Paskelbtas trumpasis 60 restoranų kandidatų sąrašas, iš kurio šią vasarą bus išrinkti 30 geriausių Lietuvoje. Į geriausiųjų vietas pretenduoja ir 6 Kauno restoranai.
„Šiemet sudarydami 60 restoranų-kandidatų sąrašą klausėme ir publikos balso, prašėme restoranų lankytojų išsakyti, kas, jų nuomone, galėtų pretenduoti į geriausiųjų reitingą. Ačiū visiems gastronominės kultūros mylėtojams už šimtus komentarų su pasiūlymais – juos visus kruopščiai vertinome ir svarstėme.
Tikime, kad šiemet 60 restoranų-kandidatų sąrašas dėl to tapo dar įvairesnis ir įdomesnis, atspindintis, kaip sparčiai per pastaruosius metus kito ir vystėsi šalies restoranų rinka“, – pasakoja Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
Jis paaiškino, jog visus 60 kandidatų vertins Gero maisto akademijos nariai, o balsavimas tęsis visą gegužę ir birželį. Nugalėtojai turėtų paaiškėti liepos mėnesį.
Tokie restoranų rinkimai vyksta pasauliniu mastu, o Lietuvoje šis reitingas diktuojamas jau šeštą kartą. Reitingą organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija bei žurnalu „Geras skonis“.
„30 geriausių restoranų“ reitingas svarbus ne tik restoranų savininkams ar virtuvės šefams, bet ir lankytojams – ne vienam maisto kultūros mylėtojui jis yra tapęs savotišku gidu, į kurį atsižvelgiama dairantis vietų jaukiam vakarui, šventei ar verslo partneriams pavaišinti.
Tai sąrašas, kuriuo, ieškodami naujų skonių, vadovaujasi ir vietos restoranų lankytojai, ir turistai“, – teigė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir Gero maisto akademijos tarybos narė Evalda Šiškauskienė.
Šiais metais projektas sulaukė ir rėmėjų iš Danijos – putojančios arbatos gamintojų, kurie gerai žinomi „Michelin“ restoranuose.
Kaip bus vertinami restoranai?
Kandidatų sąraše esantys restoranai bus vertinami atsižvelgiant į patiekiamą maistą ir gėrimus, kuriamą aplinką, aptarnavimo kultūrą ir kokybę.
Didžiausias balas restoranams teks už atskleistus maisto skonius.
Bus vertinami rinkoje įsitvirtinę, ne anksčiau kaip nuo šių metų kovo 1 dienos savo veiklą plėtojantys restoranai.
Pretenduoja ir Kauno restoranai
60 restoranų-kandidatų sąrašą sudarė Gero maisto akademijos Taryba, atsižvelgdama į visų Lietuvoje esančių maitinimo įstaigų sąrašą.
Sąraše atsidūrė restoranai iš dvylikos skirtingų Lietuvos miestų ir vietovių – nuo Nidos, Juodkrantės ir Kretingos iki Radiškio Ukmergės rajone.
Į sąrašą pateko visi restoranai, patekę į geriausiųjų trisdešimtuką 2023 metais.
Kaune į geriausiųjų sąrašą pretenduoja „Agave“, „Arrivée“, DIA, „La Papa Loca“ „Monte Pacis“ ir „Nüman“ restoranai.
Vilniuje: „14Horses“, „Amandus“, „Augustin“, „Bizarre“ (Vilniuje ir Nidoje), „Bon Chop“, „Casa Peligrosa“, „Da Antonio“, „Demo restoranas“, „Dine“, „Džiaugsmas“, „El Gato Negro“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „Firenze“, „Gaspar’s“, „Gastronomika“, „HeJi“, „I Hate Sushi“, „La Capital“, „Le Travi“, MEAT (Vilniuje, Nidoje ir Palangoje), „Momo Grill“ (Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje), MOTÍF, „Narushi“, „Nineteen18“, „Pacai“, „Pachamama Dinner Club“, „Pas mus restoranas“, „Protėviai“, „River Town“, „Saint Germain“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Sushi Masters“ (keli miestai), „Taste Boutique“, „Telegrafas“.
Klaipėdoje: „Alba Bistro“, „Monai“, „ToLi nuo klasikos“.
Palangoje: „Avenue Brasserie“, „Monist“, „Pušų Paunksnėje“, „Restoranas Palanga“, „Todá“ (Palangoje ir Nidoje), „Vila Komoda“.
Kituose miestuose: „Apvalaus stalo klubas“ (Trakuose), „Fisheria“ (Nidoje), „Juodasis kalnas“ (Juodkrantėje), „Red Brick“ (Radiškyje, Ukmergės raj.), „Šturmų švyturys“ (Ventės rage), „Želvė Village & SPA“ (Kretingos raj.).