Prasideda aktyvus Lietuvos kariuomenės pratybų periodas – treniruosis virš 20 tūkstančių karių | Kas vyksta Kaune

Prasideda aktyvus Lietuvos kariuomenės pratybų periodas – treniruosis virš 20 tūkstančių karių

LK vadas generolas V. Rupšys / Št. srž. Arno Čemerkos nuotr.

Lietuvos kariuomenė balandžio–birželio mėnesiais vykdys vieną didžiausių ir intensyviausių karinio rengimo pratybų ciklų, kuriame dalyvaus per 20 tūkstančių Lietuvos ir sąjungininkų karių, tūkstančiai karinės technikos vienetų, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime. Visų šių pratybų tikslas – išbandyti Vilniaus viršūnių susitikime patvirtintus NATO regioninius gynybos planus, užtikrinant greitą pajėgų perdislokavimą iš vienos valstybės į kitą ir pasiųsti aiškią atgrasymo žinią priešui apie tvirtą NATO narių ryžtą ir įsipareigojimus kolektyvinei gynybai.

„Šį pavasarį ir vasaros pradžioje mūsų laukia išskirtinis Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu pratybų skaičius ir mastas. Vienu metu vyks keliolika mokymų, kai kurie iš jų – persidengiantys, kiti – atskiri, tačiau visus vienija svarbūs momentai, aktualūs ir Lietuvos gyventojams – matysite daugiau karių, bus daug karinės technikos judėjimo keliais, vyks mobilizacijos pratybos, kurių metu bus šaukiami rezervistai, aktyvuotos karo komendanto institucijos bei kai kuriose vietovėse įvesta komendanto valanda. Tai – seniai planuotas Lietuvos ir sąjungininkų karinis rengimas, atspindintis tiesioginę kariuomenės pareigą treniruotis ir būti pasiruošus“, – pristatydamas karinio rengimo pratybų ciklą sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys.

Balandžio 21-26 d. vyks bendros Lietuvos ir Lenkijos lauko taktikos pratybos su aviacijos elementu „Brave Griffin 24/II”, kuriose dalyvaus ir sąjungininkai iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) bei Portugalijos. Pratybų metu 1500 Lietuvos Didžiojo Etmono Jono Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ ir sąjungininkų karių išbandys vadinamajame „Suvalkų koridoriuje“ gynybos scenarijus pagal dvišalį Lietuvos ir Lenkijos „Oršos planą“.

Vienos didžiausių nacionalinių pratybų „Perkūno griausmas“, kuriose Lietuvos kariuomenės ir visos valstybės institucijos treniruosis perėjimą iš taikos į karo metą, pereinant visus etapus ir nuosekliai atliekant visus būtinus veiksmus, vyks balandžio 22 – gegužės 10 d. „Perkūno griausmo“ pratybos taip pat apims eilę mažesnių pratybų: „Perkūno bastionas 24“, „Budrus Sakalas 2024“, „Audros Smūgis 24“, „Kibernetinis skydas“ bei bus aktyvuojamos Lietuvos kariuomenės greitojo reagavimo pajėgos.

Šaukimus atlikti tarnybą gaus 10 tūkstančių aktyviojo kariuomenės personalo rezervo karių, apie 2500 bus pašaukta treniruotėms, dar 2000 iškviesti duomenų sutikrinimui. Mokymuose dalyvaus ir virš 4000 Lietuvos kariuomenės karių, taip pat šaulių sąjungos ir savivaldos atstovai. Šių pratybų metu taip pat bus treniruojami savivaldybėms paskirti komendantai, jiems bus formuojami komendantiniai vienetai ir vykdomos jų funkcijos, bus vykdoma materialiojo turto rekvizavimo treniruotė bei tam tikrose Vilniaus ir Kauno vietose laikinai įvesta komendanto valanda.

Visų pratybų metu bus užtikrinta lygiagreti sąveika su strategine vadaviete, NATO štabais ir sąjungininkų vienetais dalyvaujančiais pratybose „Saber Strike“, „Grand Quadriga“, „Immediate Response“ bei „Astral Knight“, kurios yra sudedamosios NATO pratybų „Steadfast Defender 24“, kuriose dalyvauja per 90 tūkstančių karių iš 32 sąjungininkių šalių, dalys. Visų šių pratybų tikslas yra patikrinti NATO gynybos planus, užtikrinant greitą pajėgų perdislokavimą iš vienos valstybės į kitą, taip pat demonstruoti ryžtą, transatlantinius įsipareigojimus.

Pratybas „Saber Strike“, Lietuvoje vyksiančias nuo balandžio 19 d. iki 24 d., vykdo JAV kariuomenės pajėgos Europos centrinėje ir rytinėje dalyse, su tikslu pademonstruoti gebėjimą greitai perkelti sausumos pajėgų elementus į kitą regioną, sustiprinti esamus sausumos pajėgų vienetus ir pasiekti atgrasymo efektą. Pratybose dalyvausiantys apie 600 JAV karių ir 120 vnt. ratinės technikos persidislokuos iš Lenkijos per Budzisko-Kalvarijos postą ir kartu su Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų elementais ir Lietuvoje dislokuotu JAV batalionu vykdys kovinio šaudymo pratybas.

Lygiagrečiai balandžio 23 d. prasidės ir iki gegužės pabaigos tęsis Vokietijos Bundeswehro plataus masto pratybos „Grand Quadriga 2024“, kurių metu į Gen. Silvestro Žukausko (Pabradė) ir Brg. gen. Kazio Veverskio (Kazlų Rūda) poligonus persidislokuos virš 3 tūkst. Vokietijos karių bei 200 vienetų karinės technikos, tarp jų „Leopard“ tankai, pėstininkų kovos mašinos „Puma“ ir „Boxer“. Pratybos yra orientuotos į 2 divizijų perdislokavimą iš centrinio Europos regiono į rytinį. Lietuvos kariuomenės vienetai kartu su Vokietijos vienetais dalyvaus mokymuose planuojant ir vykdant operacijas, taip pat teiks priimančiosios šalies paramą.

Birželio 4-20 dienomis bus organizuojamos didžiausios NATO pratybos Baltijos jūroje „BALTOPS 2024“. Mokymais siekiama treniruotis jūrinio saugumo užtikrinimą regione dalinantis ištekliais ir vykdant bendras treniruotes. Pratybų „BALTOPS 2024“ metu užduotis jūroje ir Klaipėdos uoste vykdys tūkstančiai sąjungininkų karių.

NATO pratybų „Steadfast Defender 24“ dalį Lietuvoje užbaigs gegužės 7 d. įvyksiančios „Immediate Response“ pratybos, kuriose JAV kariuomenė kartu su Lietuvos kariuomenės artileristais vykdys pirmąsias kovinio šaudymo pratybas į Baltijos jūrą iš reaktyvinės salvinės ugnies sistemos HIMARS.

Pavasario karinio rengimo ciklą užbaigs kasmet vykstančios Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos „Flaming Sword“, Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono pratybos „Inžinierių griausmas“, tarptautinės NATO pratybos Baltijos jūroje „BALTOPS 2024“, Karinių oro pajėgų sąveikos tarp NATO sąjungininkų pratybos „Astral Knight“ bei vienos didžiausių kasmet vykstančių lauko taktikos pratybų „Geležinis vilkas 2024-1“, kuriomis siekiama įvertinti Pėstininkų brigadai „Geležinis Vilkas“ priklausančių batalionų kovinę parengtį bei treniruoti regioninius gynybos planus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA