų iškovojo Virgilijus Alekna, 27-as galiausiai buvo 1992 m. olimpinis čempionas Romas Ubartas, o 30-ąją poziciją užėmė dabartinis A.Gudžiaus treneris Vaclovas Kidykas.

Pasaulio rekordininkas Mykolas Alekna ir jo brolis Martynas, į olimpines žaidynes patekęs pagal reitingą (22 vieta), startavo A grupėje ir turėjo po tris bandymus. Martyno Aleknos šio sezono geriausias rezultatas yra 66 m 59 cm, o asmeninis rekordas – 67 m 23 cm.

Tuo tarpu Mykolas šiemet pagerino net 38 metus gyvavusį pasaulio rekordą, kai balandį JAV numetė diską net 74 m 35 cm. Mykolas yra vadinamas vienu pagrindinių pretendentų į olimpinį auksą.

Martynas kvalifikacijoje pirmuoju metimu diską numetė tik 58.34 m. Nepasisekė ir Mykolui – jis ne itin gerai paleido diską, šis skriejo ties 55 metrais ir lietuvis specialiai peržengė sektoriaus ribą.

Tad po pirmųjų metimų broliai Aleknos buvo 11–14 vietose.

Antruoju metimu Martynas diską numetė dar šiek tiek mažiau – 57.53 m. Tuo tarpu Mykolas susiėmė ir ramiai numetė diską net 67.47 m bei pasiėmė bilietą į finalus. Jam jau trečiojo metimo neprireikė. Geriau už M.Alekną niekas nemetė: mūsiškis bendroje įskaitoje užėmė pirmąją vietą.

Trečiuoju metimu Martynas įrankį nuskraidino toliausiai – 58.66 m., tačiau į finalus jis neprasimušė, galutinėje A grupės įskaitoje užėmęs 15 vietą.

A grupėje be lietuvio į finalus anksčiau laiko su kvalifikacinais metrimais pateko ir austras Lukas Weisshaidingeris – 66.72 m. bei australas Matthew Denny – 66.83 m.

B grupėje varžėsi ir jau trečiose olimpinėse žaidynėse dalyvaujantis Andrius Gudžius. Rio de Žaneire jis buvo 12-as, Tokijuje – šeštas.

Pasaulio reitinge A.Gudžius šiuo metu užima šeštąją vietą. Jo geriausias šio sezono rezultatas – 66 m 57 cm, asmeninis rekordas – 69 m 59 cm.

Pirmuoju metimu lietuvis diską numetė 60.83 m ir buvo įsitaisęs 6-oje vietoje. Antruoju metimu A.Gudžius gerokai pagerino savo situaciją – diskas nuskriejo 64.07 m. ir jau buvo ketvirtas savo grupėje. Trečiasis jo bandymas buvo nesėkmingas. Bendroje įskaitoje A.Gudžius pateko į finalą 10-uoju.

Normatyvą šioje grupėje įvykdė vokietis Clemensas Prueferis – 66.36 m. Pasaulio čempionas Kristjanas Čechas diską nsukraidino tik 64.80 m ir buvo bendroje įskaitoje devintas.

Į finalą patekti turėjo 66 m diską numetę lengvaatlečiai arba dvylika geriausius rezultatus pasiekusių sportininkų.

Iš viso Paryžiaus žaidynių disko metimo atrankos varžybose dalyvavo 32 diskininkai, padalinti į dvi grupes po 16.

Olimpinis rekordas (69 m 89 cm) nuo 2004 m. priklauso Virgilijui Aleknai, tačiau jo jaunėlis sūnus, pirmaujantis pasaulio reitinge mano, kad šis rezultatas Paryžiuje bus pagerintas. Norint iškovoti auksą diską reikės mesti daugiau nei 70 m.

Šią ribą 2024 m. sezoną, be Mykolo Aleknos, yra įveikę tik du disko metikai – Alexas Rose‘as iš Samoa (71 m 48 cm) ir slovėnas Kristjanas Čehas (70 m 48 cm).

Paryžiaus olimpinės žaidynės vyksta liepos 26-rugpjūčio 11 dienomis.

Daugiau skaityti galite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA